Saturday, November 11, 2006

maaf ye

maaf ye.

Sekarang ini di tempat kerja baru. den takdo akses ke internet laie dah. nak keno slalu2 ke CC... maleh plok rasonyo.

Pada yang menunggu entry...sabarlah ye..nanti adolah bondonyo den nak ngumpek.

Taking care!!!

Friday, October 06, 2006

Setelah Sepurnama Merindu

Entah hape-hape la tajuk...

Tajuk itu untuk mewakili pelbagai cerita dan peristiwa dalam hidup aku sekarang ini. Walau bagaimanapun, aku tak kongsi semua. Bukan pasal nak berahsia tapi sebab setiap kali berdepan dengan PC, aku jatuh BLANK - bloggers blog. Tak tahu nak cerita apa. Hilang semua idea yang dikarang sebelum tidur, dalam bilik air, atas moto, dalam keta juga semasa bersetubuh (jangan tanya, bukan untuk dipersoal jawabkan!)

Sudah sebulan lebih menganggur tapi kerja baru belum muncul-muncul lagi. Mungkin sebab resume yang aku hantar jumlahnya masih jauh di bawah paras yang boleh melayakkan aku digelar pencari kerja. Aku sekarang dalam kategori pemalas nak mampus.

Anyway. Bukan tak cari, cari tapi semuanya tak mengena. Bukan memilih tapi rasanya cukuplah beberapa tahun aku bekerja tanpa menggunakan kelayakkan aku yang sebenar. Walaupun kelayakkan itu tak seberapa tapi layak jugaklah.

Sekarang aku rasa aku berada dalam dua kelompok kawan yang berbeza. Kelompok pertama yang mengenali aku sebagai graduan universiti yang berketrampilan. Lantas sering kali mereka mahu melihat aku kembali berketrampilan macam dulu-dulu. Kumpulan kedua yang juga tahu aku graduan universiti tetapi lebih mengenali aku sebagai seorang hu ha hu ha (ini bukan gelak Naga)- maksudnya lebih kurang aku ini difahami sebagai seorang yang biasa, macam mereka. Biasa.

Mengapa ini menjadi persoalan aku kali ini.

Sebabnya aku dapat pelbagai remarks bila aku menceritakan cita-cita aku, apa yang aku cari dan mahu dalam hidup kepada mereka. Kumpulan yang pertama (kita namakan kumpulan A) berasakan aku perlu menjadi seperti mereka - golongan elit berkerjaya, yang setiap cukup bulan gajinya ribu-ribu. Kumpulan kedua (Yang ini kita namakan kumpulan B) berasakan aku perlu terus-terusan mengemudi mereka dalam kancah hidup yang serba tidak tentu.

Yang mana satu ya?

Kali ini memang susah aku nak buat keputusan. Kedua-duanya tempting dan menawarkan kehidupan yang lebih sempurna daripada segi dunia dan akhirat (GTOOOH!)

Jadi inilah yang berkecamuk dlaam fikiran aku hingga membuatkan aku semakin malas dan malas dan malas. Kukuh tak alasan?

Sebenarnya aku sering kali berada di tempat pemimpin. Seorang yang mengetuai pasukannya. Sukar untuk aku berada di kalangan pengikut. Kalaupun aku berjaya meletakkan diri ini dikalangan pengikut dan menjadi seperti mereka tapi sekejap saja aku akan diangkat menjadi pemimpin. Susah sangat orang nak pimpin aku, semua nak ikut saja

Agaknya aku akan menjadi Perdana Menteri Malaysia tidak pun Setiausaha Agung PBB.

Friday, September 29, 2006

CHOTI

Aku baru pulang dari Kuala Lumpur. Bercuti. Melawat bonda dan kaum keluarga. Senang cerita menyambut Ramadan bersama keluarga. Di Penang ni hidup membujang. Syahdu sangat sambutannya nanti.

Dua minggu aku di Kuala Lumpur walaupun planning awal hanya empat hari tapi atas pujuk rayu mama, terlajak sampai dua minggu. Bila aku kata nak balik je mama mesti tanya:

"Kau nak makan apa kat sana?"

Mama memang pandai jaga makan aku. Dapurnya pun ada macam-macam makanan yang sedia untuk dimakan, kurang bersedia untuk dimakan dan tidak bersedia untuk dimakan.

Selain daripada makan yang tiada hadnya. Di rumah mama ada ASTRO. Bila ada ASTRO maksudnya macam-macam ada. Kau boleh menonton tanpa henti. Tanpa rasa bosan. Sebab bila kau bosan dengan satu channel ni, kau tukar je channel lain. Lantas kau akan menonton hingga lupa bersolat. Bila ini terjadi mama akan kata:

"Nanti dalam kubur bila malaikat tanya SIAPA TUHAN KAMU, jawablah TV!!!!" (bahagian ni mama akan membuat suara garau yang sangat memukau) ha ha

Tapi aku tak boleh duduk bersenang lenang sebab sebenar-benarnya aku perlu menjadi buruh kasar mengecat separuh rumah yang tak habis di cat semasa renovasi harituh. Nak kaler hijaulah, kaler kokolah, kaler birulah, nak cat silinglah, cat lantailah. Aku cuma berkata yelah yelah.

Seronok duduk rumah bersenang-lenang.
Alah, perut nih... lagi berapa minit ni nak buka puasa...
Sebenarnya keadaan perut boleh mengganggu ketajaman minda ye, sebab aku rasa aku sedang taip ayat-ayat mengarut.
Dilain kali kalian! Di lain kali! Da

Tuesday, September 12, 2006

Pasca Monodrama Alor Setar

Sudah dua hari kemeriahan Festival Monodrama di Kedah berakhir. Lebih seperti Festival untuk negeri-negeri di Utara Semenanjung. Rasanya tak salah ditafsir begitu kerana hanya Pulau Pinang, Perak, Perlis dan tuan rumah yang menghantar penyertaan. Pada pandangan sentuhanseni, ini adalah sebuah acara yang sebaiknya diteruskan untuk tahun-tahun mendatang dan dikekalkan ekskusifnya di peringkat Utara Semenanjung dengan tujuan untuk mengeratkan hubungan penggiat empat buah negeri ini.

Pulau Pinang dengan empat penyertaan pulang dengan empat hamper saguhati dan hadiah penyertaan (dalam erti kata lain - balik tangan kosong daaa). Ada orang kata hantar banyak-banyak tapi semua kalah. Pada sentuhanseni, menang atau kalah itu tidak menjadi soal, dalam pada ketika penggiat-penggiat lebih gemar bercakaran sesama sendiri dan menghebat-hebatkan kumpulan sendiri, penyertaan berbanding kemenangan adalah lebih penting.

Penyertaan untuk mengeratkan hubungan ke arah lebih bersifat kekeluargaan.

11 persembahan semua sekali. Tak larat nak komen satu-satu.

Tuesday, September 05, 2006

Pening-pening monodrama

This weekend ada festival monodrama di Pumpong Kedah.

Aku berlakon, mai la tengok.

Sekarang tengah memeras otak untuk mengarah diri sendiri

Saturday, September 02, 2006

On Sickness and Birthday Bash

Setahun lagi umur aku bertambah. Blog ini pun genap setahun juga.

Tahun ini celebrationnya tak seberapa setakat ini. Tadi aku pergi secret recipe makan Moist Chocolate Cake - yang better than all night long sex - di Gurney. Sorang-sorang. Tak payah nak kesiankan aku, memang aku nak pergi makan sorang-sorang pun, kalau bawak orang lain aku nak kena bayarkan taste dia ataupun paling kurang ajar, aku terpaksa tukar taste sebab orang itu tak mahu apa yang aku mahu.

Pasca demam ini membuatkan aku sedikit blur dan mereng. Mereng kerana pening kepala ini menggigit sesangatnya. Aduh. Dah banyak dah soluble aku telan, tak berkesan jugak. Amek ais baru tau.

Dengar-dengarnya esok ada celebration untuk aku di SOHO. Alah aku tahu, jawatankuasa penganjurnya mahu pergi clubbing so birthday aku menjadi salah satu sebab untuk ke sana. Aku tidak pasti sama ada aku mahukan a celebration, tak tau nak kata apa, tak tau nak buat apa. Layan je...

Lepas makan kek, aku pergi makan dengan orang yang aku sayang tapi tak pernah aku bagitahu dia aku sayang dia. Tak terucap. Lagipun aku rasa kami belum cukup kenal dan aku sudah cukup mudah menyatakan sayang sejak kebelakangan ini. Nyata ia hanya merugikan aku. Tapi aku pernah kata aku rindu pada dia. Aku SMS. Dia tak reply. Lantas, perlu ke aku kata aku sayang? Mungkin dia pun belum bersedia. Nanti-nantilah.

Ada dua hari lagi sebelum Cik Endut mula. Aku nak rehat serehat rehatnya dan bermimpi yang indah-indah.

Pasca TASGreenhall

Gua dah benti keje babe!
Gua bukan lagi tokey panggung TASGreenhall
Tapi gua akan masih terus-terusan berteater
Gua tak buleh tinggal yang itu babe!
Yang itu gua tak buleh tinggal....
Kalau gua tinggal, GUA MATI!!!!

Ha ha mati katanya... Sekarang pun rasa macam mati (macamlah pernah mati) sebab sekarang ni aku dalam tempoh berehat sebentar dari dunia teater. Letih siot, lepas satu, satu...sekarang aku nak rehat tapi sampai hari Ahad ni je, Isnin depan mula sesi brain storming and bedah skrip untuk Cik Endut - The Upcoming Controversy.

Aku rasa la, skrip dan arahan aku kali ini akan mengundang kontroversi, bukan apa, kali ini aku pentaskan cerita pondan! Pondan uols...

Kaedahnya, pasal pondan pun nak controversy katanya... Yelah, pada masa aku mula-mula merancang dan menulis cerita ini, aku tak terpikir pun yang cerita ini akan mendatangkan kontroversi tapi sekarang ini, nampak bayang-bayang itu ada..

Takpe, kena buat dulu baru tahu. Tahun ni, aku dah pentaskan cerita Lesbian nak beromen tak jadi dan budak sekolah yang gila seks so apa sangatlah citer pondankan uols tapi ada jugak yang nak mengcontroversikannya... ok tak apa, pandailah aku belit leher kau.

Tadi dapat panggilan daripada Papa. Papa tanya kenapa berenti kerja, dan aku putar kembali ayat-ayat yang dah aku reka (maklumlah penulis skrip) untuk menjawab soalan itu. Papa terima jawapan aku. Papa tanya lagi, kenapa tak confirmkan kerja lain sebelum berenti, aku tak reti nak jawab, aku gelak je. Papa mengerti perangai aku.

Aku dah 27 tahun tapi papa masih layan aku macam aku masih tinggal bawah ketiak dia. Mungkin papa nak menggantikan kembali saat-saat yang terbuang dalam hubungan kami semasa aku masih di bawah ketiaknya. Apa-apalah papa.

Mama pun talipon. Suruh pulang ke KL. Dapur dan ruang tamu belum bercat lagi. Apa guna dua jantan yang di rumah tu? Mereka tak lekat kat rumah kata mama. Aku tahu, bukan nak suruh cat rumah sangat pun, mama memang mahu aku pulang ke KL. Mama rindukan aku. Mungkin mama juga mahu menggantikan kembali masa-masa terbuang antara kami dulu. Nantilah mama (kata-kata yang sama selepas 4 tahun)

Aku baru baik demam.

Wednesday, August 30, 2006

At First Sight : Love or Lust

Have you ever come across a total stranger and realise there's an affection built in yourself. People says it is Love at first sight or was it actually Lust at first sight?

Been wanting to post this entry for so long but hesitated as even I myself am not sure which feelings is which that I felt at that precise time.

So I'm leaving this to you readers to help me out, speak out your thoughts k. I speak mine up after reading yours.

Ta ta

Monday, August 28, 2006

KOMA

Aku baru sedar dari koma dan sekarang aku sudah hilang pertimbangan.

Baru usai Festival Teater Malaysia di Kuala Lumpur dan keberangkatan keluar aku dari kantor TASGreenhall hopefully akan menyemarakkan kembali semangat jati diri yang semakin menipis.

Mohon maaflah uols, selepas entry 'Jalan ajal' blog ini juga seperti dihantar ke jalan ajalnya. Bukan apa, kekangan masa dan tanggungjawab menyebabkan aku tidak dapat menaakul dengan berkesan. Banyak cerita yang aku dapat di luar sana tapi semuanya tidak dapat aku cernakan.

Dalam kesibukan dan cubaan untuk merehatkan minda di Tanjung Bungah (haiyooo rasa program ini dah berkurun lama beb!) aku dapat satu sms yang berbunyi:

"Kenapa kita selalu sakitkan hati orang yang kita sayang?"

sms dari seorang kenalan yang baru sebulan aku kenal di myspace. Riak wajahnya tidak ada sinaran kasih sayang tapi caring dan kematangan itu ada. Aku sedang sibuk mencari kek harijadi untuk Dora so akal aku agak lambat untuk mentafsir persoalannya dan menyediakan jawapannya, lantas aku taip:

"Kerana kita sayangkan orang itu"

jawapan daripada dia?

"Betul ke?"

jawapan daripada aku:

"Yeah, really. Aku sibuk ni, nanti mesej lain k, take care"

pendapat kalian?

Thursday, July 06, 2006

JALAN AJAL

I was filling up my practical trainee's report. His training ended last Friday, much to my disgust because I’m back alone in the office (though being a quiet person, having him in the office doesn’t much memeriahkan keadaan).

The report was more like a questionnaire. Tick here, circle there and few subjective questions (part ni yang tak suka sebab nak kena susun ayat – sangat terasa nak tulis, OK je, boleh!?) but thinking that it might affect the trainee’s marks, aku tulis yang baik-baik jelah, afterall this guy was a big helper to the office in the past two months (big helper to the office ke to me?)

So, answer…answer…answer…hmm..ponder kejap at some questions and I came to this question (being me, malas nak baca the English version, I read the Bahasa one) where I have to give answer in the range of 1 – 5:

“KEUPAYAAN MEMENUHI JALAN AJAL”

Hoh! Apa ni? Dua tiga kali aku baca…dan aku confuse tiga empat kali. Ajal? Is somebody supposed to die during practical training? Well, if yes, they never mention anything about it when application arrived.

So I look for the English version:

“ABILITY ON MEETING DEADLINE”

Laaa….deadline tu jalan ajal ke dalam Bahasa Melayu but is it me or the questionnaire itself has a problem with vocabulary.

If it’s me, then, I would say:

“Patutlah semua orang takut dengan deadline”

If it’s the questionnaire, I would say:

“For a questionnaire prepared by those people in Menara Gading, hmmm…”

So, when is your next JALAN AJAL??? DRIVE SAFE OK!!!

Saturday, June 24, 2006

Jammed Tart Nenas dan Putu Mayong

Jammed! Jammed! Jammed! Jammed!
Jammed! C.Y.CHOY Jammed! Jammed!
Jammed! Jammed! Jammed! Jammed!
Jammed! Jammed! MACALISTER ROAD
Jammed! Jammed! Jammed! Jammed!
Jammed! Jammed! Jammed! Jammed!
Jammed! JALAN DATO’ KERAMAT
Jammed! Jammed! Jammed! Jammed!
Ada putu mayong! Singgah kejap!!!
Jammed! Jammed! Jammed! Jammed!
Jammed! Jammed! Jammed! Jammed!
Highway baru dah bukak………………

Wednesday, June 21, 2006

Dan Senyuman Kau Lemparkan Penuh Bermakna

Situasi 1
Kau baru pulang. Sebaik membuka pintu, kau dihujani soalan ini…

“Baru balik?”

Kau semestinya terasa nak jawab…

“Takdalah, dah lama balik. Saja je berdiri dekat pintu ni.”

Tapi kau jawab…

“Haah, baru je balik.” Dan senyuman kau lemparkan penuh bermakna

Situasi 2
Kau baru selesai mengambil wudu’ dan beberapa kesan titisan air melekat di pakaian kau. Sebaik sejadah kau bentangkan mengadap kiblat, kau dihujani soalan ini…

“Nak sembahyang ke?”

Kau semestinya terasa nak jawab…

“Tak adalah, nak bayar zakat!”

Tapi kau jawab…

“Haah, nak sembahyang.” Dan senyuman kau lemparkan penuh bermakna.

Situasi 3
Di luar hujan lebat. Basah kuyup pakaian kau kerana menempuh hujan tanpa payung atau baju hujan. Sebaik kawan kau ternampak diri kau yang basah itu, kau dihujani soalan ini…

“Hujan ke?”

Kau semestinya terasa nak jawab…

“Tak adalah, aku saja mandi sebab panas sangat.”

Tapi kau jawab…

“Haah, lebat gila.” Dan senyuman kau lemparkan penuh bermakna.

Habis Dah

Maka dua hari lepas berakhirlah seksaan sementara untuk mementaskan Neraka Petualang.

Pementasan untuk dua malam berturut-turut dan mendapat sambutan di luar dugaan telah berjaya menambat hati sesetengah pihak.

Geng produksi pun berpuas hati. Letih latihan terbayar sudah.

Selepas ini nantikan kemunculan Cik Endut.

Sunday, June 18, 2006

Dan Malam Tadi Full Rehearsal Neraka Petualang

Debaran semakin terasa. Walau sudah berbelas pementasan sentuhanseni terlibat, tetap rasa debarannya. Entah kenapa, sampai susah nak bernyawa dan sentuhanseni terasa lapar yang tersangat-sangat. Sejak sampai ke Auditorium P.Ramlee untuk calling time jam 6.30 petang, sentuhanseni tak renti-renti mengunyah. Kenapa ek?

Walaupun calling time sebenarnya jam 6.00 tapi masih ramai yang terpaksa datang lewat. Alah, kerja teater ni part-time je, jadinya semua yang terliabt ada kerja tetap masing-masing. Yang banyak cuti, bolehlah ambil cuti, yang tak banyak cuti macam sentuhanseni terpaksalah berkejar selepas waktu kerja, terperangkap dalam jammed tart nenas dan tidak mandi petang untuk memastikan kami sampai ke auditorium sebelum jam 7.30 petang.

Dalam kalut-kalut dan jam sudah menunjukkan jam 7.55 petang, baru terperasan yang kotak make-up tak sampai lagi. Macam mana nak make-up, katanya hari ni full dress rehearsal. Merasalah nanti kena maki secara senyap dengan tuan director hehehehe dan merasalah sentuhanseni berkejar (dengan kereta) balik rumah ambil kotak make-up (nasib baik rumamh dekat).

Bila sampai auditorium semula, pengarah kata tak payah make-up sebab dah lewat sangat. Sentuhanseni punbuat-buat busy salin costume segala bagai. Sekali lagi terperasan, costume sentuhanseni kurang lengkap. Orang lain ada kain ikat pinggang sentuhanseni tak ada. Terus sentuhanseni capai kain batik lepas yang terbaring cantik di atas meja make-up. Nak ikat tak sempat rasanya, jadinya gantung kat leher je, tengok kat cermin, menarik gak! Ahaks!

Tuan pengarah tayangkan semua promo-promo. Banyaknya projek Bakawalee dengan TETAMU…nak tengok? Nanti sentuhanseni suruh tuan pengarah uploadkan di blognya dan blog sentuhanseni sebab sentuhanseni tak reti nak uploadkan sendiri. I’m so not internet savvy.

Selepas promo selesai baru kami mulakan persembahan olok-olok tapi kena buat serius-serius. Tanpa warming up badan dan suara, main belasah je masing-masing on stage dan natijahnya….

Sentuhanseni terlangkau satu line, partner pulak orang baru so dia cuma mampu tersenyum cantik sebab tak tahu macam mana nak cover kesilapan sentuhanseni. Walaupun sentuhanseni dah bagi hint-hint secara senyap dan signal untuk dia mengcover tapi dia tetap tersenyum cantik dan tersipu-sipu. Pungkoq hang la Lia!!!

Nasib baik kakak yang gambarnya di bawah ini a.k.a Kak Yus mengcover…orang lama!!! Ok, kami berjaya mengcover keadaan yang gawat dan terus beraksi di pentas, selang tiga empat line, sentuhanseni tersasul lagi. Alamak…kena sumpahan apa sentuhanseni hari ini. Kali ni, sentuhanseni settlekan sendiri. Terdengar Cik Sharina Edora gelak kuat-kuat macam pondianak dapat laki.

Dan beberapa lagi kesilapan yang sentuhanseni lakukan hehehehe tapi orang lain pun buat salah jugak, jangan la piker yang sentuhanseni je buat silap tapi di akhir cerita, tuan pengarah kata pementasan itu adalah yang paling best setakat ini. Ha, yeke? Iyakan jelah, malas dah nak piker.

Hari ini show jam 8.30 malam, datang ye.

Thursday, June 15, 2006

Neraka Petualang 3

Semalam dah mengelat dari berlakon jadinya hari ini tak boleh mengelat lagi. Set pun dah nak siap. Aku ingat buat banyak set, rupanya warung seketul je. Penat je tebang buluh tapi aku tak komplen sebab aku tak tebang hehehehe

Sementara final touch pada set, props dan lighting disiapkan, yang lain, yang tak ada kerja melakukan kerja-kerja amal seperti engumpat, dengar lagu, main cucuk-cucuk pinggang, perut dan bontot hehehe ntah apa-apa permainan diaorang ni. Terasa macam mencarut tanpa suara pulak.

Bila warung siap dan lighting pun siap, kami buat technical runthrough. Seperti biasa, tak pernahnya serius, ada je benda yang nak digelakkan. Kesian gak aku tengok pelakon utama. Beria-rai dia berlakon, in character la kononnya tapi yang lain, sikit-sikit buat lawak pastu gelak, pastu buat lawak lagi, pastu gelak lagi. Dah mati kena racun pun boleh gelak lagi!

Muka pengarah jernih sikit tapi dia asyik memandang-mandang aku heheheheh aku tahu dia ada benda nak cakap tapi sebab banyak sangat benda nak cakap dia blurr..aku pulak lari-larikan diri sebab tahu benda yang nak dicakapkannya itu, kalau terkeluar dari mulutnya akan mengajak aku untuk berfikir. Argghhh…lariiikkk!!!!

Kejap je technical run nih sebab tak banyak technical Q dalam pementasan ini dan tak renyah sangat nak buat. Esok pengarah kata pukul 8 latihan mula. Alamak, aku balik kerja dah pukul 7.

Semalam di Neraka Petualang 2

Ini bukan entry semalam tapi entry untuk malam-malam latihan yang tertangguh.

Disebabkan pelakon utama mahu set juga dan pengarah kata nak buluh jugak-jugak maka kami pergi mancari buluh.

‘nak cari buluh….nak cari buluh…’

Dua team pergi mencari buluh. Satu team ke Balik Pulau dan satu team lagi ke Parit Buntar. Ya, Parit Buntar di Utara Negeri Perak itu. Team ke Balik Pulau pergi memang semata-mata mahu mendapatkan buluh. Team terdiri daripada pengarah, pelakon utama dan tokey panggung. Janji pergi pukul 9 pagi tapi pukul 11 pagi baru keluar rumah (malamnya tengok bola). Team ke Parit Buntar ke sana atas beberapa tujuan. Pertamanya untuk shooting trailer AYOB, keduanya mendapatkan atap rumbia di rumah Dora di Tanjung Berembang, Nibong Tebal dan ketiganya mencari buluh. Team terdiri daripada produksi AYOB, student praktikal TASGreenhall (hahahaha merasalah kau buat praktikal), sentuhanseni dan Cik Sharina Edora.

Sentuhanseni tak tahu apa yang terjadi di Balik Pulau. Rasanya semua ok, maklumlah boss ikut sekali. Di Parit Buntar dan sekitar Seberang Perai Selatan…. Hehehhe ni nak cerita ni…

Kami mulakan dengan shooting trailer AYOB dan photoshoot untuk watak-watak utama. Lokasi pertama, depan rumah Dora – berkumpul dan mengumpat – lama kat sini sebab si AYOB pergi makan kenduri. Pukul 4 baru mula shooting di dalam hutan paya bakau. Merasalah meredah selut dan memijak anak pokok bakau (ke benda tuh akar dia?) sambil menunggu shooting, krew yang lain, yang nyata tidak ada kerja dan tidak tahu nak buat apa, main tangkap-tangkap udang. Shah si student praktikal menjadi penjaga udang-udang yang ditangkap.

Selesai di paya bakau, nelayan-nelayan di situ memandang kami dengan blurnya. Hati mereka berkata…

“Cemperha mana pulak ni?” hehehe

Ntah sapa gatai mulut pi kata kami team Majalah 3. Konfiden abang-abang nelayan tuh jadi background actor.

Langsung ke tali air kat mana ntah tapi tepi jalanlah. AYOB disuruh berkubang dalam tali air dengan hanya berseluar pendek. Macam budak-budak tapi perutnya, berbulu hahahaha aku tak gelak sangat sebab aku naik moto dengan AYOB, takut dia tinggalkan aku. Sekejap je berkubang sebab yang lain jeles tak dapat berkubang sama. Kemudian ke tebing sungai Krian, di bawah jambatan yang menghubungkan Tanjung Berembang dengan Teluk Ipil. Shooting berjalan lancar sebab krew-krew tak kacau pelakon sebab kitaorang sibuk makan buah berembang. Sempat pau belacan, garam dan kuah rojak dari rumah Anuar (pengarah AYOB) buat cecah. Masam buah berembang nih, kena makan dengan garam, baru hilang masamnya. Sambil makan, mengumpat lagi.

AYOB kena kejar dengan anak memerang.

Jam dah pukul 6 lebih tapi apasal gelap? Oh, lupa! Aku pakai Ray Ban Sheriff LOBO. Terus kami ke Parit Buntar, rumah Latt (asst. director AYOB) untuk ambil buluh. wah, memang banyak buluh di rumahnya. Aku tak bagi ambil banyak sebab takut tak muat kereta, nanti nak masukkan atap rumbia lagi. Yang gagah-gagah memulakan kerja menebang di rumpun buluh di belakang toilet dna dapur jiran Latt. Aku dan beberapa yang tak gagah memberikan sokongan moral yang padu sambil mengunyah umbut kelapa. Umbut kelapa ni sedap, warna putih, lemak-lemak rasanya.

On the way balik, singgah mandi di rumah Dora dan ambil atap rumbia. Penuh kereta aku dengan atap dan buluh tapi baunya, bau hutan yang segar…hmmm…best. Murah je atap rumbia nih, dengan RM 4, boleh dapat sepuluh! Kalau kat OMBAK KLCC harus dia jual RM 39.90 ke atas sekeping!

Malamnya, bump-in di auditorium P.Ramlee. Letih. Pengarah nak buat run-through tapi semua buat bodoh sebab letih sangat. Jadinya masa cuma dihabiskan dengan menyiapkan set dan setting lampu. Pengarah membuat muka bermasalah hehehehe merasalah buat show free katanya.

Sungguh very the village pengalaman hari ini.

Sunday, June 11, 2006

siapakah si Neraka Petualang

Seminggu ke Neraka Petualang. Set tak siap lagi. Malam tadi director kata nak buat ssuggestive set sebab peruntukkan yang dipohon masih belum ketahuan dapat atau tidaknya. Betul juga, kalau nak buat, bila? Kalau ada tarikh nak buat pun, ada ke duit nak beli bahan-bahan? Director nak buluh pulak tu. Memanglah buluh tak payah beli, tebang je dekat semak mana-mana tapi siapa pulak yang nak menebangnya? Minggu depan masing-masing sibuk.

Pelakon utama mahukan set juga. Tak boleh berlakon tanpa set katanya. Takut hambar lakonannya. Tak ketahuan jadi dirinya nanti. Natijah kalau pelakon tak ada basic acting. Belajar acting hanya melalui keterlibatan dengan produksi tetapi tidak menghadiri bengkel-bengkel asas lakonan. Sebab kalau dalam bengkel asas lakonan – yang diadakan secara percuma di Pulau Pinang ni – perkara pertama yang diajar adalah improvisasi dalam apa jua keadaan. Sentuhanseni sendiri percaya bahawa jika seorang pelakon itu dapat master lakonan asas, ada set ke, tak ada set ke, tak ada masalah baginya untuk berlakon sebab lakonannya itu datang dari jiwa.

Malam ni ada latihan lagi. Maka satu perlawanan bola sepak Piala Dunia terpaksa dikorbankan. Nasib baiklah ada siaran ulangan. Nanti di hari persembahan lagi banyak perlawanan terpaksa dikorbankan. Sentuhanseni tidaklah ralat sangat tidak dapat menonton bola tapi teringin juga untuk merasakan kemeriahannya.

Pementasan kali ini juga tidak ada Pengurus Pentas. Pandai-pandai sendirilah pelakon untuk menguruskan keluar masuk. Jangan kelam-kabut sudahlah.

Esok sentuhanseni mahu menyiapkan trailer untuk CIK ENDUT – satu lagi kerja seni sentuhanseni untuk 2006. Harap-harapnya bolehlah ditayangkan sebelum pementasan NERAKA PETUALANG nanti.

Semalam di Neraka Petualang

"A, kau jatuhkan M," Arah si pengarah muda yang sedang dudok.
"Jatuhkan ke bawah?" Jawab si pelakon gantian (stand-in kata orang teater)
"Kalau kau boleh jatuhkan ke atas, silalah!" Si pengarah muda tersenyum sinis.
"Heehehehehe..." Kata si pelakon gantian

Friday, June 09, 2006

Bila Berbicara Dengan IQ Zero

M bertemu K di ekspo.

M:Weh, hang apa habaq? Lepaih menikah teruih sengap.
K:Ada. Hampa tak mai pun kenduri kami na.
M:Ada kerja.
K:Nilah husband kami (sambil menunjuk kepada seorang lelaki di sebelah kiri)

Salam.

K:Bini hang mana?
M:Aku hantaq balik kampung. Dah nak dekat-dekat hari dah. Aku la ni on call jelah.
K:Oh, hang tunggu dia call la. Satgi dia nak mai sini la?
M:Dak, dia la ni ada di kampung. Nak bersalin dah, aku hantaq la balik kampung,
senang ada orang nak tengok-tengokkan.
K:Jadi dia tak mai la sat lagi ni? Hang mai sorang la?
M:Ish, dia tak mai la dah dia ada di kampung. Nak beranak dah takkan aku nak usung mai sini,
satgi ciciaq kot jalan pulak.
K:Betui gak no. Bini hang mengandung berapa bulan dah?
M:Aduih.

K - dia yang menjual kuih di pentas teater, dia juga yang dirogol dipusatnya.
M - dia yang baru mendapat hero berwarna putih.

Wednesday, May 31, 2006

(!)

Seorang ex-housemate. Ini ceritanya semasa dia masih menjadi housemate aku. Sekarang dia dah berkahwin, sudah sewa rumah, sudah ada sofa yang besar, sudah ada TV yang sedang, sudah ada kereta kancil. Ini cerita sebelum dia berkereta, semasa dia masih digelar mat scoot.

Flash back......Truingggg....

Bunyi telefon (Ring tone biasa, jangan fantasikan lagu Menuju Puncak). Namanya tertera. Aku angkat.

"Hmm..." aku.
"Weh, keta hang ni pasai apa?" dia.
"Hah, pasai apa keta aku?" aku.
"Ada tanda seruan!" dia. Dalam nada ketakutan.
"Tanda seruan? keta aku kena contiang ka?" Aku. Dengan penuh debaran.
"Dak..dak.. ni, kat dashbord ni, kat sebelah meter." dia.
"Sebelah meter?" aku. Hairan.
"Dia menyala kaler merah. Ada tanda seruan dalam kurungan, menyala kaler merah!" dia. Suaranya semakin ketar.
"Tanda seruan apa pulak ni?" aku. Semakin konpius.
"Ada! Ada! Aku start enjin ja, dia menyala! Awat dia menyala? Selalu camni ka?" dia. Semakin takut.

Aku diam. Bingung. Tanda seruan dalam kurungan? Warna merah? Seperti pernah kulihat tapi di mana ya?

"Weh, la ni lagu mana?" dia. Semakin tidak sabar.

Ooooooooo.....hehehehehe

"Woi! handbreak dah turun ka belum ka?" aku. Tersenyum.
"Belum." dia. Blur.
"Itu sign handbreak, dah hang tak turunkan hand break dia nyala la. Cuba hang turunkan!" aku. Sudah mula ketawa.
"Oooooo....." dia. Yang memiliki lesen terbang.

Sunday, May 28, 2006

Dari Hati dan Nadi

Suara kasih yang tidak ternyata di bibir
Bergema hanya di dalam maya pada hati
Hati yang telah lama tersayat duri
Duri dari insan lain yang memandang sepi
Bukan kucari damai di hati
Bukan juga mencari penawar pedih peri
Tidak kuperlukan segala belas darimu
Tidak aku mahukan simpatimu
Dan rintangan yang datang terpaksa aku leraikan
Sendiri
Telah aku harungi
Segala onak dan duri
Sendiri
Untuk merintih tiada beerti
Tetapi fahamilah
Aku buntu di sini
Jiwa kukeraskan
Hatiku tegarkan
Untuk dia
Untuk aku
Tangan ini menadah
Mengadu rasa gundah
Tetapi bukan engkau tempat aku meminta
Hanya kepadaNya
Tempat aku berserah
Di luar itu pasir
Di luar itu debu
Kelabu
Sayup terdengar lagu irama syahdu
Irama dari hatiku
Namun adakah yang mahu tahu
Perjalanan waktu mengajar diri lebih tabah
Mendidik jiwa mensyukuri nikmatNya
Di hujung sana ada cahaya
Sinarnya bergema menerangi segala
Kulihat aku
Kulihat dia
Kulihat mereka
Bahagia
Pengorbanan berlandaskan keihklasan terbalas jua
Kesabaran menempuh rintangan
Berbuah kepuasan sejahtera
Di luar kini angin
Di luar kini udara
Aku masih bernafas
Dan mereka masih bernyawa
Bernafas dan bernyawa kerana jiwa-jiwa yang tulus
Ikhlas dan jujur membantu
Tiada kata seindah bahasa
Dapat mengukir seribu rasa


-Puisi untuk persembahan pentomin OKU Permatang Damar Laut sempena Sambutan Maulidur Rasul peringkat Negeri Pulau Pinang 2006- orang kata best, aku kata tak best

Friday, May 26, 2006

Sepetang bersama Asrul

Anak mak angkat aku. Umurnya 4 tahun. Lelaki. Baru sahaja pandai cakap. Asrul namanya.

"Asrul nak abang lukis apa?" Kata aku.
"Lukis bulan!" Kata Asrul

Aku pun lukis satu bulatan yang tersenget-senget sikit.

"Nah bulan!"
"Yeay, bulan!" Asrul tepuk tangan.
"Nak apa lagi?" Soal aku.
"Lukis rumah abang!" Pinta Asrul

Aku tinggal di rumah flet, jadi aku pun lukis sebuah bangunan yang rupanya kotak.

"Bukan, ni rumah Asrul, lukis rumah abang!"
"La, rumah abang la ni."
"Bukan...bukan...ini..rumah..Asrul..lukis..rumah..abang.." Jelas Asrul sepatah-sepatah (macamlah aku tak paham apa yang dia cakap.)

"Samalah, abang duduk flet jugak macam hang. Pulau Pinang ni semua flet!"

Sunday, May 21, 2006

Coming up next week at TASGreenhall... Datanglah sayang...


THE ACTORS STUDIO GREENHALL PRESENTS
THIS IS ACOUSTIC! Part III

The recent recognition of homegrown singer-songwriters has fueled the need for an “avenue for appreciation” to bring budding, yet-to-be discovered talents to local audiences.

“This Is Acoustic” or TIA, an acoustic gig supported by The Actors Studio, plans to do just that. TIA may be a fairly new gig in town (being formed in May 2005), but the concept is appealing: featuring all original compositions, new singer-songwriters get the opportunity to perform their stuff in a comfortable, acoustic setting. No need for qualms nor butterflies; in TIA, every performer is equal.

Despite that, TIA acknowledges that every performer is also unique, with something to share and something to learn from. Through its gigs, audience and performers alike will be able to appreciate the uniqueness in the various compositions and performing styles.

TIA wants the audience too, to take home the TIA experience by encouraging performers to interact and involve their audience in the gigs. The lines between “audience” and “performers” are blurred so that essentially, what remains are music lovers who respect the talent for songwriting and original music.

Date: 26th & 27th May 2006 (Friday – Saturday)
Time: 8.30pm
Venue: The Actors Studio Greenhall
Admission by donation of RM20

Featuring: Ian Chow, Tony Leo, Daniel Chan and Moe with guest appearance by Tan Sei Hon

Performers’ Biodata:

Ian Chow
Ian's interest in music started way back in primary school when he played the soprano recorder in his school band. While in secondary school, he formed an alternative rock band, Caveat Emptor, where he was the vocalist / lyricist, with whom he recorded two demos.

With his growing interest in music, he later learnt to play the guitar / harmonica and started to venture into composing. When Caveat Emptor came to an end in 2001, he formed One Half Cup together with together with his schoolmate, which was based on a clique concept. In 2004, they recorded and released their first EP.

Along the way, Ian joined The Young KL Singers (YKLS) in which he sings Tenor. There, he also experienced another angle in performing by immersing himself in various aspects of the choir from producing two full length concerts to stage management and marketing of the productions. In the later part of 2004, Ian co-founded the charity arm of YKLS, "Voices of Hope", a community outreach programme (in giving basic vocal and guitar lesson) for the under privileged children.

Most recently, Ian founded and produced a new series of acoustic gigs entitled, "This Is Acoustic!" supported by The Actors Studio.

Wanting to get a new exposure, Ian goes solo and released his debut solo EP, "Reflections" in May 2005. "Reflections" is in the alternative pop/rock genre where his experiences brought to life through his songs. His songs can be downloaded in MusicCanteen.com as well as www.download.com/ianchow.

Ian is currently attached with The Kuala Lumpur Performing Arts Centre as the Theatre Supervisor.

Tony Leo Selvaraj
Tony began guitar-playing and song-writing when he was 14. He also picked up other instruments such as the bass guitar, drums and percussion in an effort to expand his knowledge in song composition and song arrangement. He has played many genres of music beginning with alternative and rock to blues and dance music and particularly loves playing and writing songs in tribalic and upbeat tempo.

He is one of the founders for Da Funk Project and Da Praise Project band. He has also played as singer-songwriter in This Is Acoustics II recently. Currently, he is active in the music ministry of his church and teaches music full-time at the Kuala Lumpur Performing Arts Center (Academy @ KLPac), The Acts School Of Arts, and his own students. He will be embarking on an album soon with Da Praise Project.

Daniel Chan
Daniel Chan took his first music lesson when he was the age of five until Grade 5. Later in school, he picks up clarinet and along the way, he learned up bass and drum. Recently, he also underwent vocal training under the tutelage of Mak Chi Hoe.

Daniel who is also a self taught guitarist, ventured into composing at the age of 14 and he started exposing his song through his church youth group. In 2002, he made his debut album with the group Sand and in 2004, one of his composition, Turning Around was featured in their second album entitled Dreams. Together with this group, he went around Malaysia performing in various churches.

Recently, Daniel has gotten the opportunity to be the regular performer in one of the local cafĂ©. One other of his memorable performances includes the 2005 Methodist Girls School, Penang’s “Musical Evening” which he was invited to perform alongside with the 1st Malaysian Idol finalist, Victor.

Moe
Moe is a self-taught guitarist and one of the founding members of the band, Six String Samurai. He currently plays bass for the band. Moe studied music during his years at Uplands International School of Penang where he played cello for the school orchestra. During that time, he also performed in the musical – West Side Story. He also played for the Washington Middle School Honor Orchestra.

Together with his band, he has played in various gigs including IPG Fantasy Gig, Recharge Jam and Dzap Dau Dau in Penang. As a soloist, he has also made various appearances at local events. Moe's style of music can be described as emo-rock. His songs are based on his experiences and acts as a mirror to his life and cultural environment. Occasionally, Moe also busks at Ferringhi Walk, Batu Ferringhi.

Tan Sei Hon
Sei Hon, the co-founder of Troubadours Enterprise, first spotted at one of Joe Kidd's excellent 'Unclogged' gigs. Although largely unknown to wider audiences, Sei Hon is a charismatic performer and a talented songwriter, with songs touching upon politics, religion and an illusive thing called love.

He is currently pursuing his M.A (Fine Art) in Universiti Sains Malaysia and used to be a lecturer of art history and art theory at a few local colleges. He spends most of his time painting, but performs music occasionally at indie gigs in town. A man of principle, he makes it a point never to disappoint.

For all bookings call 04 2635400 or email to greenhall@theactorsstudio.com.my

Kembali Bercyber

Ahaks, aku sudah boleh kembali bercyber setelah 2 bulan menganga mengadap komputer yang tak ada jaringan internet. Ucapan selamat kembali untuk aku. New entry coming up.

Thursday, March 16, 2006

Dulu....pernahlah aku naik bas

Dedulu kalau pergi KL dari rumah aku mesti naik bas Selangor warna merah no. 143 atau bas mini no. 31

Sekarang ni bas Selangor warna merah dah tak masuk dah, ganti dengan City Liner. dah ada 143 A, 143 B, dan 143 C. Aku dah tak tahu nak naik mana satu.

Sekarang ni bas mini dah tak ada. Bas Intrakota mini yang menggantikannya dulu pun dah tak ada. Ada bus Intrakota panjang no. 31

p/s: teringat zaman pergi sekolah naik bas Selangor. Tambang RM 0.10 dapat tiket kaler2.

Wednesday, March 15, 2006

Hill seorang student BFA (Acting & Directing ) USM

"Abang Art, aku tak tahu nak pilih nak praktikal kat mana. IB ke STEFANI ke."

Aku tengok Hill atas bawah. Aku sedut rokok (sit kata Acik). Aku hembus ke mukanya.

"Nak pilih tempat praktikal pun susah ke? Pilih je salah satu, dua-dua tak bayar allowancekan."

"Yelah, masalahnya (budak Hill nih, apa yang tak masalah, semuanya masalah) Jihan dapat STEFANI, aku tak tahu nak pilihlah Abang Art."

"Kau boleh tak berpisah sekejap dengan si Jihan tu? Korang nih lesbian eh?"

Hill mencarut pada aku. Dia sebut salah satu tubuh wanita yang erotik dalam nada yang penuh meluat. Aku gelak. Tersedak asap rokok.

"Korang duduk satu rumah juga nantikan? Biarlah tempat praktikal lain-lain, nanti pengalamannya lain-lain, baru boleh kongsi. Ini kalau dah melekat je, mesti tak jadi kerja," kata aku sambil menjeling makhluk elok yang lintas depan ofis.

"Oklah, aku pergi IB lah! (mak ai, cepat pulak buat keputusan!) IB dekat je dengan rumah kitaorang."

"Dekat ke? Rumah korang dekat mana nanti?"

"Dekat Ampang, dekatlah dengan Pudu, IB kan sebelah Pudu!"

Semua orang yang ada gelak guling-guling.

"Yang sebelah Pudu tu, Menara Maybank, Plaza Putra, Kota Raya dan Hotel Katari la bongok!!!!"

Monday, March 13, 2006

Di suatu pagi yang bening

tit tit.....tit tit (bunyi mesej hp nokia 3 sekupang)

Aku buka mata pelan, saper plak mesej pepagi nih. Dekat inbox tulis B Min.... oh, Min ke! Nak apa plak...

B Min : Weh, ada orang kata Brokeback Mountain tuh citer gay, betul ke?
Aku : (dalam hati dan otak yang blur) apa punya outdated mamat nih!
(via sms) Haah!

Aku lelap balik.

tit tit... tit tit

MAK ANGLAH! apa lagi ni! aku tengok inbox, B Min. Apa lagi nih, tolonglah jangan ajak aku berbahas pasal gay pepagi ni.

B Min : Dia tayang dekat mana? Kat pacific (shopping mall paling sedih kat Seberang
Perai) tak ada pun?

Aku : (dalam hati) wakakakaka bodohnya mamat nih, tak tahu perkembangan langsung! (via sms) tak tayang kat panggung la, pergilah cari DVD. Kau baru keluar dari hutan mana?

Aku dah tak boleh tidur. Dua tiga kali aku berkalih tidur...

tit tit....tit tit

Apa yang tak puas hatinya lagi nih?

B Min : Keluar dari hutan melintang! tapikan citer tuh dapat pencalonan Academy Award, takkan tak tayang kat wayang!

Aku : (dalam hati) Amboih, aku plak kena marah! Dah la bodoh, sombong pulak tuh. Nak kena nih (via sms) Memang le dapat pencalonan tapi citer tuh kena ban kat Malaysia so tak dapat le nak ditayangkan kat sini. Citer tuh kena ban sebab ada scene porno, hisap anu, main belakang, clear giler! Memang tak potong! (ini sekadar perasa tambahan dan tipu daya untuk mengenakan B Min - hahahahhaha gelak jahat) Pergilah beli.

Aku tidur lena selepas itu, tak ada mesej lagi dari B Min, mesti dia pergi cari DVD tuh hehehehehe nasib ko le, saper suh tak ambil tahu hal semasa. Dah la bodoh, sombong pulak tuh!

Sunday, March 12, 2006

From My Bed - White Sari with April Spring

White Sari by At Ziafrizani Chek Pa will be performed by April Spring. A foreign woman, widowed to a local Indian guy, ostracized by her in-laws, all alone in a foreign country was sitting beside her daughter who is in a coma. Its 30 minutes before they pull the plug. The daughter is the only family she has and she doesn’t know how to say farewell to a lifeless soul beside her.

This is April first ever stage appearance on stage in Malaysia. She has been very for two years now with her husband and is counting days to go back home to Virginia mid this year. With lots of passion towards fashion design, she walked into TASGreenhall during the audition and land herself part in From My Bed.

It wasn’t that hard to get a character for her, White Sari seems the most appropriate thus challenging. For a very lively, happy go lucky lady in real life, April is going to do some alter-ego on stage. Something that is very not herself.

Oh, by the way, this lady is former Miss Florida and the 2nd runner-up of Miss U.S Globe Pageant!

Friday, March 10, 2006

From My Bed - Asthmatic Years performed by Shalini Sree

Asthmatic Years by At Ziafrizani Chek Pa will be performed by Shalini Sree. This is a story of a girl’s adventure with asthma. Listen to her moan about her miserable life as a child. A life of ‘sireh’ juice and fried river snail and of enjoying every playtime inside the house and being the burden to the family of a small income. Thus, she decided to commit suicide.
This story was among other stories I wrote back in my university days and was picked by the whole solo performance class to be performed at TAS Dataran Merdeka in 2002. The performance received a good review from friends and the press. Since then, I almost forgot that I have written it.

When I looked at Shalini, suddenly I remembered this piece and make her try it. It works. For a very healthy girl with no experience with asthma – even to the extent of how it happens – she does work well with the character.

Shalini is currently a student in Kemayan College doing her A Levels. She has been actively involved in her former school (Convent Butterworth) Drama Club and has represented the school to state and national level drama competition. Perhaps another prospect to Penang theater scene? We wait and see.

From My Bed is directed by At Ziafrizani (12am)

Dates
10th (fully booked!!!!), 11th (only half left) and 12th March 2006 @ 8.30 pm
Admissions by donations
RM15 (Adult), RM 10 (Student)
Venue
The Actors Studio Greenhall Penang
Bookings
04 263 5400 / greenhall@theactorsstudio.com.my

other links : http://www.kakiseni.com/
http://www.theactorsstudio.com.my/

*Seats for Friday 10th is fully booked!!!!!
*Only 40 more seats left on 11th!!!

Thursday, March 09, 2006

From My Bed - Oranges and Lemons by Mark Beau de Silva featuring Saiful Redzuan

Oranges and Lemons by Mark Beau de Silva will be performed by Saiful Redzuan. Whilst fighting with the cockroaches under his bed (with helps from the Jedi masters) and listening to ABBA songs before he sleeps, Eugene remembers his childhood days with his mother and those uncles who come and go every night. But there was this strange uncle who came every night, even though there’s another uncle on his mother’s bed.

Saiful Redzuan is currently a lecturer in fashion design at Equator Academy of Art, Penang. He has been actively involved in Penang Theater scene for one an a half years now. With passion towards art (particularly Fine Art), Saiful has been seen on stage mainly for a Malay theater production. Among his acting work was in Paradoks Bawang/Tanggang/Badang (2005), Maka DijadikanNya (2005), and Death of Zeus (2005).

For his role in Maka Dijadikannya (where he did lots of stunts and manage to broke the sets) during the Penang Theater Manifest 2005, Saiful has won himself the title Best Supporting Actor.

In Oranges and Lemons, he is challenged to be a boy trapped in a man’s body. He’ll stay on the bed throughout because he is afraid of the cockroaches under the bed. You’ll love him!!
From My Bed is directed by At Ziafrizani (12am)

Dates
10th (fully booked!!!!), 11th and 12th March 2006 @ 8.30 pm
Admissions by donations
RM15 (Adult), RM 10 (Student)
Venue
The Actors Studio Greenhall Penang
Bookings
04 263 5400 / greenhall@theactorsstudio.com.my

other links : www.kakiseni.com
www.theactorsstudio.com.my


*Seats for Friday 10th is fully booked!!!!!

Helmi tak kisah




Ini adalah karangan Percubaan Bahasa Inggeris PMR oleh Helmi. Arahan mengkehendaki calon untuk menyambung cerita yang telah disediakan.

One day, hujan turun dengan lebatnya….

Helmi tertidur (menidurkan diri) selepas ayat tersebut. Sekarang Helmi ada di Langkawi. Bekerja di kedai makan. Dia tak sambung ke tingkatan empat. Dia cuma ambil kertas Bahasa Melayu dan Pendidikan Islam semasa PMR 2005. Dia kata, mungkin dia boleh jadi ostat sebab dia ambil kertas Pendidikan Islam. Sampai hari ni dia tak tahu apa dia dapat untuk kedua-dua kertas itu.

Helmi tak kisah.

Saturday, March 04, 2006

From My Bed Monologues- An adaptation from Clit Notes by Holly Hughes and performed by Jonathan Case

Clit Notes is one of four stories that will be featured in The Actors Studio Greenhall latest theater production - From My Bed. Written by Holly Hughes and will be performed by Jonathan Case. It is a story of a beautiful relationship between a man and his girlfriend – only which, in physic, his girlfriend looks more like a man than a woman. Thus the story embarks into questions and debate of self discovery.

Jonathan Case is currently reading his year 12 at the Uplands International School. Being an enthusiast in drama and arts, he now tries his luck to go public after some years performing to his schoolmates. A brilliant actor with lot of talent to be discovered and he probably is the next icon for Penang theater scene.

Past performance include Lady Precious Dream (2000), West Side Story (2001), Ramayana (2002), Annie (2003), Gumshoe (2004), Little Shop of Horror, Death of a Salesman, Rozencrantz and Guildenstern Are Dead (2005). Jonathan is also the recipient of his school Drama Awards in 2004.

Clit Notes is directed by At Ziafrizani (12am)

Dates
10th, 11th and 12th March 2006 @ 8.30 pm
Admissions by donations
RM15 (Adult), RM 10 (Student)
Venue
The Actors Studio Greenhall Penang

For bookings, call 04 263 5400 or email to greenhall@theactorsstudio.com.my

visit : www.kakiseni.com
www.theactorsstudio.com.my

Sunday, February 26, 2006

Awan yang pilu le sesangatnyer

Ahaks... aku ketawa untuk mengubat hati yang lara. Lara ke? Lara la.... lara siot.. berdarah lagik. Lama tak buat entry yang berkenaan diri, asyik mengomen orang lain je - macam bagus sangat - tak pun buat promo (sumber pendapatan gua tuh dude!).


So this time around inilah sebuah entry berkenaan diri:


Kerana cinta / Aku kembara / Bagai camar / Melintas laut / Mencari pohon untuk berteduh / Kerana cinta / Aku kembara / Ikut lagu / Bisikan hati / Mendamba kasih / Paling setia / Sepasang sayap tak terlihat / Umpama mimpi yang tersimpan / Jadi rintik-rintik hujan / Menciptakan awan yang terpilu / Puisi ini / Tercipta lantas / Tak kesampaian hajat meronakan / Gelora rinduku kepadamu / Sepasang sayap tak terlihat / Umpama mimpi yang tersimpan / Jadi rintik-rintik hujan / Menciptakan awan yang terpilu / Bukan sekali / Aku ungkapi / Isyarat jiwa dengan sempurna / Biar kau mengerti biar kau sadari / Keadaan ku yang memujamu / Sepasang sayap tak terlihat / Umpama mimpi yang tersimpan / Jadi rintik-rintik hujan / Menciptakan awan yang terpilu


yaaa... itulah dia entry berkenaan diri.


motif????


Ada kena mengena sikit lagu ni - lirik dia la - dengan hidup aku sekarang. Sekarang? Bukan sedari dulu ke? (pergh..bahasa sastera siot!) Anyway, maksudnya...


Keterlibatan aku dalam arena seni terutamanya seni teater ini kurang mendapat restu ataupun kebenaran daripada famili aku terutamanya mak aku dan sedara mara belah mak aku. Macam-macam alasan yang diaorang beri, paling best bab-bab agama la. Aku tahu dan aku sedar aku bukan pengikut Islam yang setia sangat pun, terkadang ok terkadang tidak tapi tak adalah aku nak buat citer porno atas stage (walaupun sekali-sekala bila sengkek terpikir gak nak buat - pasti laris siot - tak...tak...tak buat!! Tak buatlah! Halo...stop smiling ok!)


Dulu-dulu masa student, kerja-kerja teater nih aku buat sekadar atas minat tetapi bila dah lama sikit berkecimpung, passion mula timbul dalam diri. Tak adalah teringin sangat nak jadi artis jauh sekali nak jadi penyeri mangga, HAI ataupun mastika - tapi kalau dah kaya nanti, nak hias rumah cantik-cantik, konsep itu ini bagai pastuh boleh masuk Impiana! Anjung Seri tak mbohlah, makcik-makcik sangat..... - oppp lari topik. Cuma terasa sangat-sangat jatuh cinta dengan dunia teater... entah apa yang best sangat tapi memang best. Dah lama-lama ni, dah bercampur dengan ramai orang yang satu line, barulah tahu yang apa yang aku rasa itu dinamakan passion - passion towards arts.


"Ha, mak! Passion mak!" Kataku sambil mengunyah cekodok.
"Tahulah passion tapi kau tu sejak kerja-kerja teater ni, mak tengok tak cukup makan, hutang sana-sini. Ada duit sikit buat show pakai duit ko. Apa kes! (kesan pengaruh TV kepada orang tua)" Balas mak sambil menukar-nukar channel ASTRO. Pedas memang pedas, lebih pedas daripada segala asam pedas ke, masak pedas ke, masak cili ke... pergh berapi.


Aku tahu, jauh di sudut hati mak aku dia nak aku berjaya. Yelah, aku sorang je anak dia yang masuk U tapi bila grad, kerja simple-simple jer, yang gajinya sama dengan gaji budak yang cuma ada SPM je. Aku tahu mak sedih (erk, rasa nak nangis plak) tapi mak, mana tahu kalau-kalau rezeki aku kat sini kan. Memanglah tak boleh kaya tapi ada jugak penggiat yang kayakan. Jadi aku tahulah siapa yang aku perlu jadikan role model.


Jadinya, kalau mengikut lagu Awan Yang Terpilu dendangan akak Ning yang melerzts ittew, maklah orangnya yang


"Bukan sekali. Aku ungkapi. Isyarat cinta. Dengan sempurna. Biar kau mengerti. Biar kau sadari. Keadaanku yang memujamu"


Aku harap dalam diam mak menanti aku berjaya dalam bidang ini. Walaupun terang-terangan dia membangkang sekarang ini - seterangnya bangkangan Dewan Mesyuarat PAS Pusat terhadap konsert Mawi di Kelantan - suatu hari nanti dia akan berbangga ada anak yang menjulang award di Cameronian Awards tiga tahun berturut-turut (Erk...terberangan plak). Juga bagi pihak aku, aku sendiri tersangat ingin untuk merasakan yang perjuangan aku dalam arena seni ini ada pulangan yang paling best... best yang macam mana, tak reti nak cerita... best kat aku belum tentu best kat korangkan.... janji aku rasa best...best sangat..oh bebest gila!


Sekali ada orang kat sebelah aku tengah hafal skrip maka idea aku pun terganggu. Dah la hafal skrip Bisikan Mustika...trauma siot!!!! Lari semua idea dengan pantasnya sepantas budak-budak Bakawalee lari bila nampak LKA dan Putri Exorcism ahaks..


Da

Jujurlah padaku...

Duhai kekasih pujaan hatiku. Dapatkah kau memberiku satu erti. Sedikit rasa yang bisa kumengerti. Bukan sumpah atau janji. Buktikanlah bila kau ada cinta. Setulus hatimu bisa menerima. Sebatas kejujuran yang kau miliki. Bukan sekadar bersama. Jujurlah padaku bila kau tak lagi cinta. Tinggalkanlah aku. Bila tak mungkin bersama. Jauhi diriku lupakanlah aku. Jujurlah padaku. Bila kau tak lagi suka. Tinggalkanlah aku. Bila tak mungkin bersama. Jauhi diriku. Lupakanlah aku selamanya. Buktikanlah bila kau ada cinta. Setulus hatimu bisa menerima. Sebatas kejujuran yang kau miliki. Bukan sekadar bersama. Jujurlah padaku. Bila kau tak lagi cinta. Tinggalkanlah aku. Bila tak mungkin bersama. Jauhi diriku. Lupakanlah aku. Jujurlah padaku. Bila kau tak lagi suka. Tinggalkanlah aku. Bila tak mungkin bersama. Jauhi diriku. Lupakanlah aku. Selamanya .

Saturday, February 18, 2006

From My Bed - another artwork on stage


Theater : From My Bed
Presented by The Actors Studio Greenhall

Dates
10th, 11th and 12th March 2006 @ 8.30 pm
Admissions by donations
RM15 (Adult), RM 10 (Student)
Venue
The Actors Studio Greenhall Penang
Bookings
04 263 5400 / greenhall@theactorsstudio.com.my

From My Be
d is a collection of four monologues. Four different stories from four different characters that has nothing to do with each other but they share the same place to let it out – the bed. Their bed is where they are going to share their stories with you. There’s emotion, horror, lust and comedic element involve. Among the stories are Clit Notes by Holly Hughes, Oranges and Lemons by Mark Beau de Silva, White Sari and Years Pass by At Ziafrizani Chek Pa. The casts are Saiful Redzuan, April Spring, Jonathan Case and Shalini Sree. From the director of 12 am – At Ziafrizani Chek Pa

Clit Notes
by Holly Hughes will be performed by Jonathan Case. It is a story of a beautiful relationship between a man and his girlfriend – only that, in physic, his girlfriend looks more like a man than a woman. Thus the story embarks into questions and debate of self discovery.

Oranges and Lemons by Mark Beau de Silva will be performed by Saiful Redzuan. Whilst fighting with the cockroaches under his bed and listening to ABBA songs before he sleeps, Eugene remembers his childhood days with his mother and those uncles who come and go every night. But there was this strange uncle who came every night, even though there’s another uncle on her mother’s bed.

White Sari by At Ziafrizani Chek Pa will be performed by April Spring. A foreign woman, widowed to a local Indian guy, ostracized by her in-laws, all alone in a foreign country was sitting beside her daughter who is in a coma. Its 30 minutes before they pull the plug. The daughter is the only family she has and she doesn’t know how to say farewell to a lifeless soul beside her.

Asthmatic Years by At Ziafrizani Chek Pa will be performed by Shalini Sree. This is a story of a girl’s adventure with asthma. Listen to her moan about her miserable life as a child. A life of ‘sireh’ juice and fried river snail and of enjoying every playtime inside the house and being the burden to the family of a small income. Thus, she decided to commit suicide.

Wednesday, February 15, 2006

From My Bed - The Beginning

Dari katil yang kadang-kala terbiar sepi atau sering kali dihuni oleh seorang, dua orang dan lebih ramai orang. Nah, idea segera untuk menyelamatkan bulan Mac 2006 yang nampaknya suram di TASGreenhall.

Idea untuk mementaskan naskah ini terpendam sekian lama akibat kurangnya bahan yang dapat sentuhanseni pentaskan. Namun, demi memandangkan jadual di TASGreenhall yang kosong pada Februari dan Mac 2006, sentuhanseni gagahkan jua untuk memerah otak mencari bahan. Hingga kini, bahannya sekejap ada, sekejap tak ada, sekejap kabur, sekejap terang.

Lantas, empat buah monolog ditampilkan. Semua ceritanya berlaku di sekitar katil. Subjek katil diangkat kerana beberapa perkara:

Pentas TASGreenhall yang kecil dan terhad untuk set yang pelbagai

Katil itu sendiri saiznya pelbagai, coraknya pelbagai, bentuknya juga pelbagai

Ruang katil ibarat satu ruang persendirian pada sesetengah orang.

Dari sini timbul idea untuk mengangkat katil sebagai teraju utama.

Da.



Tuesday, February 07, 2006

Selesai satu dan satu lagi dalam proses

12 am telah selesai dipentaskan. Dah lama habis, pertengahan Januari hari itu. Sebelum raya cina lagi. Agak lama aku mengumpulkan idea untuk menulis entry mengenainya. Sebenarnya sampai sekarang ini pun aku belum cukup idea dalam kepala hotak aku. Yang ada and keep coming back is terima kasih kepada si anu anu, kepada anu dan anu. Macam berangan terima anugerah di Cameronian Awards pulak nanti.

Penerimaan penonton cukup memberangsangkan. Aku cukup teruja dengan ucapan-ucapan tahniah daripada penonton yang sedikit terkejut melihat si penjual tiket dan penjawab panggilan di TASGreenhall naik ke pentas apabila nama pengarah disebutkan.

Segala puji bagi Allah

Lakonan. Aku bernasib baik kerana setelah beberapa kali mengarah, aku semakin bijak memilih pelakon. Kali ini di dalam 12 am aku amat berterima kasih kepada para pelakon yang sangat berani dan kreatif. Berani kerana ada yang bahasa omputehnya tidak selaju arus deras Sungai Sedim di Kedah tetapi hanya sekadar Sungai Gombak di kala kemarau. Berani juga kerana ada yang cuma dapat seminggu lebih untuk berlatih. Kreatif kerana aku rasakan, pengarahan aku kali ini sangat simple dan mudah. Kebanyakkan bloking di pentas ditentukan oleh pelakon sendiri dan aku mencantikkannya. Credit should be given to them not me.

Teknikaliti. Ini agak mendukacitakan dan memerlukan perhatian yang lebih di masa hadapan. Shadow, focusing berterabur dan audio yang last minute…pergh lemah gila kerja aku bab-bab teknikal ni. Terima kasih kepada Wong yang come to the rescue dengan upah yang minima.

Audience. Mungkin kerana baru seminggu sebelum 12 am beraksi, khalayak teater TASGreenhall telah disajikan dengan rerun Cheet Chat yang mencuit hati maka ada yang sedikit skeptical dengan naskah baru daripada entah sapa-sapa juga financial problem – keperluan saving untuk ang pow CNY. Pada mulanya aku sangat khuatir penerimaan orang-orang putih terhadap pementasan ini. Manakan tidak, ini adalah satu adaptasi daripada rakan-rakan sewarna mereka. Namun, telahan aku silap, merekalah yang paling menghargai hasil kerja aku kali ini. Ada juga penonton tempatan yang sangat menyukai hasil kerja aku ini dan aku amat berterima kasih.

Ke KL? Entahlah, jarang aku mementaskan naskah yang sama berkali-kali. Secara jujur pementasan ini juga adalah pementasan yang aku kira my baby selepas Ana (2005) dan Bus Stop (2002). Untuk membawanya ke KL, banyak yang perlu aku fikir dan telahkan. Namun rasanya jadik kot. Selepas next project bulan Mac ini.

From My Bed coming up in Mac. Ini projek baru. Hujung minggu yang lalu aku selesai mengadakan sesi ujibakat. Lega rasanya dapat juga korum yang perlu. 4 orang pelakon yang pada aku ada nilai-nilai artistic mereka sendiri – ini di entry lain. Sekarang aku mencari naskah-naskah monodrama yang benar-benar mencabar untuk mereka. Sesiapa yang ada, sent pada greenhall@theactorsstudio.com segala hakcipta terpelihara.

Sayang. Datang nanti ya menyaksikannya pada 10,11 dan 12 Mac 2006

Da

Saturday, January 28, 2006

Audition for TASGreenhall upcoming production in Mac

The Actors Studio Greenhall Penang is looking for new faces to be featured in our upcoming shows in Mac. Those interested must be 16 years old and above. Please come to the above date and time:

Date : 3rd & 4th February 2006
Time : 3.00 pm - 9.00 pm

If you can't make it to the above time and dates, please call us up @ 04 263 5400 to set another time and date. The venue of the audition will be at The Actors Studio Greenhall Penang, 32 Light Street - we are on the same line with Convent Light Street, beside The Royal Selangor and in between Dewan Sri Pinang and the Convent.

Any info please call 04 263 5400 or email to greenhall@theactorsstudio.com.my

Saturday, January 21, 2006

This come out in the January issue of Living Arts Malaysia

Greetings from up north

Three years ago I came up here from that bustling KL wondering how my art life would be. The first six month, I couldn’t barely breath the air of performing arts, I was so caught up with my work and almost said good bye to the performing world.

But I know I wasn’t ready to say bye bye at that time so silently (at first) I read and read scripts that I have with me over and over again till late at night. Things goes on for months until it has come up to the moment where I was acting the whole script by myself in front of those humble soulless soft toys (yes, it’s mine) with the TV, the washing machine and the refrigerator as my acting partner. Horrifying wasn’t it?

There was so much cultural events happening in Penang but I seem to be very far behind the hectic schedule of theirs. Then this one fine day, while taking a friend from KL and myself sightseeing in Penang, we stumbled upon the office for Penang YTL Arts Festival committee. Thus a kind of funny meeting with the officer there starts my new performing life in Penang.

Never looking back, the journey has been quite awesome and very much enjoyable. From acting to directing to producing and now I’m supervising TASGreenhall (a friend once suggested …“Just called yourself manager la since you are the only one here”… hmmm… same thing what). Now I am among the first person to know on anything ‘Arts’ going-on in Penang. Felt like heaven siot.

Well, that’s about it for now, wait for my entry next month. K bye!!

Art@Greenhall

Thursday, January 19, 2006

12 am

Produksi terbaru daripada TASGreenhall dan Bakawalee – 12 am. Ini arahan terbaru aku. Hanya sekadar untuk menggantikan produksi Percaturan yang tidak kesampaian. Idea untuk mementaskan naskah 12 am ini muncul pada ketika aku menyedari yang penonton di TASGreenhall ini hanya mahukan produksi berbahasa Inggeris.

Tidak mengapalah, sama saja, buat pementasan dalam apa jua bahasa, tujuannya adalah satu, menyemarakkan lagi teater Malaysia.

Kali ini aku gabungkan pelakon-pelakon yang pernah bekerja bersama-sama aku. Dari zaman aku masih belajar bertatih dengan teater hingga sekarang. Benarlah kata ramai penggiat, sekali kau berada di atas pentas itu, kau pasti sukar untuk turun.

Persembahan tinggal beberapa hari sahaja lagi. Lakonan aku rasakan tidaklah cukup mantap untuk khalayak teater tetapi untuk yang datang berhibur, ia berbaloi. Nyata sekali Pulau Pinang amat kekurangan pelakon bagus yang boleh berbahasa Inggeris. Ini perlu dibengkelkan rasanya.

Sekarang ini adalah tempoh untuk mengangankan khalayak, menyiapkan bahagian-bahagian teknikal dalam pementasan dan merisaukan diri dengan kemungkinan-kemungkinan yang pasti serta tidak pasti. Tidak lupa juga mengorek tabung untuk menampung keperluan produksi – ini adalah tabiat yang tidak dapat aku kikis sampai sekarang.

Semoga perjalanan 12 am lancar dan mendapat sambutan yang terbaik.

Aku sedang mengangankan cerita seterusnya.

Da.

Friday, January 13, 2006

sentuhanseni new work call arts

The Actors Studio presents

a work by Ziafrizani

12 am

Tickets : RM 15 (Adults) & RM 10 (Student)
* Get 1 ticket FREE For every 4 tickets purchased
Date : 21st January @ 8.30pm & 22nd January @ 3.00pm, 8.30pm
Venue: The Actors Studio Greenhall, Penang

This production involves six fifteen minute plays written by Allan Miller, David Link, Daniel Gregory Brown, Terry Kingsley-Smith, Michael Leeson, and Jerry Mayer that has been adapted to the Malaysian lifestyle. The stories are Faro Rides Again, Sleeping Together, The Underachiever, Three in the Morning, I Want To Hold Your Hand and Love Sonnet. Each play has the element of drama, tragedy, and comedy. A new line-up of actors stars in this production - Joanne Tay, Johanna, Fadzrina Ariffin, Yusoff Bakar, Shah Zainal, and Ann Nurbaya. Directed by At Ziafrizani Chek Pa

Faro Rides Again
At 1 am, a husband has just come home to bed. To keep his bossy wife from inquiring about where he’s been, he tells her that their dog, Faro, is dead. However, the wife finds out later that Faro is still very much alive!

Sleeping Together
At 2 am, two young women in the same room, strangers to each other, discuss and provoke a taboo subject – their sexual preferences.

Three In The Morning
At 3 am, a middle-aged lady leaves her husband alone in bed. However, while trying to re-examine everything about her life, she finds that she can't remember anything. Not even her husband’s name.

The Underachiever
At 4 am, a journeyman comedy writer with low self-esteem gets consultation from his often sarcastic wife, about life and believing in himself.

I Want To Hold Your Hand
At 5 am, a young lady is experiencing a sickness, which she calls 'dinosaur hour', in a red-eye flight. She holds on to an older lady's hand in an attempt to regain composure.

Love Sonnet
At 6 am, a Chinese mother, while writing a poem for her son’s 30th birthday, reminisces over the sweetest moment she shared with her Malay husband 30 years ago - the last time they had sex.

Sunday, January 08, 2006

Beca Dua

Aku berjalan kaki untuk ke kedai makan di tepian laut Selat Penang. Di kananku Dewan Sri Pinang. Di kiriku deretan bangunan Greenhall. Ada apek jual buah potong. Aku toleh belakang. Ada beca dengan dua mat salleh sedang menuju ke arahku. Kemudian aku terdengar..

“This is Dewan Sri Pinang, kids come here to read books,” kata abang beca.

“Ohh…. library,” mat salleh berdua nyata kagum.

Aku. Aku kaget.

Abang, Dewan Sri Pinang mana ada library. Balai lukisan ada la. Aku tersenyum sendiri. Bodoh jugak orang putih ni.

Beca satu

Dekat ofis aku ada satu sekolah. Sekolah Convent Light Street. Setiap hari waktu habis sekolah banyak kereta parking depan sekolah. Parking depan sekolah maksudnya parking di jalan utama. Kadang-kadang melimpah hingga laluan tengah. Ada kereta kancil. Ada kereta kelisa. Ada Perdana. Ada Wira. Ada RAV4. Ada Merz. Ada bas sekolah warna kuning zaman P. Ramlee. Ada bas sekolah warna kuning zaman Tun Mahathir jadi PM. Ada bas sekolah warna kuning yang dulunya menyeri jalan-jalan raya di Kota Kuala Lumpur dengan kelajuan maksima. Ada Volvo. Ada BMW 7 series. Ada BMW 5 series. Ada Chevrolet. Ada Smart coupe. Ada beca. Beca?

Saturday, January 07, 2006

sentuhanseni menonton Opera Ayu Cendana

"Pertemuan itu bersyarat dan perpisahan itu adalah mutlak"

sentuhanseni menonton OAC pada 29 Disember 2005. Ini kali kedua sentuhanseni menonton OAC. Kali pertama dulu di Kota Kuala Lumpur semasa siri pementasan pertama mereka di Panggung Eksperimen. Masa itu yang membarisi peranan-peranan utama adalah mereka yang telah ada nama dalam lapangan teater tempatan terutamanya di Kuala Lumpur. Kali ini, barisan pelakonnya rasanya muka-muka baru kecuali OS, Asrul, Abg. Mol dan Fauziah Nawi. Atau sentuhanseni sendiri yang sudah lama benar tidak bersama-sama bergiat dengan mereka di Kuala Lumpur.

"Macam mana nak maju kalau semuanya nak harapkan bantuan baru nak buat"

Settingnya lain. Ada lagu lama (yang masih sedap didengar). Ada lagu baru (atau sentuhanseni sudah lupa lagu ini juga lagu lama). Kali ini semua orang pakai clip mike. Penari-penarinya dari IB (gerak itu macam sama dengan gerak dalam pementasan lain di IB - copy, cut and paste ke?).

"Kadang-kadang jadi mengikut sahaja itu adalah lebih baik"

Fauziah Nawi tetap best. Julia pun best tapi sentuhanseni tak nampak sangat muka dia sebab jauh, last time di Panggung Eksperimen, pelakon dekat dengan audience, pelakon korek hidung pun nampak. Wak memang sentuhanseni respek, lakonannya oklah tapi lagu-lagu ciptaannya lagi best daripada ciptaan Adnan Abu Hassan. Misa pun best cuma sebab sebelum ini watak itu dibawa Mislina, jadi sentuhanseni berfantasi Mislina di situ. Nadia Nasir (tak dapat tangkap nama wataknya), kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi.. dia menyanyi best, dia berlakon pun best, dia sentuhanseni lihat sebagai pengekal tempo lakonan, tugas dan tanggungjawab yang diberikan padanya dilaksanakan dengan jaya. Yang lain, hmmm... kenapa korang marah-marah sepanjang pementasan? Tak ada jiwalah lakonan kamu. Kamu hanya menjerit-jeritkan dialog sahaja di pentas. Cuba lagi ya.

"I don't want to wake up one day and tell myself, once upon a time I was a Malay"

Perjalanan cerita pada sentuhanseni adalah sedikit terganggu dengan lakonan mereka-mereka yang tidak berjiwa ini. Nasib baiklah ada sebahagian lagi yang amat menitik beratkan penghayatan watak. Golongan ini kelihatannya berusaha sedaya upaya untuk mengawal kelemahan rakan lakon mereka.

"Hanya kerana aku bercakap Bahasa Inggeris, aku tidak Melayu?"

Amat mendukacitakan apabila disiplin level pelakon di pentas seringkali diabaikan. Sudahlah memakai clip mike, semuanya berdiri tegak dari hujung kanan stage ke hujung kiri stage, lontaran dialog tidak disertakan dengan ekspresi, hinggakan sentuhanseni tertanya-tanya siapa yang berdialog? Rupanya si dia yang duduk di Upper Center Stage (UCS), di belakang tubuh-tubuh kaku yang posing. Abang, kenapa berdialog dari celahan kangkang orang lain, haiyooooo....

"Aku ada impian aku sendiri, aku tak mahu cuma menjadi isteri kepada seorang anak muda bangsawan yang hidupnya sendiri tidak tentu"

Seting pada sentuhanseni sangat simple, mungkin kerana ini adalah pementasan bergerak jadinya kos pengangkutan dan realistiknya mengangkut set itu perlu diambil kira tapi pementasan yang asal tidak ada set dan itu lebih berkesan. sentuhanseni suka lampu kecil-kecil di latar itu, menarik.

"Kita sering menyayangi seseorang yang tidak menyayangi kita"

Ramai juga penggiat-penggiat teater yang pergi menonton tapi tidak cukup ramai untuk memenuhkan panggung. sentuhanseni berharap sangat yang kita di Pulau Pinang ini dapat belajar kalau tidak sedikit, banyak, daripada pementasan OAC. Sesungguhnya they have leave us far too behind guys!! Segeralah celik. Harapnya juga STEFANI akan terus berkarya dan terus memperjuangkan seni teater ini. Kami di Pulau Pinang akan sudi membantu semampunya jika diperlukan.

Da

I am a Penang driver

Motif?? Tajuk in Bahasa London tapi entry in Bahasa Kuala Lumpur??

Akulah pemandu Pulau Pinang kalau:

Aku parking sebarang-sebarang je di kiri kanan jalan
Aku tak bagi signal
Aku suka pancung kenderaan lain dengan muka berlagak
Aku selamba je queue dalam yellow box
Aku jalan di tengah-tengah jalan raya sampai kereta di belakang tak boleh nak potong
Aku akan hon bila orang lain buat kesalahan jalan raya
Aku masuk dari simpang sebarang-sebarang lepas tu terus cross ke lane yang paling jauh
Aku keluar dari simpang sebarang-sebarang tapi perlahan and take forever untuk tukar gear
Aku bawak 20 km/hour sambil cakap telefon
Aku bawak perlahan bila jalan di depan aku kosong
Aku bawak laju bila aku rasakan jalan yang aku lalu itu sesak sangat

Pulau Pinang
Memberi ilham pada seniman..
Mari berkunjung ke Pulau Pinang...

Friday, January 06, 2006

Injak : Injakan paradigma untuk penggiat teater Pulau Pinang

Sebulan yang lalu Injak : Maka Beres beraksi di pentas TASGreenhall. Aksi mereka hebat namun kehebatan itu tidak dapat dihargai oleh penggiat-penggiat teater Pulau Pinang. Pementasannya bertiket, mereka tidak mampu. Pementasan mereka hebat, pementasan orang lain hanya picisan.

Bukanlah hebat sangat pun, ada celanya tiga pementasan yang diadakan itu namun rasanya banyak yang boleh dipelajari oleh penggiat-penggiat teater di sini. Tepuk dada tanya diri.

tap tap tap tap tap tap tap tap (bunyi hentakan kaki Mira yang resah menunggu)

Lakonan yang bertenaga daripada pendukung-pendukung watak menceriakan pementasan ini walaupun rekod penonton teramai selama tiga pementasan adalah 15 orang.

pap pap pap pap pap pap pap pap (bunyi tepukan tangan Mira yang resah menunggu)

Aku suka artistiknya pementasan ini.

Awal (izzad) berdiri di Upper Center Stage (UCS) di dalam sebuah ruang (yang dinyatakan dengan lampu) yang sangat sempit. Di hadapannya menganjur satu laluan (juga dinyatakan dengan kesan lampu) ke Down Stage Left (DSL) ke arah tempat Mira (Mislina) sedang menunggu. Awal dan Mira hanya beraksi di dalam ruang mereka yang kecil dengan pergerakan yang minima namun tetap dapat menggambarkan jiwa mereka pada satu-satu ketika.

FYI, pentas TASGreenhall sememangnya kecil dan pengarah mengecilkan lagi ruang lakonnya - satu keberanian yang sentuhanseni puji. Di kiri dan kanan pentas disediakan satu ruang kecil yang ditutup daripada pandangan penonton. Inilah tempat dua setan/badut istana/jiwa kacau symbolica (megat, Maizul & Veera) beraksi. Tanpa ditonjolkan diri mereka, hanya bebayang mereka di hadapan panahan fresner merah, mereka mampu menarik perhatian penonton dan sekali-sekala mencuri tumpuan cerita. Apatah lagi dengan Awal yang dikeraskan di tengah-tengah pentas sambil membaca, diulang membaca surat yang dihantarnya kepada Mira.

Awal mahu Mira tahu perasaannya. Awal mahu berjumpa Mira. Mira tunggu. Awal tak sampai-sampai.

cuit ciut cuit ciut cuit ciut (bunyi tapak kasut converse Mira bergesel dengan lantai)

Mira nak tahu sendiri benarnya perasaan Awal. Jadi Mira tunggu. Awal tak sampai-sampai. Mira baca surat tu untuk kali yang entah keberapa. Mira tak koyak surat tu. Mira lipat. Lipat cantik-cantik. Lipat jadi kapal terbang.

Sepi rasa
hati ini bila mengenangmu....

Mira BLAH! Dia dah bosan menunggu...

Bosan menunggu penonton yang celik tapi tak celik....