Friday, November 25, 2005

All in all, here comes ME!

20 years ago, 1985 - I was 6
  • Masuk tadika Caritas
  • Being away from tok and wan (both arwah) after years living with them dekat kampung and membiasakan diri dengan hidup bersama mak, abah and ajeh (my bro) - adik tak ada lagi, dia sampai tahun depan.
  • One morning paksa mak hantar jalan kaki sampai ke tadika. Along the way kena kejar dengan anjing jahat. Kesian mak, dia pakai baju kurung masa tu, nasib baik dia bawak "payung panjang ajaib!"
  • Selalu dapat A bintang bintang untuk subjek tulisan Cina. I was even better then some of the chinese. Until now pun ingat lagi macam mana nak tulis nombor 1-4 tapi sampai situ jelah. Yat...yee..sam..say...ermp...lorq..cat..pah (nih nak sebut 1-8)

10 years ago, 1995 - I was 16

  • Dapat masuk SM Sains Muar after an excellent result in PMR the year before.
  • Dilantik jadi ketua kelas 4 Tekad since on the first day i read the attandance aloud. The next year masa form 5 pun I stay ketua kelas lagi - they love me till now.
  • Kena ragging teruk dengan senior.
  • Wakil sekolah in Basketball untuk Piala Perdana Menteri (a competition among SBP schools) .
  • Won inter-school Pertandingan Model Geografi (no, this wasn't a modelling competition) peringkat daerah - aku still rasa kekwat sampai sekarang.
  • Berkenalan agak rapat dengan this one girl but later next year dia mengaku dia lagi taste kat roomate aku.
  • This is the best thing that ever happen in my life - to know Jeeb, Fari, Liza (now known as Iskek), Bart, all Tekadian - thanks for the memories guys, love uols always.

5 years ago, 2000 - I was 21

  • In my second year in University Putra
  • Woke up one morning and finally realise "apa kejadahnya la aku buat Bac. Business Admin, semua subjek management aku asik dapat B"
  • I was the President of Biro Kebudayaan dan Kesenian for Exco Tertinggi Pelajar Kolej Kelima.
  • Was very active masuk hutan keluar hutan, naik turun gunung sini sana, redah paya, berakit, berkayak, pendek kata masa aku beraktiviti lebih banyak dari masa aku ke kelas.
  • In a relationship with Kart - she's married now but I'm not.
  • Sangat aktif di malam hari - cruising, chatting, have fun, etc...etc...

3 years ago, 2002 - I was 23

  • Finally graduated from UPM. Orang lain amek BBA buat 3 tahun, aku buat 4 1/2 tahun.
  • Dapat kerja dekat Actors Studio Dataran Merdeka and Bangsar as Front house assistant.
  • Berhijrah ke Penang dan memulakan business kedai buku AZ OPEN BOOKSTORE.
  • 6 bulan yang pertama di Penang aku rasa macam hidup dalam gua.

Last year, 2004 - I was 25

  • Suku abad!!!!
  • Ahmad Yatim puji lakonan aku dalam Bisikan Mustika, dia kata aku macam Marlon Brando Pulau Pinang - terus aku pergi cari CD yang ada lakonan Marlon.
  • Officially start Bakawalee Production dengan Usop then membawa ke Persatuan Bakawalee yang sehingga sekarang sangat famous dengan pementasan-pementasan yang 1st class!!!
  • Kedai buku mengalami kemerosotan.
  • Keadaan finance aku juga mengalami kemerosotan
  • Bercinta dengan R***, a lawyer - tahan ler setahun but it was a lovely though not less horrifying journey.
  • Mula kenal dengan Hani, Dora, G, Lan, Combi, Amy, Syahrani (arwah).
  • Tok Su, Pak Long and Syafiq meninggal berturut-turut dalam masa 2 bulan.

This year, 2005 - I am 26

  • Vowed tak mahu bercinta lagi nak single jer macam karekter dalam SITC.
  • Tapi akur pada hati yang menyatakan rasa cinta dan sayang pada A** di SP pada 14.11.2005
  • First time direct untuk Festivel Teater cerita Ana, karya Dinsman - finally realise that I am an anti-realist.
  • Berhenti kerja dengan Kedai Buku aku sendiri ittew atas beberapa sebab dan mula bekerja semula dengan TASGreenhall.
  • Duduk serumah dengan Hani and Dora and beberapa housemate yang come and go (yang tahu apa yang aku maksudkan, jangan gelak) di 51 Lintang Semilang.
  • Dapat 4 waran tangkap.
  • Financial aku masih tunggang terbalik

Next year, 2006 - I will be 27

Hopefully:

  • My relationship dengan A** getting stronger.
  • My financial condition gets better.
  • Berlakon untuk Festival Teater 2006
  • Reunion Tekadian 95/96 SMSM berlangsung
  • Dapat mengarah 3 pementasan yang aku dah plan
  • Dapat meng'havoc'kan lagi TASGreenhall
  • Ramai lagi orang melawat blog aku.
  • Dapat siapkan semua skrip dan short stories juga short film yang aku plan
  • Bakawalee akan lebih GRAND!!!
  • Aku akan lebih menghargai Islamnya aku ini.

10 years from now, 2015 - I will be 36

At this age, I hope:

  • Relationship aku and A** still going strong and our love bersinar-sinar, memancar-mancar!!
  • Financially stabil ...
  • Orang teater kenal siapa At Ziafrizani Chek Pa
  • Blog sentuhanseni masih wujud dan sangat fofuler di serata dunia
  • Dah ada anak walaupun anak angkat.
  • Bakawalee sangat tersohor seperti tersohornya kumpulan-kumpulan teater dari Broadway dan West End
  • Dapat berlakon filem
  • Keimanan aku bertambah dan semakin kuat
  • Dapat tanggung kehidupan kedua orang tua aku dan adik beradik aku.

There.... me, dulu kini dan akan datang. Right now ada semacam satu rasa yang tak dapat aku gambarkan. Masa cepat sangat berlalu. Setiap hari aku melalui sesuatu yang baru. Seize the Day adalah peganganku. Duhai Tuhan, bimbinglah daku. Yang lepas itu mesti tidak dapat diulang lagikan dan yang akan datang itu belum tentu lagi datangnya. ("-)

7 comments:

Pegawai Khalwat said...

Wah wah wah....

Memoir of A Metro Man,

Aku kagum dengan semua yang hang nyatakan tu Art, tapi yang paling aku respect adalah hang masih ada....

"dan aku sifatku, dan aku khilafku, dan aku cintaku, dan aku rinduku"

Sedar pada sifat sendiri, pada khilaf sendiri, pada cinta dan pada rindu.

Ada kemahuan untuk membetulkan diri dan dekat dengan Pencipta kita. Bukan takat hang saja, aku pun macam tu jugak.

Sama-sama la kita tegur setakat mana yang mampu dengan cara yang paling halus (makan dalam tapi tak makan hati) sesama sendiri kita di arena seni dan dunia yang fana ni.

Amin!

artisticklytouch said...

Kesedaran bukan tak ada, ada... cuma pada ketika sesat dan mencari jalan keluar itu adalah satu pengalaman yang menarik dan penuh adventure yang tak mungkin mahu aku lepaskan. Harapnya sempat berjumpa jalan keluar sebelum tol dihujungnya di tutup.

Aku ok je kalo hang nak tegur pape..

By the way, thanks sebab belanja malam tadi... semua orang terkasima dengan tindakan hang muahahhahaha

Anonymous said...

u r my junior in SMSMuor.....

cL said...

amin.....

artisticklytouch said...

anonymous : hmmm... senior? saper yerk?

cl: Amin....

Pegawai Khalwat said...

Hamba pun sama....

Tapi tak semua orang macam kita, cuma mujur kita tau main "reserve psychology" untuk menegur insan-insan hina dina ni.

Aku nak tegur ni segan skit sebab kekadang aku pun sesat. Muahahaha.....

Wah... ada follower rupanya.

Amin!

carinasuyin said...

"Yang lepas itu mesti tidak dapat diulang lagikan dan yang akan datang itu belum tentu lagi datangnya."

Aaaammminnnn... wise words indeed :) Allez Art, Allez!