Friday, August 15, 2008

Pengalaman Bercuti di Kampung Semasa Cuti Sekolah Yang Lalu-Episod 4

Semalam dah jalan kaki menyusuri George Street hingga ke Harbour Bridge. Hari ini, destinasinya sama tapi kami dah tak nak jalan dah, cukuplah. Kami naik bas yang sangat menepati waktu. Sangat, sangat! Pada jadual yang tertera, bas akan tiba jam 9.35 am dan tepat 9.35 am bas itu terpacul depan mata macam silap mata Mawi. I'm impress...

Perjalanan dengan bas taklah lama sangat, dalam 10 minit je tapi yang tak bestnya bas ni, bila dah sampai destinasi terakhir, takde pulak pilot tuh bagitahu, dia buat diam je. Tourist macam kita ni manalah tahukan, ramah tamah le sikit...kekwat!

First stop is The Rock. Sini pun ada macam fleamarket yang kebanyakkannya gerai-gerai menjual barangan hasil-hasil seni. Di Malaysia ada ke? Selain pasar seni? Di sini ada yang pelik-pelik, yang kita tak pernah terpikir nak buat jual, yang kita tak pernah terpikir kalau jual boleh buat duit tapi memang boleh jual dan boleh buat duit.

Ada satu kedai pancake yang sangat famous dan sangat panjang ok beraturnya, kitaorang tak taste pancake so kitaorang tak berahi nak beratur dalam sejuk-sejuk tuh ha ha

Sedap adik ni makan jagung...
Dari The Rock kami sekali lagi menyelusuri tepian pelabuhan menuju ke terminal feri. Sekarang ni cadangnya nak ke Darling Harbour tapi tak nak naik bas atau train, nak naik feri. On the way snappy-snappy sikit feeling-feeling buat shooting pakaian musim sejuk he he

meletupnya...sapa tue?

Cuaca sangat mencemburui perjalanan kami ha ha geli aku pakai ayat ni. Masa nih hujan renyai-renyai tapi ada 5 orang rakyat Malaysia yang water proof selamba chumel-chumel catwalk dekat harbour tuh tak hiraukan pun hujan, nak rasa sangat angin sejuk Ostolia katanya. Bila hujan dah lebat, kitaorang lepak kejap dekat Museum of Contemporary Art. Rasain, satu family aku dedahkan dengan contempt art ha ha memang diaorang blur masuk sini, tak tahu apa yang sepatutnya diaorang tengok. Ada satu artwork tuh, memang brings a shiver in me, seram je tengok tapi bukan gambar hantu ke jelmol ke macam kat muzium negara tuh, cuma susunan senjata aborigine Ostolia dalam sebuah bilik. Dengan lighting, sounds, dan tajuk artwork the assembly, memang meremang bulu roma, memang kau rasa you are part of the assembly. Gambar takdelah, dalam galery mana buleh amek gambar...keji nak snappy-snappy hasil kerja orang lain!

Bila hujan dah reda sikit (sikit je, tetap gerimis lagi) kitaorang sambung catwalk ke terminal feri and borded a ferry to Darling Harbour. Aku dah tak sanggup menahan sejuk, jeket ZARA dah kurang membantu sekarang ni tapi family members yang lain gigih bergambar kat luar...kulit tebal agaknya.

wah bunda pose neh!! terteleng-teleng pose URTV katanya
sejuk, tak sempat nak cover

sempat cover sebelum kena snappy he he

Di Darling Harbour ni pun banyak juga tarikan dia ada wildlife park, harbour dining outlets, maritime museum, at times ada street theater performance. Maybe because of the rain, so ada satu je performance, itupun sangat gaygeh in other words tak best cuma kadang-kadang ada unsur spontan yang menarik tapi tetap tak best.

Di maritime musuem ada menempatkan sebuah kapal perang dan sebuah kapal selam Angkatan Tentera Laut Australia yang sudah tidak digunakan lagi. Itulah nasibnya setelah sekian lama berjasa, oleh itu janganlah kamu berjasa sangat sebab nanti kena jadi bahan muzium ha ha jadilah orang yang tidak berjasa supaya kau boleh Rest In Peace ha ha voleh!!

kapal perang dan kapal selam berkarat yang dijadikan bahan tontonan...no navy on board!!
it's black, camne Beatles buleh buat lagu Yellow Submarine?
mari masuk submarine...sangat cost saving buat pintu kecik
small bro got excited with all the buttons!!!
Nothing much inside here, macam kau masuk mana-mana muzium je. Adalah sorang pakcik tuh dia bagi penerangan sikit pasal submarine nih, kitaorang pun kusyuk dan kagum ar dengar...oooohhhhh....aaaahhhhh...waaaaaahhhhh...semua keluar, memang kagum gila hinggalah ke saat big bro tanya dia:

"Were you on of the navy serve in this machine?"
"No"
"Were you in the navy back then?"
"No, I just do volunteer work here"
"Cerita bukan main lagi, entah-entah propah je" ha ha yang ini ayat aku seraya berlalu dengan muka kekwat seorang pelancong.
oooohhhing and aaaaahhhhiing...kekaguman tidak terbatas
erk, I think I've shoot the captain
so now I'm the captain
since I'm the captain, we can now sail to war!!!! This is the compass right?"
this is not a navy, this is Hassan the I'm not so obedient moslem from Iraq, he told us where to find halal food, an outlet where we didn't find to date

alamak, I'm late for appointment..da

23 comments:

jerry maguire, jr. said...

wah!! best nyer.. berchoti2..

Nurbaya Hassan said...

haiyo...
panjang lagi ka sayang???
tak habis22 lagi nih....

Nurbaya Hassan said...

oh ya...
dah tukar setting blog ya. so, tak da lagi la video2 klip...
ermmmmm.....

artisticklytouch said...

jerry:
haah, best sangat cik jerry, rugi u tak ikut

nurbaya:
haiyoooo....baru second day tau...ada 3 hari lagik..currently not in the mood for clips, lagipun it look ridiculous with the new template

Mak Su said...

hahahha, kelakarlah itu Hassan

artisticklytouch said...

maksu:
eerrrr...dia tak buat lawak..sigh

jerry maguire, jr. said...

update bro!! update.. hehe

artisticklytouch said...

maguire:
wah...cepatnya nak hupdate..lek ar

-:afIk:- said...

kekeke..
tumpang lalu n bacha...

pjoe said...

i nak pesan sorang mat saleh
abang botak nampak cute!
nyah suka!

hahaha

-:afIk:- said...

nyah kau dr sini... kekeke...

butaseni said...

uuuuuuuuuuuu

rena said...

hehehe..
lawak la pakcik submarine tu.

/smiley gelak guling2

artisticklytouch said...

afik:
bayaq tol dulu na

pjoe:
opppsssss...nyah II

butaseni:
aaaaahhhhhhh....

rena:
pakcik tu pernah masuk Raja Lawak kat Sydney katanya

wahdi said...

wah blog dah kaler hijau mcm blog iol yg chantek tu *matilah

canteknya selendang uols dan jaket ZARA ittew

artisticklytouch said...

wahdi:
silalah jeles...

small bro yang punk metal tuh pun weols pakaikan selendang occay!!!! Nak jalan dengan aku kenalah chanteq, jangan nak roper hantu!

Izariza said...

Sungguh seronot!

Nurbaya Hassan said...

weols stuju...
kalau jalan ngan uols kena roper model of the year!!!
bior pape...asei begaye....
hehehe

Faisal Admar said...

bestnye! siap leh masuk dalam submarine! dari kecik teringin wo...

btw, derma darah best kan? hehe...

artisticklytouch said...

iza:
ye ye seronot nonot nonot ...

nurbaya:
ate...kerojenye memaaaaaaaaannnntat aje! wakakaka

faisal:
uiks...best lagi kalau buleh bawak submarine tuh ronda ronda 360 ha ha

apa2 derma pun best uols!!

Count Byron said...

Waduhhh.. bjln sakan. Nice shots. Love the Sydney bridge.

~mista [s.h.a.n.d.y.e]~ said...

nko taste kat hassan tuh eh?
pesal mke ko ala2 luvin' smacam jewr?
ahaks...

artisticklytouch said...

count:
shot mana yang nice tuh? ha ha I dont really like the outcome actually ha ha

shy:
OMG!!!! Was it that obvious??? the picture was taken in front of my family, by my bro summore...melerts nok in real life...merembesssssss...