Thursday, July 02, 2009

Nasi Lemak 50 sen

Ini kejadian beberapa hari lepas. Aku dalam perjalanan ke tempat kerja dengan menggunakan LRT dari Gombak.

LRT tenang saja, dah tak ramai orang sebab masa tu dah lepas pukul 9.

Sampai di Wangsa Maju, ada seorang budak ni naik (dalam awal 20an aku agak-agak umur dia) dan duduk sebelah aku. Aku buat tak peduli sebab tengah kusyuk baca surat khabar.

Kemudian ada satu macam bau. Seperti pernah kuhidu tapi di mana ya???

Mata aku tertangkap pada satu objek yang diletakkan di atas beg budak sebelah aku ni. Dia memegang objek itu dengan kemas. Itu nasi lemak.


Dalam hati aku dah menyumpah budak ni. Kenapa tak simpan je dalam beg, tak tahu ke benda tu berbau. Nasi lemak dia bau lain macam ye, macam ada perasa tambahan..

Aku mengawal pernafasan. Malas nak tegur.

Tiba-tiba budak ni buka bungkusan nasi lemak tu dan dia jenguk ke dalamnya (dia nak makan ke?)

HAUNGGGGGGG!!!!!! KEBABOOOOOMMMM!!!! Bau nasi lemak merajai coach LRT. Serius, nasi lemak di dalam LRT memang tidak akan berbau sedap seperti nasi lemak di kawasan terbuka yer...

Aku dah ready nak fire!!!

Dia tutup balik bungkusan tu tapi sudu masih digenggam erat.

Bau nasi lemak masih berlegar.

Mak cik depan aku membesarkan mata. Aci yang duduk di sebelah pintu, matanya sedikit kecik dari mak cik tadi.

Aku kata dalam hati, kalau dia makan, aku blah!!

Dan..

Seolah mendengar suara hati aku, dia buka balik bungkusan itu dan terus menghalakan sudu ke arah nasi lemak yang bau bacin itu!!!

Aku tak tahu apa yang berlaku selepas itu sebab aku blah dari situ, meninggalkan tempat duduk dalam LRT yang sangat berharga. Namun sempat juga aku menjeling tajam dengan penuh rasa sentap dan kejih pada budak tu. Budak tu jeling balik tapi jeling takut.

Mak cik dan Aci...mata mereka agak besar yer...

Korang buatlah pengajaran sendiri tapi bagi aku...kalau ye pun lapar, hormatlah orang lain jugak..dah sah-sah dalam LRT ko takleh makan, ini ko boleh makan nasi lemak pulak!!!

*mungkin sebab tanda dalam LRT tu cuma gambar burger yang dipangkah kot....

28 comments:

pye:rudz said...

burger je la yang tak boleh makan dalam lrt, lain boleh (nada sarkastik).
cheh, takde sivik punya budak.

en_me said...

sodappnyerr nasi lemak ittewww.. ehehe

Diana Sulaiman said...

kalu nasi lemak takde bau, takpe aaa makan dlm lrt kan? hehehe...

weh, aku link blog ko ek?

artisticklytouch said...

pyerudz:
betul punya tak sekolah

en_me:
nasi lemak memang sedap tapi bukan dalam LRT

Diana:
ada ke nasi lemak takde bau? Dah sah2 sambalnya bau..

ha, link le...nanti aku link ko, ajak aku dah link tapi kat blog aku ni, bila link blog tuh ada update baru dia akan muncul

Mak Su said...

mkn kat dlm lrt ? eeiiioouuu, mcm tak pecaya

azrullokman said...

ya ampun!!! agak2 bape umor budak tu bro??? sampai x paham lambang burger itu mewakili sekalian ummat makanan??? huh (sambil cekak pinggang)...

~ yoe

Anonymous said...

sian bdk tu..tuhan je tau betapa lapanya dia..

rena said...

aku tak kisah kalu dia nk makan nasi lemak dalam lrt.

TAPI...

kalau dia makan yong tau fu pakcik teksi tu dalam lrt...


confirm aku mintak barang sesuap dua..

sabar je la art.. aku tau hang lapar time tu...

artisticklytouch said...

maksu:
eeeeeiiiioooooouuuuu!!!!

yoe:
agak dewasa untuk memahami signage

anony:
kalau ye pun lapar, tunggulah kejap sampai ke destinasi...

rena:
memang aku lapar tapi aku komplen ni bukan sebab dia tak pelawa aku makan. tak kebulur aku nasi lemak dia tuh tapi entry ini mengenai masyarakat 1Malaysia kita yang sukar untuk menghormati orang lain dan tidak ada kesedaran sivik.

*ye yong tau fu pakcik tuh memang best waktu balik kerja

Nurbaya Hassan said...

art....
mungkin die tak mampu menampung laponya kot...sbb tu die belasah je nasi lemak tu tanpa menghiraukan org sekeliling and esp the signage...
kadang2 perlu butakan mata and hati untuk puaskan nafsu!!!!!!!

Anonymous said...

kesian nyaaaaaaaa..sure dia sangat2 lapar or boss dia marah makan kat ofis, sebab tu kena makan dulu :(

jangan lah marah2..we dont know the other side of the story, mesti ade sebab nyaaa hehe

niquezz

artisticklytouch said...

nurbaya:
would you do the same and disrespect others when others are respecting you in some ways?

nique:
you mean we have to tolerate unethical behaviour? no matter what reason, it is just so wrong. then might as well people smoke in the LRT...because diaorang dah tak tahan sangat nak smoke.

NONIE AZIZ said...

silap la budak tu..dah la ko tgh lapokan ? muahahaha

Maria...sentiasa bersama anda.. said...

orang cam gitu pun ada ke???
dia lupa nak belajar sivik kot...

Pegawai Khalwat said...

Aku rasa dia tak mau hang rasa bersalah kalau dia mati sebab tak makan nasi lemak tu.

ha ha ha.....

artisticklytouch said...

kak nonie:
kalau aku lapo pun, takde le gamak aku makan dalam LRT yang tidak ada aliran udara tew..

maria:
yes, dia memang perlu kembali ke sekolah yang boleh mengajar sivik

PK:
the point is...nasi lemak itu mengeluarkan bau yang sangat tidak menyenangkan...

amer zaman said...

saya ada baca... di jepun, menjawab panggilan atau sms di dalam tren pun dianggap bersalah. jika ada panggilan telefon, mereka akan ke tempat khas yg disediakan.


sivik.

Kaloi said...

budak tuh makan sebab dia rasa kesian kat nasik lemak tuh...

KaSiH said...

aku suka la bau nasi lemak..agaknya bau bacin sbb campur dgn bau ketiak org2 dlm lrt tu tak...

art..budak tu cun tak...nape nasik lemak dia 50sen je...

artisticklytouch said...

amer:
sivik is the word..tapi tulah..

kaloi:
....

kasih:
pagi...semua orang berbau wangi. Nasi lemak dia memang bacin dan dia bukan wanita dan dia berasal dari bukit..

WanHidayat said...

Oh oh on....BIG NO....ni lah status sumpahan dalam FB tempoh hari....

*betul lah bang, pengajaran untuk semua, sekalipun lapaq, hormati juga org lain.....

# Takde sivik lah!

rudy bluehikari said...

ni wajib gh kelas sivik ni...ihiks.

artisticklytouch said...

papa wan:
yes! yes! aku mahu ia menjadi pengajaran pada aku dan pada semua

rudy:
boleh tahan ISA tak?

Izariza said...

Haha macam2 cerita dalam LRT ye .. belum masuk cerita yang "bukak kedai kopi" lagi hish ..

shandye. said...

okla dia mkan nasi lemak.

can u imagine klu tetiba dia pull out some newspaper, spread it along the middle corridor, duduk kat sini and started to have a full lunch/dinner instead?

siap budu dgn sambal petai segala bagai n air sirap dalam termos?

tak ke huru-hara namanya...

hahahaha...

artisticklytouch said...

iza:
owh...cerita "kedai kopi" memang a daily event dalam LRT

shy:
huru-hara sebab semua orang nak join makan..

aloy_paradoks said...

die dah lapar sangat maknannya tu..

ahmadfadli said...

Ikut pengalaman saya, nasi lemak yang ada bau pelik ni kurang bersih.

Dua minggu lepas saya ,saya selalu singgah beli nasi lemak ala carte tepi jalan nak pi kerja.

Tapi saya dah perasan dah sambal dia sedap tapi bau tak macam biasa.

Sampai satu hari saya perasan akak yang buat nasi lemak tu bila dia bungkus nampak kuku dia rosak.

Rosak macam kena kulat kuku.

Pastu saya tak beli dah nasi lemak kat situ.

Kadang singgah beli air je suami dia buat.

Dia tanya kenapa tak beli nasi lemak dah akhir akhir ni.

Saya cakap saya buat check darah kolesterol tinggi.

Kena kurang makan nasi lemak.

-ahmadfadli.wordpress.com-