Thursday, December 31, 2009

Selamat Malam

Selamat Malam.

Kepada pemandu-pemandu bas, jangan terlelap.

Bukan nak buat 'joke' yang kurang ajar, juga bukan mahu menunjuk pandai, sekadar berkongsi rasa.

Takziah untuk keluarga mangsa juga keluarga pemandu bas yang didakwa memandu melulu dan yang mendakwa dirinya terlelap.

Baguslah, belum masuk mahkamah lagi dia dah mengaku silapnya dan dia tidak menunding jari pada orang lain, macam yang selalu-selalu orang Malaysia buat. Dia tahu kesan pada tindakannya itu tapi dia mengaku salah juga.

Tapi ada juga yang tak puas hati.

Semalam aku tengok berita. Awani rasanya. Dua keluarga mangsa ditemuramah. Satu keluarga tuh, marah sangat, kecewa sangat, tak puas hati sangat. Katanya pampasan tuh tak boleh membayar harga dua anaknya yang mati. Wakil keluarga ni pakai kepiah putih. Satu keluarga lagi, tenang je bila ditemuramah wartawan. Boleh dengar sebak dia tuh tapi masih dia cuba mengawal emosi. Bila ditanya tak nak bawak ke mahkamah ke? Dia kata tengoklah dulu - tak berbunyi kesungguhan pun. Dia kata benda dah jadi, dia terima sebagai takdir. Kalau menang di mahkamah pun, anak dia yang dua orang tuh tetap mati. Wakil keluarga ni, semasa di temuramah, belakang dia ada tempat sembahyang dengan beberapa batang colok.

Menteri kata, gantung operasi syarikat tuh hingga habis siasatan. Pengarah LPKP kata tak boleh, nanti beribu orang akan kesusahan. Terus sampai hari ni Menteri diam. Kesian dia hehehehehe aku kata janganlah buat macam tu. Tak elok tutup pintu rezeki orang. Syarikat tu pun dah buat macam-macam cara untuk mengelak kemalangan dan ini pun kes yang pertama sejak mereka beroperasi. Banyak lagi syarikat bas lain yang bermasalah, tak nak pulak kau gantung operasinya. Berdasarkan pengalaman peribadi aku, hanya Sani Ekspress dan Maraliner saja bas yang selamat pemanduannya dan pemandunya bersopan. Kalau aku nak ke Pantai Timur, kalau tak dapat tiket Sani atau Maraliner, memang aku cancel naik bas. Taulah jalan raya dan lebuhraya ke Pantai Timur tuh macam mana tapi dengan Sani atau Maraliner, memang rasa selamat. Terkejut sangat aku bila kemalangan ini melibatkan Sani Ekspress.

Macam-macam cadangan keluar. Menteri satu lagi kata, jangan bagi dah bas-bas jalan waktu malam, jalan waktu siang je. Aku pikir, sesaklah lebuhraya dan jalan raya dengan bas-bas di waktu siang nanti. Aku pun suka berjalan malam, naik bas tido, bila jaga dah sampai or terlajak hehe tapi kalau jaga dah kat alam lain cemaneh?? hehehe tapi kenderaan lain boleh ke berjalan malam? Kenderaan lain pemandu dia tak mengantuk ke di waktu malam?

Ada kata struktur bas tak elok dan tak sesuai untuk jalan raya di Malaysia. Struktur keta proton pun sama tak elok hehe dan kalau tak sesuai untuk jalan di Malaysia, sapa yang bagi kebenaran untuk bas dua tingkat beroperasi di Malaysia suatu masa dulu?

Apa-apa pun, malang tidak berbau. Dalam kita berhati-hati di jalanraya, ada orang lain yang tidak berhati-hati. Yang penting, beramalah seperti kita akan mati esok hari. Takziah sekali lagi kepada keluarga mangsa. Semoga Tuhan merahmati mereka yang telah pergi dan memelihara kalian semua sentiasa. Tabahkan hati dan sentiasalah percaya kepada qada' dan qadar yang Esa.

Al-Fatihah.

Tuesday, November 03, 2009

Ampunkan kami penunggu gua

Asik minta ampun je kan...pastu tunggu sebulan baru ada update.

Sekarang busy, takde update. Tunggu sebulan lagi ye.

sementara tuh, anak buah aku nak bagi ceramah politik sikit...



paham ke?

Thursday, September 24, 2009

Adoi sakitnya...adoila! adoi! adoi!

Telinga aku kena jangkitan kuman. Sakitnya tidak terhingga. Macam tidak terhingganya sakit gigi. Pain killer pun tak mampu membunuh rasa sakit itu. Tidur kejap, terjaga! Tidur kejap, jaga! Bila jaga je terasa sakit macam kena cucuk telinga tuh

yang ini bukan telinga aku...sapa punya tatau, sekadar hiasan


Kisahnya dalam telinga aku dah macam garden kata Doktor. Penuh dengan fungal. Bukan sebab tak korek telinga tapi sebab dah terlebih korek sampai luka. Kena pulak suasana lembap dalam telinga tuh kan, jadi inilah yang buat fungal tuh seronok untuk berkampung dalam telinga aku, kata Doktor lagi.


Terima kasihlah pada Dato' Dr. Muhammad Husni b. Ahmad kat Gleanagles Ampang yang tolong sedut fungal-fungal degil dan jahat itu keluar dari telinga aku. Lega dah. Tak sakit dah. Telinga pun sudah kembali boleh mendengar.

Jadi semua, janganlah hanya menjaga kecantikan kulit muka dan keseksian tubuh badan....bahagian tubuh lain sama pentingnya.

Saturday, September 19, 2009

Ucapan Rayer buat anda semmmuaaa...

sentuhanseni ingin mengucapkan SeLamAT hARi RayA, MaAF ZaHIr daN bATin atas segala salah silap, terlanjur kata, tertidak berbudi bahasa, terguris di sini dan sana, dan segala terketelanjuran lain.

Semoga Ramadan yang berlalu telah membawa seribu rahmat dalam hidup kita dan Syawal ini dapat kita raikan kemenangannya. Syukur ke hadrat Illahi dengan izinNya, kita dapat sekali lagi merasa nikmat dua bulan yang mulia ini.

Bagi yang akan memandu untuk pulang ke kampung, untuk menziarahi saudara-mara, untuk bershopping atau untuk apa sahaja tujuan di hati, berhati-hatilah di jalan raya. Kereta yang cantik macam ini...harus kekal dalam bentuknya..


Berilah tumpuan yang sepenuhnya di jalan raya...


Supaya kejadian seperti ini dapat dijauhi...


sentuhanseni doakan semoga kita semua dipelihara dan selamat pergi dan kembali ke destinasi...


Jemputlah beraya rumah kiter...



*sentuhanseni

Thursday, September 17, 2009

Persiapan Raya Dingin

cari apa yang tersembunyi....



Buleh dia kata dingin. Punyalah ramai orang, punyalah panaih lit lit, depa kata dingin...hish!!!

Ini baru dingin..


Nyanyi sesama yer...

dingin malam yang menyelubungi
hening sayu dalam hati
berbicara bersendirian

ku rasa resah
selama dibuai rindu
pada cinta yang terlalu
terpendam di dalam hayalan

kan ku leraikan impian indah
kepadanya ku berserah
mungkin tak daya
ku tawan cinta yang sama

*chorus
dinginnya getaran asmara
sentuhan mula bermadah
ku tak bisa juarai
jiwa yang ku tak punya
[Dingin lirik on http://lyricsmusicvideo.blogspot.com ]

dinginnya bila kau berkata
ruang buat ujiannya
memoriku gengamilah
biarkan aku beralah

dalam hatiku tiada dendam
walau impian semalam
masih mekar dalam ingatan

kan ku leraikan impian indah
kepadanya ku berserah
mungkin tak daya
tawan cinta yang sama

oo hooo ooooo...
*Chorus

mungkin tak daya
tawan cinta yang sama
ooooooooooooo

*chorus

Thursday, September 10, 2009

Ramadan yang silam

Dah nak hujung-hujung Ramadan ni baru terasa nak share sikit kenangan semasa Ramadan, itupun dapat idea lepas baca blog rudybluehikari dan blog pegawai khalwat thanks much!!

Ini kenangan pada Ramadan tahun 2005 kalau tak silap. Masa ni aku menetap kat Penang, Seberang Jaya to be spesific.


Kenal ikan sedap kat atas ni? Inilah ikan pekasam. Orang utara memang suka makan, tambah-tambah, orang Penang. Tapi orang yang tak biasa memang tak tahan bau dia. Kalau nak tahu apa itu ikan pekasam, sila tanya Mr. Google atau Miss Yahoo. Yang pastinya sapa pemakan ikan pekasam yang tegar adalah juga pesakit resdung yang tegar. Takpe, makan dulu, sakit pikir kemudian!

Bukanlah nak cerita aku makan ikan pekasam ni sebulan Ramadan sampai kena resdung yang kronik tapi ini kisah usahawan segera di bulan Ramadan.

Adalah bekas housemate aku (yang sekarang dah jadi musuh aka kawan-kawan yang kita venchi!!) ni tetiba terdapat idea untuk meniaga di Pasar Ramadan (PARAM) Seberang Jaya. Nak meniaga ikan pekasam katanya. Masak kat situ jugak, bagi bau harum menyelinap ke segenap pelusuk PARAM itu.

Nak dijadikan kisah, tukang masak ada, tukang siang bawang ada, tukang jaga gerai pun ada. Gerai pun dapat dan sangat strategik sebab kat corner lot jadi takdelah orang kiri kanan nak komplen.

Aku tak terlibat sepenuhnya, tolong-tolong gitu je. Dah keje tetap ada, balik keje dah pukul berapa, mana sempat, lagipun I tak biasalah buat kerja-kerja berat ni...

Maka, kitaorang mula berniaga lambat sikit, dah 5 hari puasa baru nak mula tapi kami mula dengan BOOM!!! gishiew...

Mana taknya, sekali letak je ikan pekasam tuh dalam kuali...CHENGGGGGG!!!! semerbak harum baunya menusuk ke hidung. Harumlah pada peminat ikan pekasam, yang tak tahan bau tuh, berusahalah jugak tahan maki kat kitaorang. Masa ni tak payah nak jerit, tak payah banner atau signboard propah yang sangat palsu ittew...sekor ikan pekasam membuat terjunan ke dalam kuali, sepuluh orang datang gerai kami.


Kami jual murah je RM3 untuk ikan kecik dan RM5 untuk ikan besar. Ada ikan apa aku tak ingat tapi aku ingat sangat ikan sepat tak ada sebab kes ini telah menjadi pergaduhan besar antara tauke dan tukang masak. Si tukang masak gigih nak jual ikan sepat pekasam sebab ramai orang tanya kata dia tapi tauke tak mau sebab ikan ni rare, susah nak dapat.

Gaduh punya gaduh punya gaduh, tukang masak sudah pergi beli sendiri ikan sepat pekasam dari supplier lain dan jual, untung dia ambik kat dia. Tauke apa lagi, marahlah, gaduh lagi.

Aku dengan sorang lagi member tengok dari tepi jelah, malas nak campur. Sebab time ni kitaorang dah berbulu dengan dua orang usahawan berangan ni. Yang sorang tuh, tak sedar diri, dah tukang masak tuh buatlah cara tukang masak. Yang tauke pulak, kita dah tolong tanpa upah ni pun selalu di sound-sound macam kita kemaruk sangat nak keje dengan dia. Tak merasalah ikan free, kena bayar yer, tarak diskaun. Jadi, tiga hari je kitaorang rajin datang tolong, hari lain kitaorang datang untuk melepak je, kalau diaorang busy sesangat pun kitaorang teruskan bersembang tanpa ada inisiatif untuk menolong.

Yang seronok bila kitaorang melepak sampai waktu berbuka. Tak payah beli juadah pun, ada peniaga yang akan sedekah je lebihan jualannya. Sebelah kitaorang gerai air, segala macam air ko buleh rasa time tuh.

Begitulah hingga akhir Ramadan. Tauke nak tutup kedai hari 27 puasa tapi tukang masak tak bagi (hamek kau, tukang masak yang tak bagi ok!!!) jadi gaduh lagi. Dan lagi dan lagi.

Untung ke tak aku tak berapa pasti sebab dekat hujung puasa tuh, bergaduh lagi pasal pengiraan untung. Kalau ikut congak aku, dah untung tapi dua orang ni tak percaya pulak congak aku. Si tukang masak dah kelam kelibut dengan duit modal dan duit jualan ikan sepat dia tu, dah tercampur dengan tauke punya. Pening.

Sebenarnya pengalaman aku takdelah dalam bab meniaga di bulan puasa tapi dapatlah belajar cara orang Melayu bangang meniaga atau dalam kata yang lebih hip, usahawan berangan!!!

Memang terbaeklah!!!

Monday, September 07, 2009

N11. suara dari Permatang Pasir

Atas desakan peminat, kini blog ini akan kembali menyala. Selama ini malap ke? malap sikitlah. Akibat kekangan tugas aku hanya sempat nak berfesbuk. Kat blog, nak kena fikir isu-isu yang menarik minat, tapi kalau dah kepala asik tumpu pada kerja, celah mana nak sempat fikir isu semasa.

Awal Ramadan (eleh, jangan nak kata lama eh, baru tengah Ramadan sekarang ni)aku balik Penang untuk melaksanakan kewajipan untuk negara - mengundi ar pe lagi. Kali ini semangat sikit sebab dah 2 kali pilihanraya aku tak mengundi.

Mari, aku share sikit gambar sepanjang pilihanraya N11. Permatang Pasir

rumah pusaka arwah tok & wan yang sekarang jadi Markas PAS. Kalau korang tengok PC yang PAS buat kat dalam TV tuh, ha, dari rumah ni ler.

jangan kaco, abang polis tengah buat keje



sambil-sambil kempen main goreng pisang untuk memeriahkan lagi suasana



kazenku yang sungguh bersemangat



tu dia....depa kena warning dah..saman depa! saman!

kesesakan yang tidak dapat dielak lagi

Memang menariklah pilihanraya kat Permatang Pasir kali ni. Memang hangat. Seingat aku, kali terakhir aku mengundi kat sini pada tahun 2004. Tak berapa nak hangat sangat sebab masa tu pilihanraya besar, jadi kurang penumpuan pada DUN ni. Kali ini, pilihanraya kecil...memang vastlah liputan yang diberikan.

Tapi agak mengecewakan bila orang kampung aku digambarkan sebagai miskin, mundur dan tidak ada pembangunan. Hampa nampak ja rumah kayu haluih lagu tu, masing-masing kaya habaq u...kerja hebat tau. Nak buat macam mana, pemimpin mai time pilihanraya ja...

Nak pembangunan macam mana lagi? Dah kawasan kampung, dan sebelah kawasan tuh, dah Seberang Jaya, pembangunannya kan dah berpusat kat situ. Celah manalah yang ko nak selitkan pembangunan kat kampung tuh. Namun, akhirnya berjaya juga mereka membuat pembangunan iaitu sebatang titi yang terpendek di Penang he he kat belakang sekolah. Baguih gak la, budak-budak buleh lalu situ, tak payah depa jalan kaki kut tepi jalan yang marabahaya ittew.

Kalau tengok kat TV memang diaorang kata ada gaduh, report polis segala, tapi sebenarnya takde apa pun. Lawan-lawan kutuk, maki lite-lite je. Bukanlah kata-kata kesat pun yang keluar. Biasalah, kat pilihanraya mana pun.

Seronoklah. Meriah. Raya pun tak semeriah ni kat Permatang Pasir. Yelah, kalau selalu perjalanan dari simpang masuk kampung ke rumah pakcik aku hanya mengambil masa 2 minit, tapi masa pilihanraya ni, tu dia, sengah jam!! tu pun nak masuk rumah jenuh bagi headlamp, signal orang tak pandang dah. Punya nak kata ramai orang sangat, sesak!

Yang penting, pilihan sudah dibuat dan YB baru haruslah berbakti kepada semua, baik yang telah memilih dia, atau sebaliknya.

Thursday, September 03, 2009

4 tahunlah

Dah 4 tahun blog ni. Sejak muncul fb, makin jarang pulak aku melawat blog he he..

Selamat Ulangtahun untuk blog ini

Thursday, August 27, 2009

Friday, July 24, 2009

Kina nikah dengan Balu jadi Kinabalu

Esok aku bertolak ke KK.

Lusa aku panjat gunung Kinabalu.

tu diiiaaaa...Gunung Kinabalu


Barang-barang banyak tak beli lagi. Banyak tak pack lagi.

Esok flight pukul 6.50 pagi tapi bapa aku suruh pergi pukul 2 pagi!!!

Kerja banyak lagi tak siap...

Doakan aku sempat siapkan kerja.

Doakan aku selamat pergi dan kembali.

Doakan aku berjaya menawan puncak Kinabalu.

Wednesday, July 22, 2009

Bas

"Ko naik bas T ke bas U?" Soal pemuda A melalui telefon bimbit mampu milik pelajar Uni.

"Suruh dia naik bas U!" Cadang pemuda B

Si hensem A (aku) memandang sekilas dari buku Kasut Biru Rubina karya Sufian Abas. Confuse.

"Bas U? Bas T?" Soal aku dalam hati.

"OH! OH! sudah lama aku tidak naik bas awam!"

Monday, July 20, 2009

*batuk



abang jeeb, dah menang moral kat Manek Urai tuh, tak nak ke sound-sound sikit jiran kita yang dok bakar hutan tak sudah tuh?? Ke takut diaorang tak bagi maid you datang keje sini lagi....

itulah...hmmm..

Thursday, July 16, 2009

ku ilhamku

aku perlukan inspirasi

untuk berkarya semula





INSPIRASI



*agaknya bagaimana cheerleader2 comel dari CBN akan cheerkan perkataan ittew?




INSPIRASI


Tuesday, July 14, 2009

facebook

saper ada akaun facebook, add aku art_touch@yahoo.com

tapi...

sila kenalkan diri yer...maksud aku, bagitau ar ko neh blogger..and apa blog ko..buleh aku pergi melawat bila aku malas buat kerja kat opis

thanks..

Thursday, July 02, 2009

Nasi Lemak 50 sen

Ini kejadian beberapa hari lepas. Aku dalam perjalanan ke tempat kerja dengan menggunakan LRT dari Gombak.

LRT tenang saja, dah tak ramai orang sebab masa tu dah lepas pukul 9.

Sampai di Wangsa Maju, ada seorang budak ni naik (dalam awal 20an aku agak-agak umur dia) dan duduk sebelah aku. Aku buat tak peduli sebab tengah kusyuk baca surat khabar.

Kemudian ada satu macam bau. Seperti pernah kuhidu tapi di mana ya???

Mata aku tertangkap pada satu objek yang diletakkan di atas beg budak sebelah aku ni. Dia memegang objek itu dengan kemas. Itu nasi lemak.


Dalam hati aku dah menyumpah budak ni. Kenapa tak simpan je dalam beg, tak tahu ke benda tu berbau. Nasi lemak dia bau lain macam ye, macam ada perasa tambahan..

Aku mengawal pernafasan. Malas nak tegur.

Tiba-tiba budak ni buka bungkusan nasi lemak tu dan dia jenguk ke dalamnya (dia nak makan ke?)

HAUNGGGGGGG!!!!!! KEBABOOOOOMMMM!!!! Bau nasi lemak merajai coach LRT. Serius, nasi lemak di dalam LRT memang tidak akan berbau sedap seperti nasi lemak di kawasan terbuka yer...

Aku dah ready nak fire!!!

Dia tutup balik bungkusan tu tapi sudu masih digenggam erat.

Bau nasi lemak masih berlegar.

Mak cik depan aku membesarkan mata. Aci yang duduk di sebelah pintu, matanya sedikit kecik dari mak cik tadi.

Aku kata dalam hati, kalau dia makan, aku blah!!

Dan..

Seolah mendengar suara hati aku, dia buka balik bungkusan itu dan terus menghalakan sudu ke arah nasi lemak yang bau bacin itu!!!

Aku tak tahu apa yang berlaku selepas itu sebab aku blah dari situ, meninggalkan tempat duduk dalam LRT yang sangat berharga. Namun sempat juga aku menjeling tajam dengan penuh rasa sentap dan kejih pada budak tu. Budak tu jeling balik tapi jeling takut.

Mak cik dan Aci...mata mereka agak besar yer...

Korang buatlah pengajaran sendiri tapi bagi aku...kalau ye pun lapar, hormatlah orang lain jugak..dah sah-sah dalam LRT ko takleh makan, ini ko boleh makan nasi lemak pulak!!!

*mungkin sebab tanda dalam LRT tu cuma gambar burger yang dipangkah kot....

Monday, June 29, 2009

27 followers

Baru aku perasan, aku dah ada 27 followers kat blog ni.

OK, kecik je nombor tu tapi they are like FOLLOWERS ok and that huge for an attention seeker like me haha

THANK YOU YER...jadi pengikut aku..pengikut ke? macam kumpulan ajaran sesat pulak. We keep it as followers yer..

tapi kan, ada dekat separuh aku tak kenal and takde link dengan blog korang. Nanti aku buatkan link yer...then, aku pulak follow korang hik hik

suka! suka! suka!

ok, back to buat kerja...

*tajuk tuh macam tajuk movie kan...

Tuesday, June 16, 2009

sambungan..cerita hantu

Dan…sambungannya..

*kesat sat aiyak mata (kenalah cakap Penang, rumah tok aku kan kat Penang)

Jadi, malam pun beradu. Sebab malam beradu, aku pun nak beradu. Agak lewat jugaklah masa tu. Arwah tok dengan Wan dah lama tido kat bilik bawah. Aku pun masuk bilik terus tido.

Letih perjalanan tak hilang lagi.

Aku tido mengiring mengadap ke katil King yang kosong. Aku tak suka tido katil tu sebab aku selalu terbayang masa tengah tido tiba-tiba ko terjaga, ada pulak yang menumpang tido sebelah ko, siap senyum sumbing lagi. Jadi aku tido katil single.

Tiba-tiba rasa macam ada sesuatu tengok kat aku. Aku buka mata sikit. Mamai-mamai lagi ni. Nampaklah ada macam figura orang, dua orang. Satu besar, satu kecik je. Baju dan seluar kedua-duanya putih macam uniform banduan. Kepala dan kaki tak ada. Bukanlah tak ada, tak kelihatan. Figura diaorang ni macam blur, macam dalam TV tu, bila diaorang blurkan penjenayah ke, artis kena tangkap khalwat ke or shootage babi ke, ha, blur macam tulah.

Jantung aku pun apa lagi, bekerja keraslah time tuh.

“Kenapa kau kacau tempat aku!!??” kata si besar tu sambil tolak-tolak badan aku. Aku rasalah si besar tu yang cakap, takkan yang kecik pulakkan.

Aku sentaplah. Suka hati kata tempat dia. Itukan rumah tok aku. Itu dulu bilik mak aku tau, suka kau je kata tempat kau.

“Aarggggghhhhh!!!! Sibuklah kau!! Aku nak tidolah!” kataku sambil berkalih mengiring mengadap dinding. Wah….berani yer!!! Tapi jantung ni punya laju aku rasa dia macam dah nak terkeluar dah tapi tetap control ok. Peluh jangan kiralah. Tapi masa ni aku tak terjaga sepenuhnya tau, aku masih macam mamai-mamai lagi.

Aku tunggu reaksi seterusnya. Senyap je. Janganlah dia cekik aku dari belakang. Alamak, bahaya tuh!!

Aku pun beranikan diri kalih (pusing) semula mengadap ke katil king. Takut ni…

Eh, dah takde!! Berambus dah!! Bagus…senang aku nak tido. Suka hati nak mengaku tempat dia. Kau bayar sewa ke???

Dan aku tido dengan tenang sampai terlajak subuh hehehhee

ada lagi citer hantu lain...nanti sat nak ingat. Yang kelakarnya, citer hantu aku semua terjadi kat Penang, kat tempat lain ada sekali sekala saja.

Monday, June 15, 2009

Drama Minggu Lalu

Maaflah, sekarang ni agak sukar untuk memblog. Banyak kerja-kerja lain yang lebih penting untuk diselesaikan. Sudahlah streamyx di rumah macam cici faramida lagaknya. Sekarang dah kong terus. Ambik habuan, bulan ni terminate je streamyx tuh.

Entry yang lepas memang aku nak cerita pasal pengalaman aku dengan hantu tapi baru taip sikit dah hilang mood sebab teringat kerja yang belum disiapkan.

So ini sedikit pengalaman, banyak lagi tapi aku tak nak lama sangat mengadap blog...

Dulu, masa aku dalam menengah rendah, kalau cuti sekolah je aku akan balik kampung, kat (P44,N11). Masa tu, arwah tok dan wan ada lagi. Aku pun balik kampung sorang-sorang je, naik bas. Independent giler, tak mainlah balik kampung dengan family, tak bujang ar!!

Rumah arwah tok dan wan ni besar tapi diaorang duduk berdua je. Rumah bawah je guna, rumah atas tak guna sangat. Dedolu masa tok kuat lagi panjat tangga, dia selalu pergi buka tingkap rumah atas dan arwah wan pulak selalu guna toilet atas sebab ada bathtub. Tapi bila memasing dah tak larat nak panjat tangga, rumah atas tu jadi macam ditinggalkan jelah.

Jadi bila aku balik, aku kena duduk rumah atas. Rumah atas ni ada dua bilik. Satu bilik yang mengadap jalan (bilik pengantin mak & abah aku) yang ada balkoni besar giler lagi berdebu dan satu lagi bilik yang mengadap rumah jiran sebelah iaitu rumah cangkorek. Aku duduk kat bilik ni.

Ada dua katil, satu katil King dan satu katil single.

Memang aku selalu kalau balik kampung kena tido bilik ni. Jadi, kali ni, tak payah suruh, aku dah usung beg balik kampung aku masuk bilik tu. Cadar bantal semua arwah tok dah siapkan aku tinggal amek kat bilik dia dan bawak naik ke atas.

Adalah sikit debu bilik tu tapi aku kan anak bujang, anak bujang mana kemas rumah hehe letak je beg terus turun bawah lepak bersembang dengan tok

ish...takleh nak sambung sebak pula teringat arwah...

Wednesday, June 03, 2009

Cerita Hantu

Lamakan takde entry...tak komen kat blog orang lain pulak tuh, kekwat sungguh!!

Banyak nak citer ni, dah buat list pun tapi bila baca balik list tu, tak paham sendiri haha so, nak citer hantu jelah!!

Ini kisah benar yer, hantar dekat slot Kliwon dengan Puaka kena reject sebab terlalu benar. Takut tak?? Tak takut??

Tak takut tak naklah citer...

Wednesday, May 13, 2009

Fuck Me!!

Harituh aku tengok wayang..ya, wayang yang sama di mana sekumpulan anak dara sunti mengeletis di dalam panggung lalu tidak memahami etika menonton dikhalayak ramai ittew.

Dan kawan sebelah aku ni (yang membelanja aku pop corn) bengang dengan sikap mereka ittew. Nak buat macam mana, mak bapak diaorang tak ajar, kalau ajar pun, diaorang jenis tak makan saman.

Jadi, ini cerita dia yang berkenaan dengan tajuk di atas.

Kami tengok cerita yang sepatutnya cerita hantu seram. Jadi adalah elemen-elemen terkejut opocot opocot ittew....

Lalu bila tiba masanya kawan aku ini pun terkejutlah..

"Fuck Me!!" latahnya...

ya, itulah yang diulang-ulang setiap kali dia terkejut..

wakakakakakakakakka

aku nak je jawab...

"takmo! takmo!"

Tapi sebab dia belanja aku pop corn aku diamkan aje dan aku rasa orang tak perasan dia dalam panggung tuh sebab pigment kulitnya berwarna dark..

Monday, May 11, 2009

Terima Kasih Daun Keladi

Semalam, pulang dari cuti hujung minggu di Putrajaya, ada satu objek yang menarik perhatian aku di ruang tamu rumah.

Sebuah 'play-mat' yang kami (famili) cari-cari selama ini buat anak buah si Atiqah.

Lama kami cari yang harganya berpatutan dan bentuknya menarik tapi tak ketemu juga. Hari Sabtu kami ke Mid Valley, cari lagi...tak ketemu juga yang menawan hati. Lantas ayahnya kata mahu cari di internet saja.

Jadi bila aku nampak benda itu sudah berada di rumah aku semalam, aku ingat abang aku dah beli, rupanya...

Jiran sebelah bagi sebagai hadiah..entah macam mana dia tahu itu yang kami cari, kami pun tak tahu..

Jiran kami tu Cina...pun ada baby nama Isaac. Jiran sebelah lagi Melayu...haram tak bertegur..

1 Malaysia kata kau...

Saturday, May 09, 2009

Dari Mata Ini Aku Melihat Kamu

Walaupun janjinya 5 hari 5 malam sahaja tapi entry penutup pada kegilaan keTOMOKan ini aku rasa ada perlunya juga dipaparkan pada umum.

Sepanjang aku paparkan entry mengenai persembahan TOMOK ni, kalau diperhatikan kepada komen-komen yang ditinggalkan, kebanyakkannya nampak perubahan yang cuba dibawa oleh TOMOK tapi tak kurang juga yang gagal untuk melihat (atau tidak mahu melihat?). Agak mendukacitakan apabila komen adalah pada rambutnya, seluarnya, persembahan-persembahannya bersama New Boyz dulu dan macam-macam lagi yang aku rasakan kurang relevan tetapi itu mata anda, anda berhak dan aku tak boleh mengubah itu.

Sebenarnya, entry-entry kegilaan ini menjadi penghias blog sentuhanseni bukan kerana aku ni minat gila pada dia dalam apa bentuk sekalipun.

Ini kerana aku rasakan ada perubahan kearah kematangan dan sesuatu yang lebih segar dari pihak TOMOK. Dapat dilihat pada kesungguhannya untuk membuktikan kemampuan diri dan bakat yang ada.

Kesungguhan inilah yang menarik minat aku. Apa saja kesungguhan yang sesiapa jua tunjukkan dalam mereka menuju ke arah matlamat mereka, itu akan menarik minat aku. Akhir sekali, berkat usaha dan kesungguhan itu, nah, dia berjaya.

Penegasannya di sini, dengan kesungguhan, kejayaan pasti akan menjelma dan menjadi milik kita.

Aku berani kata, sehingga selepas entry-entry ini dan juga kemenangannya, aku masih belum menjadi peminat TOMOK...tapi aku menghargai usahanya dan aspirasinya.

Itulah yang sebenar-benarnya tujuan segala entry keTOMOKan ini. Melihat kepada sesuatu dengan mata hati dan akal, melangkaui apa yang kita mampu lihat dengan mata kasar.

Itulah sebabnya 'Dari Mata Ini Aku Melihat Kamu' menjadi tagline blog ini.

Nah, dua klip terakhir dari OIAM yang aku rasa berbaloi untuk anda tonton...


opening performance


nak nanges, bley?!

Friday, May 08, 2009

Thursday, May 07, 2009

5 Hari 5 Malam ~ Petang Keempat

Millionaire's performance



well...dia dah ada sejuta sekarang. KAU ADO???

TAK ADO!!!!

Wednesday, May 06, 2009

Tuesday, May 05, 2009

5 Hari 5 Malam ~ pagi kedua

vocal not so good this time around. the stage usage was excellent but very close to merata-rata



listen to paul and shafinaz at the end of the performance yeah!!

Monday, May 04, 2009

5 hari 5 malam .... malam pertama

layan gak lagu Rindu Terhenti neh..


tahniah kata aku...

NEXT!! kata shahe

hahahaha gelak kak pinky

Saturday, May 02, 2009

Untuk anak-anak dara sunti

Untuk anak-anak dara sunti dan mereka yang baru habis exam lalu berniat menonton wayang...

Boleh tak tolong offkan handphone tuh bila menonton wayang???

Boleh tak jangan nak berebut seat and gaduh sape duk dengan sape dalam panggung tuh...kalau nak beromen, sila buat pilihan sebelum masuk panggung!!

Kalau takut dengan hantu, jangan tengok citer hantu!!! Simple rules!

Kalau nak lepak-lepak ber'girl talk'.....ada sebabnya food court, restaurant, park with benches disediakan...sila jangan overshadow cerita yang sedang ditayangkan di layar...

owh, anak teruna juga berperangai begini..tapi tajuk di atas adalah lebih catchy

Friday, May 01, 2009

Berani aku tak upload show TOMOK


i dont like the arrangement but then again...it works..


with some family drama at start



heh, next! kata Shahe hahaha makan hatilah ko...don't forget tonite...the final.

Wednesday, April 29, 2009

Ini entry makan

Berani aku tak baca dan tak buat entri makan sana sini??????

mati masuk neraka ooooo kalau tak cerita apa aku makan breakfast, lunch....dinner...

Tuesday, April 28, 2009

BABI....

Babi adalah seekor haiwan yang sangat comel. Tubuhnya berwarna pink dan bulat-bulat. Babi kampung huduh sikit, dia kurus kurus tak gemok dan berwarna koko koko nak hitam.

Ekor babi berlingkar macam lingkaran ubat nyamuk shelltox. Orang selalu kata bunyi babi oink! oink! tapi sebenarnya bunyi dia krooh! krooh! macam bunyi orang berdengkur tuh. Sebab tuh orang kata, berdengkur macam babi! Mana aku tau?

Aku tau la, belakang rumah tok aku dulu ada kandang babi tapi sekarang dah takde dah, sekarang kandang babi tuh dah jadi tempat parking moto berbumbung di depan Kompleks Bukit Jambul. Rumah tok aku pun dah jadi Esso.

Dulu kitaorang sepupu sepapat yang kecik-kecik neh, suka pergi kat kandang tuh dan jerit-jerit BABI! BABI! kat babi-babi tuh. Kesian babi kena carut babi.

Tak tau pulak babi pun boleh kena selesema.

Kesian babi.

akhirnya babi di makan bersama desert pic courtesy cik tajul di flickr

*ha ha ingat ko sorang je boleh buat entry pasal makan-makan

Monday, April 27, 2009

Award

Award dari maksu mekasih...susah-susah je





Yang ini aku tak ingat sapa bagi.....sorryyyyyyy...



pada yang berkenaan, mintak carut aku di ruang komen ye....hehe

Tuesday, April 21, 2009

Pementasan Monodrama Manusia Raja

Haaaaa.....kepada sesapa yang berada atau akan berada di kawasan Utara Semenanjung Malaysia, sudi-sudikanlah hadir untuk menonton Teater Monodrama Manusia Raja....untuk maklumat lanjut bolehlah merujuk poster di bawah



atau...lawati bakawalee-tetamu

kalau sesapa teringin nak tengok Pegawai Khalwat tuh rupanya macam mana, Sang Paranormal tuh rupanya macam mana.....haaaa....kena pi tengok naaaaaa....


*..cik bilik hang kalau balik pala bataih time ni, p tengok naaaa...kak nonie hang pun sama, on the way balik changloon tuh, singgah sat...axim hang pun sama, dah la duk Penang, opis pun dekat ja dengan Rumah P.Ramlee tuh, hang ni kategori wahhhhjeebb pergi haha

Monday, April 20, 2009

20th April - Selamat Ulangtahun Sayang

To two of my beloved...this is for you both, enjoicesss...



Oh, and to afiq congratulation on your promotion

Thursday, April 16, 2009

Dah tak tau yang mana satu

Banyaknyer keje, dah tak tau yang mana satu nak buat dulu. Aku rasa boss aku pun dah pening dengan segala kerja yang dia sepatutnya buat sampaikan dia pass2 je kat kitaorang tanpa details...

tadi jiran cubicle aku tanya, pernah tak dapat email yang meminta pertolongan dengan panjang berjela dan diakhiri dengan ASAP....hehe aku kata pernah, ci*****kan!!! Pandai berak, pandailah cuci...

mari dengar lagu sambil mententeramkan jiwa....kudos kepada cik bunga rampai kerana dari entrynya, saya menemui youtube yang mendamaikan ini...





Tuesday, April 14, 2009

Here Some KeTOMOKan MELANDA

Dengan tegasnya aku menyatakan yang aku tidak pernah setuju dengan keputusan anak ikan ini untuk melibatkan diri dalam dunia seni. Suara out. Lagu merepek. Artis majalah sangat.

Memang bahan kutukanlah anak ikan sorang nih.

Tapi lately aku mendengar perkhabaran lain pula. Dia sudah menyertai pertandingan realiti OIAM 3 dan telah mula menunjukkan bakat sebenarnya.

Bermula dengan konsep lagu dayu-dayu tangkap leleh terliuk lentok, akhirnya hingga kini bertemu dengan sentuhan rock yang keras lagi menyengat.

Hilang langsung imej New Boyz yang macam ci**** ittew. here some tomok. A new Tomok.


Coba, Faizal Tahir - oklah....biasa je!!


Rahsia Pohon Cemara, Exist - apakehalnya ko pilih lagu niiiiii.....


Crazy in Love, Beyonce uolllsss!!!! - Errrrr....permulaan letupan???


la la la la kerjalah, Meet Uncle Hussein - one word...best!!


Gantung, entah lagu sapa tatau - impressive....


Ingin Bersamamu, Syafinaz - brani mati tak mati, kena puji lagi...meleleh...


Umbrella, Rihanna - Meletop pom pom pom........nanges!!


Aku Cinta Padamu, Sheila Majid...terpaku....

Seriously I would say...this guy dah jumpa the kind of genre yang dia sepatutnya buat. Forget those mendayu-dayu New Boyz thang ittew. This is new Tomok juolls.

So, would never imagine that one day I'll be posting an entry on Tomok but yes, today is the day. I believe he finally found his touch and am proud of him. OMG, did I just said I'm proud of him??? I did!!!

Here's more....sms in Tomok ke 33399 uollssssss....haha seriously..

*shy well, it just to bad ur Rizoo kena kick out...oppppssss...

keTOMOKan melanda

Tuesday, April 07, 2009

Aku yang OKU

Biasanya perjalanan ke tempat kerja setiap pagi, takkan ada apa-apa yang menarik. Hanya sekali sekala akan ada drama, itupun kurang memberikan kesan. Pada kala aku turun dari LRT, aku dah lupa apa yang berlaku.

Hari ni lain....

Ada sorang budak OKU ni, naik kat Taman Melati. OKU yang mempunyai masalah terencat akal (I'm sorry if I offended anyone but I can't think of the right word - please correct me).

The moment dia naik, a guy gave him a seat. He sits, and said thank you to the guy then, he greeted selamat pagi to a three or four years old boy beside him. The boy was sitting on his mother's lap. The mother look away, as if she was menahan gelak. Me, once in a while I glanced to him in between chapters in the novel I'm reading.

The OKU kid (ok, this is sickening to be calling him such, aku tak tanya nama dia, so aku tak tau nama dia, thus, lets just call him JOE). So, Joe cuba untuk memulakan perbualan dengan budak 4 tahun tadi. But you knowlah, budak 4 tahun, bukan dia berminat sangat pun.

Let me give a clear picture sket. Pernah naik LRT Putra? There's 4 seats on each sides and I was seating at one end of the 4 and Joe was on the other end. Beside him was a mother with the 4 tahun kid and beside me, on my left was a lady, who after setiawangsa, stands-up and clear the seat.

That was when Joe saw me reading a book and move to fill the now empty seat beside me. He looked at me and tells me that I'm reading a book. I looked at him and smile the 'you are cute but don't disturb me' smile. Then, he start reading from my book and I start rasa tak best. I don't know why tapi aku rasa tak best. Maybe because I don't like people reading from what I'm reading...despite Joe is an OKU, I don't care, aku tetap rasa tak best. Now, I start rasa bersalah for berasa tak best.

So, I relented and asked him, can he read? Dia angguk and start reading, aloud!! Ok, I'm exagerating, not that loud but loud enough that people around can hear. Now, aku rasa menyesal pulak start the be nice thingy...urghhhh!!!!

The more he reads, the more he pulled the book towards him, the more his face got closer to the book, thus, I hardly can continue reading because my view was blocked by his balding head. Ini yang Kak Temah nak marah ni!!! Ini yang Chik Bedah buleh hilang sabar!! Tapi....

It's time to turn to the next page, Joe was still reading, aloud. His left hand is holding the other side of the book and pulling it even closer to him. I want to flip the page but can't find the polite way to do it. I mean, maybe dia tak kisah tapi orang keliling? Politely I told him, I'm done and want to flip the page. He keeps on reading, aloud.

So, aku tarik je buku tu, and flip the page.

Joe was stunned. I can see from the corner of my eyes. Memang dia terkejut, sebab tetiba dia diam and look at me. That look that says "what have I done wrong, please forgive me.." look. Uhuk, tak suka!! Dan rasa bersalah itu menyelinap kembali ke serata rongga tubuhku...darn!!!

I looked at him with a smile and offer him the book. He smile back. Relief that I'm not mad at him I guess. He started reading but not as aloud as before. Just lite-lite. I continue reading and tak pedulikan dia...kenapalah perjalanan pagi ni terasa panjang? I was distracted by that thought in my mind. How can I think that way?

Sensing my less interest towards him, Joe starts back the conversation with the 4 tahun boy. Now he even touches the hand and usap-usap rambut budak tuh. Mak budak tuh nampak sangat tak selesa, budak tu lagilah!! Then, sebelum drama meminggirkan OKU berlarutan, I ajak Joe sembang.

Apparently, he had an operation to take out ketumbuhan dalam otak. He showed me the scars on his head. His left leg is crippled (can someone betulkan perkataan inniew) and he walked macam kita main lompat teng-teng tuh but with a smaller jump. He's on the way to KLCC to jalan-jalan. Mom is at home and dad is a contractor. He told both of them that he is going out (not that I believe him, if he really did, the parents should have stopped him) and he got no slippers on.

He then asked me do I have RM5? Alamak, ni yang tak suka ni. I said I don't. Yes, aku sedikit bakhil memandangkan aku sangat kering sekarang ini. Then he go for RM2. Again I said no, I don't have....tipulahkan...dan natijahnya...aku rasa bersalah again!!

It's nearer to KLCC and I continue reading. By now, the lady with 4 tahun boy has gotten off. The seat beside Joe is now empty. He INVITE the lady standing in front of him to seats. Now, how often do we do that??? The lady at first decline but this Joe persist!!! Hamek kau!! Dipujuknya akak tuh suh duduk juga. Who would say no to a sweet invite like that? So the lady sits.

Joe looked back at me and again asked me for RM5. By now, I have decided to give it to him but not as yet. I played along, I asked what he wants to do with the money. He said, he wants to buy food and drinks. Dekat rumah tadi minum air je, that's what he said next. Ok, fair enough, I told him, he'll get the money once we stopped at KLCC.

To my astonishment, Joe then, asked RM5 from lady. Lady gave a crumple RM5 note, then take it back (rentap dari tangan Joe ok. Joe has that terkejut look again - like the time I rentap my book from him) but gave him a more fresh decent looking RM5 note. Now, aku start rasa bersalah again...am I a bad person???

Once the train stopped at KLCC, we embarked from the train. You can hear Joe's steps macam melompat and menyeret kakinya at the same time. I tried to locate him but kejap je dia dah hilang dalam orang ramai yang bersesak-sesak tuh. I found him later on, bila semua orang yang on morning rush dah clear. He was standing beside the escalator, putting the RM5 note into his thin brown wallet. I stand before him and hand him my note (I'm not telling the value - a hint, I could have gave more) and told him to use it wisely. Then, I walked off, back into the morning rush crowd.

Distracted with the mixed feeling that I have of the encounter, here comes this entry. Frankly, in short and simple points, this is the mixed feelings that I had from my journey with Joe; disturbed, nervous, scared, annoyed, caring, loving, pity, symphaty.

People, try to think, why was he on his own in the first place? and as you finish reading this entry, you can judge whoever you like involve in the story...but please don't tell me I have done a good thing because I don't feel good.

But then again, I'm glad that my path and Joe's crossed today. Now I see one side of me that I have to PERBETULKAN.

Thursday, April 02, 2009

entry?

ada entry...tapi aku masih belum dapat menyusun ayat-ayatnya.













kau izinkan aku kembali padamu?

Tuesday, March 24, 2009

Kawanku kata politik itu kotor dan aku perlu sertai BN

Kawan yang dalam tajuk di atas, bukanlah kawan yang rapat sangat pun, cuma kawan atas kawan, dia boyfriend kepada kawan aku, eh, kejap!! Oh, pada masa entry ini publish...dia dah jadi ex-boyfriend kawan aku...tapi ini bukan isu untuk entry ini. Takde maknanya aku nak buat entry pasal percintaan diaorang, enuf said.

Setelah pagi tadi aku cruising di kedai surat khabar...perghhhh...situasi politik negara semakin hangat dan merimaskan.

Perletakan jawatan TKM2 Pulau Pinang
Letaklah, kalau dah kau nak letak sangat. Tetiba nak sambung belajar. Master tuh bukannya takleh buat secara part-time tapi mesti ko nak fokus sebenarnyakan? Dah, kenapa kau bertanding dulu? Mesti sebab tak sangka menangkan..tetiba menang pulak, dah menang, jadi TKM pulak...jawatan yang sayup je kau pandang suatu masa dulukan. Bila dah dapat ada pulak yang dengki, kata kau ada terlibat rasuah. Bersungguh dia kata ada bukti segala tapi buat PC dulu neh, baru buat laporan polis dan SPRM....kekdahnya..nak juga glamour. Takpelah, kita biar SPRM buat siasatan dan keputusan. Kalau tak salah, nak takut buat apa kan? Tapi kalau salah, baik kau start panik instead of takut.

Kehilangan Hilmi (ex-boyfriend Elizabeth Wong)
Ex-boyfriend lagi.....hmmm...polis tuh kata nak tangkap bapa Hilmi kalau Hilmi tak muncul-muncul jugak. Apa kes??? Lepas dah tangkap bapa dia, kalau dia tak muncul juga?? Tangkap mak dia pulak? pastu adik beradik dia? pastu jiran-jiran dia? pastu kawan-kawan dia? Tak terpikir ke ntah ke si Hilmi ni dah mati? Manalah tahu kan...

Dah tak boleh bertanding
kannnn....kesian...baru berangan tapi so near yet so far...what to do, sendiri cari penyakit. Macam poyo je Pak Lah kata jangan amalkan politik wang, tak....tetap degil neh, buat juga. Yelah, faham, nak buat macam manakan....dah itu je caranya kau mampu memikat pengundi ko...nak memikat dari segi kerja, pengorbanan dan komitmen, kau tak mampu...faham...

Surat khabar dah kena banned!!!
Dah, mak aku nak baca apa????? Harusss dia kembali ke hobi membebelnya, oh, tapi takpe!! AF dah start. Perlu ke semua ini???? Utusan dan Berita Harian tak menggalakkan perpaduan pun....tolonglah stop melayan rakyat macam budak tak sekolah. Eh, korang ni macam British masa Malayan Unionlah or macam Jepun yang mengharamkan penggunaan radio masa perang dunia dulu...eh, tak!! korang tak mahu rakyat berpecah-belahkan??? KEJI!!! Sukahati akulah nak baca apa....we have brains tau...unlike you!

Berbalik kepada ex-boyfriend kawan aku
Dia ni baru balik BTN minggu lepas. Terus dengan tiba-tiba bersemangat dengan ketuanan Melayu segala. Suruh aku sertai BN untuk memastikan orang Melayu bersatu. Otak aku kata.....ada lagi orang macam ni...*sigh *geleng-geleng pala mengenang kecetekan pemikiran seseorang.

Nak kena pergi BTN baru sedar ke? Dan hanya ada satu saja ke cara untuk bersatu? Tapi dalam suruh aku masuk BN, tetap juga kata yang politik tu kotor..whateverlah dik, inilah jadinya kalau telan aje apa yang disuap...*geleng pala lagi

Aku cuma AFundi sajoork he he

Thursday, March 19, 2009

langgar dan lari sekuat hati

A colleague of mine just lost her brother to an accident

IT'S A LANGGAR LARI

gambar hiasan sajork - tapi aku tak pernah buat entry pasal gambar ni kan???

Al-Fatihah

Langgar dan kemudian lari..
Beberapa tahun lalu aku kehilangan sepupu juga kerana kemalangan langgar dan kemudian lari..
Seorang rakan kolej, hampir kehilangan bapanya kerana kemalangan langgar dan kemudian lari..bapanya ditemui masih berjaya di dalam longkang, keesokkan harinya!!!
Orang kampung aku pernah langgar seorang bangla dengan lori aisnya di tengah-tengah malam yang gelap pekat (dia kata tak nampak bangla tu - tapi macam mana dia tahu yang dia langgar tu Bangla?), dia terus pecut. Sampai rumah, dia cuci lori yang penuh kesan darah

Kalau kita ditempat pelanggar itu, kita lari tak?
Kalau yang kita langgar itu mati, adakah itu boleh dikategorikan sebagai membunuh?
Kalau kita lari dan tak kena tangkap, boleh ke kita hidup tenang?
Kalau kita lari tapi kemudian kena tangkap?

Tuesday, March 17, 2009

what so 'seni' about this blog

Jawapan pada persoalan di atas ada pada link 'Bakawalee youtube promo' yang aku letak bawah gambar profile on top right corner of this blog.

Ini adalah hasil kerja teater aku bersama Bakawalee dan Persatuan Tetamu di Penang sekitar 2003 - 2006. Kerana ia adalah promo maka hanya sedikit sedutan dari setiap pementasan yang dipaparkan. Beberapa hasil karya aku (pengarahan, lakonan juga teknikal) tidak dapat dipaparkan kerana ketiadaan dokumentasi semasa pembikinan pementasan itu. Atas banyak sebab.

Bakawalee dan Tetamu masih lagi bergiat aktif mementaskan teater di Pulau Pinang. Sebarang maklumat mengenai pementasan mereka boleh diperolehi dengan melawat blog mereka bakawalee-tetamu

*wink

Wednesday, March 11, 2009

Setelah Sekian Lama

Lama takde entry. Cuma aktiviti mengetag sahaja ha ha terima kasih pada yang sudi menyiapkan tag tu, bukan apa, saja nak mengeratkan tali sillaturahim.

Sekarang ni sibuk sangat dengan kerja. Letih weh!! Dengan opis mate lahanat aku neh pulak buleh extend2 cuti. Pantang kalau ada cuti yang melibatkan hari Jumaat atau Senin, mesti dia amek extra satu dua hari...MClah...EL lah...macam-macam..kaedahnya, kerja dia aku kena siapkan. Bukannya aku tahu pun apa biji butir keje yang dia tengah buat, tetiba aku kena follow-up itu ini...keji pompuan ini tau, dah la kalau jalan dalam ofis, bergegar ofis neh dibuatnya!!!

AKU BENCI KAUUUUUU!!!!!!!!!!

Dah bila pulak aku nak siapkan keje aku...nasib baik aku ni cerdik bijaklaksana, keje aku tetap siap ha ha ye, ini adalah riak, so what!!!

Anyways, banyak isu yang berlaku keliling kita...Kerajaan Peraklah, PPSMIlah, ekomomi gawatlah...dalam pada tu terselit juga cerita-cerita keruntuhan akhlak, sampaikan kita cuma perlu baca muka depan akhbar sahaja untuk tahu perkembangan mutakhir negara. Boleh macam tu?

Aku rajin gak beli Sinar Harian sebab beritanya balance tapi lama-kelamaan nampak macam dah tak balance. Wartawan yang pro-kerajaan akan menghasilkan berita dan artikel yang pro-kerajaan dan yang pro-pembangkang akan buat yang sama. Sudahnya sama je macam kau beli Utusan dan Berita Harian lalu di baca sekali bersama Suara Keadilan dan Harakah....sama macam apa yang jadi pada Awani. Kalau perasan, ketelusan mereka semasa melaporkan PRU12 dulu lagi jelas berbanding sekarang...entahlah, ini pandangan peribadi saja.

Perak tuh apahal, apa yang heboh sangat? Yang satu desperate, yang satu tak ketahuan...takde sapa ke yang cerdik pandai legal yang boleh ceritakan pada semua sapa yang betul? Kena ada perkenan Sultan ke, idak ke? Speaker ada kuasa ke, idak ke? Ini dak, aku maki ko, ko maki aku, hantar peluru, bertumbuk laju!!!

KEJILAH KORANG!!!!

Dan semua hal ketuanan Melayu ini...apakah???? Apa yang kita (sebagai Melayu) perjuangkan sebenarnya?? Tak Melayu ke sekarang ni? Pikir betul-betul, apakah sebenarnya??? Jangan orang berarak, ko pun berarak, orang menentang, ko pun menentang. Sila tahu tujuan anda melakukan sesuatu itu.

Sunday, March 08, 2009

Another tag game - bulan ini bulan tag

Malasnya nak wat entry, keje pun banyak...jom mengetag sajork

Rules: It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag 10 or more people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real. . .nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.

Have Fun!!

1. What is your name: Art
2. A four Letter Word: Ayoo
3. A boy's Name: Ambam ha ha
4. A girl's Name: Astakonah
5. An occupation: Ahli Sihir
6. A color: Apricot
7. Something you wear: AX bundle
8. A food: Anchovise masak pedas
9. Something found in the bathroom: Air mani?? wakakaka *matila
10. A place: Angkasapuri
11. A reason for being late: Aku punya sukalah....vley!!
12. Something you shout: "Ameeeekkkkk!!!!!!!!...!!" usually to Fari
13. A movie title: Anak Bapak
14. Something you drink: ABC
15. A musical group: Ace of Base (is that how it is spell?)
16. An animal: Anak Gajah
17. A street name: (Lebuh) Armenia - it's in Penang
18. A type of car: Accord
19. A song title: Aku Wanita....
20. A verb: Acquire

kak ipaq
mak su
cik k pregnant lagi
akirasuri rumahtangga

Thursday, February 26, 2009

One Word Only

"Here is what you are supposed to do...use only one word for each of the following...and please don't spoil the fun...copy and paste into your own note, type in your answers and tag a bunch of people - including me."

Tagged persons in my note do not have to do the same thing like .. as I dont take this as chain actitivity or something .. U MAY DO if U feel like wanna share your note ... do tag me coz I like to read it .. :-) (mcm tak der kerja sangat2 kan)

Where is your cell phone .....................aside
Your hair......................
.................. spike
Your favorite thing............................ pumpkin
Your dream last night......................... forgot
Your favorite drink............................ Tea
Your dream/goal...............................perform
The room you are in...........................office
Your fear....................................... separation
Where do you want to be in 6 years........Melbourne
Muffins.......................................... ok
One of your wish list items....................communicator (a bit outdatedkan...)
Where you grew up........................... Kepong
The last thing you did..........................SMS
What are you wearing........................ office
Your TV..........................................entah
Your pets........................................Shahe
Your computer..................................company's
Your life..........................................well...
Your mood...................................... down
Missing someone............................... absofuckinglutely!!!!!
Your car..........................................satria
Favorite store.................................. Mydin (ha ha ha)
Your summer....................................nude
Your favorite color..............................blue
When is the last time you laughed............yesterday
Last time you cried..............................november
Last person who email me.....................boss
One my favorite foods.......................... quran
One place you would rather be right now…… bed
One person you think will respond............. maksu (sebab dia rajin memblog)


seterusnya aku nak tag.....mereka yang jarang update he he
  1. mineral
  2. li resdung paranormal
  3. peti ais toshiba
  4. cik K
  5. artsoul siot

Monday, February 23, 2009

25 random things about me

Tag neh dapat kat Facebook...so sebab takde idea untuk entry lagi...aku jadikan ia entry...bulehkan?? Di hujung entry ada 5 blogger bertuah yang telah ditag...

1. I'm into performing arts so much that I have taken a rest from performing.

2. Lately I found my mood to be very swing swing...

3. People always misinterpret my intention in my writings, thus sparks some emo arguments

4. Last things I wanna do is to hurt my friends feelings but if I purposely did it, then that means I dont regard you as a friend anymore. If you felt hurt, then please bear in mind, that's not my intention, just your drama queen hormon overflowing.

5. My best friends is Khairul Rizal Mohad and Ahmad Farihan Sudirman....they both know all my secret but unfortunately...they have been and still are keeping secrets from me, especially Jeeb!!! kan Fari???

6. Is in a complicated relationship....very...very...complicated even my two best-friend tuh pun susah nak paham.

7. I'm on a put on weight diet

8. I was leaving and working in Redang for 1 and half years

9. Before that I was working in Penang for 4 years

10. Of that 4 years, 3 years with a family own, run by me, bookshop which is slowing down now due to inproper planning and execution.

11. 1 year I was attached with The Actors Studio, been paid RM800 a month and make to do everything as I was the only staff there. I hate it there.

12. I enjoyed the time spent in Penang with friends until one by one of them got married or got into partnership (If you know what i mean)

13. I was once a steward koyak tiket at GSC. Ticket please...thank you..enjoy your movie...

14. In Penang, with a friend..we set-up an Event Company that do theater production, company events, MC, wedding reception...apa lagi eh, tak ingat dah...after gotten a RM11K for the company, i blah

15. Did I mention I love performing arts? he he I directed, writes, acted, dance, make-up people, do technical work (bertukang segala uols) and always the producer...but never once I sang...

16. Wish that one day...I'll have my own theater company

17. Now I realise, jauh lagi nak sampai 25....saper yang cipta menatang alah neh patut di sula

18. I dont go for brands, asal cantik, seswai...aku beli

19. I still couldnt believe that I spent 2 years in a boarding school in MUAR!!! (google to know the location ~ matila Nazrey sentap)

20. Back in Uni, I was the President of Kelab Kembara, Kolej Kelima, UPM. Geng Jahat neh kelab ni, asik kuar masuk hutan, naik turun gunung, berakit, berkayak segala....

21. A year before that, I was the Pengerusi 1, Biro Kebudayaan dan Kesenian...bley!!! But I know I did an impact...big one!!

22. Currently trying hard to score a full 5 waktu sehari semalam dengan penuh khusyuk

23. Aku sangat hook-up dengan FB ini

24. I'm planning for a Master oversea...as well as a Doctorate in Fine Arts or PR

25. Marriage has come across my mind few times, but I have some obligation that I believe my future wife would want me to finish it up first before we got married....thus, I havent look for that one wife as yet...alah...stop asking jelah!!!!

bersedia untuk ditag....

nonie
Abang Beruang
wahdi
bilik
rena

lalalallalalallala

Monday, February 16, 2009

Pasca Segala Macam Teater

Kisah katak tak setel lagi tapi malas dah nak komen. Dah macam sarkas yang sangat menarik tapi murah. Jadi aku memerhati dari jauh dan aku akui ia memang menarik.

Walaubagaimanapun.... *shahe nak kata aku skema ar tuh...

So here not skema tone... *orang DBP plak marah nanti...

sigh ... it's a wonder how some people boleh hidup dengan sentiasa meletakkan apa yang orang lain fikir mendahului apa yang dia fikir...iols tahu iols takleh...

Ini entry mengenai menonton teater. Dalam masa beberapa minggu ini, aku sudah menonton 3 teater yang aku masih belum buat review. Not that it matter to them kalau aku tak buat review, cuma sebab aku mahu berkongsi, that's all.

Rekaan Utama oleh Persatuan Bakawalee..

Aku tak ingat show Bakawalee yang terakhir aku tengok bila but rasanya macam dah lama sangat. Rasanya jugak, ini pementasan mereka yang pertama aku tengok di Penang setelah meninggalkan Penang back in 2006.

Cerita ini sekadar menghiburkan. Tidak ada apa yang hebat pada lakonan. Biasa-biasa saja. Biasa maksud aku ialah takde apa untuk diingati. Ia datang dan pergi tanpa sebarang kesan. Lakonan tidak ada jiwa, kosong dan nampak sangat dah kena blocking dengan pengarah. Mereka perlu lebih banyak menyertai bengkel, lebihkan masa belajar mengenali diri, lebihkan lagi jumlah teater yang mereka tonton (teater di luar Penang dan utara Semenanjung) dan banyak lagilah lebih...yang nak kena buat..kalau betul serius nak berlakon ar...

Teknikal pun biasa-biasa je tapi lebih baik dari semasa zaman aku bergiat dengan mereka dulu. Bila aku tengok stage, rasa macam dejavu plak ha ha sebab macam kenal je konsep yang ada atas stage tu tapi mungkin aku silap. Mungkin juga tidak!! Teknik-teknik yang aku cuba explore dulu dan kurang mendapat sambutan diguna pakai...Hmmm...chorpe, perhaps back then, I was ahead of the time kot, kan? Or aku je perasan...he he but it was good effort, ada kemajuan.

At the end ada sesi viva. Kononnya untuk berkongsi pendapat. Aku tak perasan pulak ada pendapat yang dikongsi, cuma sessi itu digunakan oleh para student yang hadir untuk bertanyakan soalan kepada kemusykilan mereka mengenai pementasan. Semua soalan adalah berbentuk "sila suapkan kami jawapan, kami tak reti nak pikir," enuf said. I don't see the point of this session.

Hmmmm....all in all, tak best ar show neh tapi best dapat jumpa kawan-kawan lama. Nah gambar sket...























Teater Kompilasi Vol. 1

Inilah sebabnya aku gigihkan juga diri untuk buat review neh. Sebuah teater yang sungguh segar. Yang mengingatkan aku kembali kepada sebab musabab aku berteater satu masa dulu dan yang membuatkan aku sesal kerana meninggalkan lapangan teater (dengan alasan untuk berehat).

4 buah cerita dalam masa 2 jam yang mengupas mengenai POWER. Kalau Raja Lawak, mesti ada yang buat pasal Power Ranger he he tapi yang ini istimewa kerana setiap satu mengupas isu itu dengan cara dan pendekatan yang berbeza. Namun yang paling penting, idea mereka SEGARRRRR!!!! Lakonan mereka SEGARRRRR!!! Teknikal mereka SIMPLE dan SEGARRRR!!!

Kau boleh nampak keikhlasan dalam kerja mereka. Kau boleh nampak passion pada teater itu ada terpancar. Aku bukan nak puji melambung-lambung tapi aku rasa teater sebegini yang sepatutnya masyarakat angkat dan sanjung dan berebut-rebut untuk datang tengok bukan yang gah pada nama saja.

Aku tak nak komen satu-satu cerita sebab pada aku keempat-empat sama saja, SAMA HEBATTT!!! Tapi yang paling terkesan adalah karya KN bertajuk Tambat Kaki tuh...memang best bai!!!

Hampa dari Bakawalee kena tengok depa neh...dan sapa yang tak tengok harituh memang rugi besaq...rugi...rugi..tunggulah kalau ada Vol. 2 plak.

Dua benda je aku tak suka, terlalu banyak merokok (masalah ke? bukan realitinya masyarakat kita terlalu banyak merokok?). Dan yang kedua, kertas program yang macam tak ikhlas je nak bagi...tak bagi pun takpe, tak kisah. Opppsss...lupa, itu tiket sebab ada cop 'RECEIVED'. Nota untuk produksi ~ kalau aspek lakonan, pengarahan dan teknikal korang boleh skor A++ kenapa korang berpuas hati dengan skor B untuk Pengurusan Produksi?

Puteri Gunung Ledang The Musical (kenapa bukan muzikal PGL?)

Ramainya mengeluh tak dapat tiket...member aku sampai dipermain-mainkan oleh ajen tiket tuh lagi...tiga empat kali naik turun Istana macam YB2 di Perak, akhirnya dapat juga tiket. Aku beli tiket seawal bulan November tahun lepas rasanya!! Tak ingat dah bila beli katanya..itulah pengajarannya, jangan tunggu minit-minit terakhir ye kawan-kawan.

Tak kurang juga yang mesej aku mintak tiket sebab ingat aku kerja kat IB ha ha nak pull some strings pun buat ar research dulu, kan dah salah panggung!!!

Aku terlalu nak menonton PGL ini sebab I was a big fan of the movie tapi pementasan season 1 aku terlepas kerana aku sibuk di Penang, season 2, aku di Redang dan yang di Singapore, jauh sangat so kali ini kena pergi untuk menyaksikan sendiri kegahan yang diperkatakan ittew.

Jadi, setelah menanti dengan penuh debar (ada sebab tertentu aku berdebar) dapatlah menonton. Buah buka panggung memang best. Kemudian plot bergerak perlahan-lahan. Lamanya kat Majapahit, aku dah rasa pahit-pahit kelat. AC Mizal aku tak paham dia nyanyi apa sampai ke sudah. Adlin ok je, macam Adlin yang selalu kita tengok. Muzik kuat gila (mungkin sebab aku duduk berdepan dengan speaker dan selang sebaris bangku saja dari musician yang dipimpin oleh Roslan Aziz yang suka makan potato chip).

Masa intermission my friend kata lakonan takde jiwa. Tak rasa cinta ittew. Tak rasa debar ittew. Yang rasa, cuma rasa tak berbaloi datang jejauh (owh, jauh dia datang untuk menonton). Lepas dia cakap macam tu, baru aku terimbau kembali scene-scene sebelumnya....betul gak apa dia cakap. Yang dititikberatkan adalah unsur-unsur kekaguman atau produksi ini menggelarnya magis!!!

Aku akui unsur kekaguman macam tangan berapi, bunga terapung, nenek kebayan hilang tiba-tiba, adalah sangat berkesan dan sangat kemas serta teliti pembikinannya. Cuma ralat di sini adalah kerana elemen penting sesuatu pementasan iaitu lakonan seolah dibuat sambil lewa (mungkin pelakon dah boring kot - dah berapa ratus kali ulang).

Lakonan kaku tidak berjiwa. Tak ada passion. Macam tak ikhlas. Si Tuah tu, masih tak fasih lagi dengan lenggok Bahasa Melayu langsung tak rasa kegagahan Tuahnya. Tapi menyanyi memang meletop!!! Bendahara, make-upnya tua tapi gayanya muda. Tiara ok ar so so....as expected. Aku suka sangat dengan Bayan, tak tau kenapa, maybe sebab boleh nampak jiwa keibuan dalam watak tuh. She was excellent throughout.

Oh, I like part Sultan menari-nari sebab dah gatai sangat nak meminang Puteri he he dalam tuh...banyak gak point meng'smash' institusi kesultanan Melayu. Dengan mintak rasuahnya, dengan menari tergediknya, dengan kebengisannya...sangat sesuai dengan situasi realiti sekarang tapi ittew Sultan dulu ar, sultan sekarang tak macam tuh.....kan??

All in all...aku setuju dengan kawan aku, tak berbaloi datang tengok teater ni. Aku tak rasa puas macam aku selepas aku tonton Teater Kompilasi Vol. 1 ittew. Itulah yang aku katakan bila orang tanya apa pendapat aku tentang PGL yang aku tonton. Lantas ramai mempersoalkan kenapa aku berkata begitu sedangkan orang lain memuji-mujinya setinggi langit. Aku rasa, kalau aku tak pernah terlibat dengan teater, tak pernah belajar berlakon, dan yang paling penting....tak pernah melihat kesungguhan dan passion Anak-anak teater namron di pentas tempoh hari....aku juga akan menyanjung PGL musim ketiga ini...

Namun, aku berterima kasih kepada Enfiniti production kerana usaha mereka membuka mata masyarakat untuk menghargai teater. Harapnya mereka-mereka yang gigih berebut tiket ittew akan selepas ini gigih berebut tiket untuk show di Stor Teater DBP dan dewan-dewan kecil tapi beerti seumpamanya.

Thursday, February 05, 2009

4 BOGEL

lompat si katak lompat
lompatlah tinggi-tinggi
hebatlah katak hebat
kami ditipu mati-mati

Wednesday, January 28, 2009

Bang Bas Skolah ke Sekayu

that's it...aku dah hooked up giler dengan facebook sampai terlupa aku ada blog ha ha lupakan entry meroyan sebelum ini yang telah mencuri nama Siti Nurhahahahahhaha. Sebenarnya dia bukanlah sesapa pun di hati aku, hanya sehelai daun kering yang ditiup angin Barat Laut....hamek!!! Terima kasih juga pada yang komen, semua ingat aku bercinta...cuba kalau aku buat sajak mati, adakah korang ingat aku dah mati????

*komen yang aku tak paham adalah komen dari komeng he he and ada satu tuh, ntah sesat dari mana ntah...takpelah, komen jelah apa pun...kalau korang happy, aku pun tumpang happy gak

so ini cerita happy di Terengganu (dah duk KL barulah gaygeh nak melawat Terengganu katanya) sempena CNY. Maha azab sesaknya tempat neh...dah la jalan-jalan kat sini just nice untuk kenderaan lalu-lalang. Kita lupakan bandar, sekarang fokus ke Sekayu.

Pernah pergi Sekayu? Aku pun inilah pertama kalinya menjejakkan kaki ke sini mushroom selalu ar pergi sebab dia orang Terengganu...(ye dop weh!). Umat manusia punyalah ramai tapi bukan yang bawak2 family, mat-mat rempit penuh!!! dari bawah sampai ke atas!! Ntah mana hala datangnye...

Sekayu neh, alah lebih kurang Sedim, Kedah but much better dari Ulu Yam, Selangor he he mari tengok gambar...

mana chek nak port neh

kawan ambe....tenggelam katanya dipukul arus deras
tu dia punyalah deraih aiyak dia


indahnya sungguh di waktu pagi burung bertiup angin menyanyi-nyanyi

eh, ada aweks...suka suka suka...kata kawang ambe

doa sebelum turun air

acara makan...thanks to all the chef...tukang beli jajan adalah bukan chef, harap maklum

tu diaaaa....berani ko tak nak mandi kat sini!

mencurah-curah neh...


peserta acara terjun bebas


acara sommersault berpusing!!!

peserta dari Kepulauan Tahiti

9/ 9.5/ 9.5 / 8.5 / 8 / 9



ahli Bang Bas Skolah yang hadir


pose untuk ANTM


Tak jauh Sekayu neh dari Kuala Terengganu, cuma dalam sejam perjalanan saja. Perjalanan pun macam rilek-rilek saja takde kesesakan dan pemandangan kampung-kampung yang sangat menarik di kiri dan kanan jalan.

Airnya masih jernih dan sejuk. Cuma ada jugaklah spesis manusia yang meninggalkan sampah sarap di kawasan perkhemahan. Nak marah takleh sebab bila tengok cara diaorang tuh pun memang rasanya dah terdidik dengan buanglah sampah ikut suka mak bapak ko!!

Batu-batu yang ada sangatlah licin dan merbahaya ye. Jadi sila berhati-hati. Masa kitaorang mandi tuh, adalah sorang mat rempit neh, tergelincir, KELEKUK!! pala dia terantuk ke batu. Darah menitis-nitis mencemarkan air sungai yang jernih. Bukan ke dah pesan, jangan seronok sangat. Bila dah jadi macam tuh, terus member pucat, takde mood nak bercakap pun, tadi bukan main lagi, macam Sekayu ana yang punya...well, most of the time, we learn it the hard way kan...

orait...ada beberapa lagi entry bergambar akan muncul....keep on cumming guys ha ha

the end tata!!!