Monday, August 11, 2008

Pengalaman Bercuti di Kampung Semasa Cuti Sekolah Yang Lalu - Episod 3

So now, perjalanan diteruskan walaupun kaki dah lenguh dan cuaca sangat sejuk ok. Kitaorang jalan kaki je menyusuri George Street menuju ke Harbour Bridge. Sejuk sangat tak hengat cakap lu tapi gaygeh juga berjalan ni, nak tengok George Street katanya. Aku tak kisah sangat sebab aku pakai jaket Zara opppppsss…tersebut pulak. Semua orang tak kisah sebenarnya, even bunda was very energetic despite her age.

This part of Sydney is actually design part by part. From Chinatown to the Opera House you akan jumpa Entertainment district where all the theater, cinemas, arcade and any entertainment outlet you can name of. Next block is the shopping malls section-where Queen Victoria Building is, followed by offices blocks then later the arts section which stretch till Opera House. Semua ni along George Street and Pitt Street. No, Pitt Street has nothing to do with Brad Pitt. There’s a story on Pitt Street but I can’t remember, I ingat George Street je lagipun perjalanan hari ini adalah sepanjang George Street.

George street ini kisahnya merupakan settlement pendatang yang pertama sekali di Australia. Bukan sempena nama George O’Malley, Grey’s Anatomy ya! Orang-orang Australia ni (selain dari aborigine) asalnya adalah banduan-banduan yang dibuang negeri dari england sanun. Omak ai…jauh bonar kau kono buang eh jang, cam mano mak nak molawat ko rayo nanti!?

Mesti kalau kena buang jauh-jauh ni sebab kesalahan-kesalahan beratkan macam membunuh ke, mengaku diliwat ke, mengadakan perhimpunan haram ke tapi rupa-rupanya ada yang kena buang sebab curi kuda dan sebab curi pisau dapur. Curi kuda tu maybe la kesalahan beratkan masa tu, maybe kuda mahal tapi curi pisau dapur???? Buleh!!!! Macam tak berbaloi je kena hantar jejauh sebab kau curi pisau dapur. MR kau jangan nak curi pisau dapur aku, nanti aku hantar kau ke Ostolia ha ha ha neways, si pencurik kuda dan si pencurik pisau dapur akhirnya bertemu jodoh di Ostolia katanya…kan…ada hikmah di sebalik setiap yang berlaku.

Ini sejarah betul tau, aku baca kat dinding muzium yang berbentuk rumah separuh horror ha ha tapi macam kelakar jugaklah, diaorang ni dulu banduan, pastu kena buang negeri pulak tu, tapi bila dating sini, buka penempatan, tiba-tiba beratus tahun kemudian nama diaorang gah sebagai pembuka Ostolia. Padan muka makcik-makcik kat kampong tuh yang kutuk-kutuk diaorang pencuriklah segala bagai, korang ada nama diingati dan disebut-sebut sehingga beratus tahun lamanya? Nan ADO!!! Eh, ADO?? Hiks…nanti ada orang terasa pulak hiks..neways aku rasa auntie yang curik pisau dapur tuh memang sengaja mencuri sebab nak pergi melancong ke Ostolia katanya. Nak curi benda mahal-mahal tak reti sebab diri tu bukan pencuri so curi benda yang biasa-biasa jelah.

On the way we stumble upon this junction to Liverpool Street. Small bro pointed to me the three monkeys which remind me of the movie see no evil, hear no evil and speak no evil. The place looks interesting but not for me ha ha

Meriahnya dengan lampu

Tadaaaa…Queen Victoria Building (for more information on this building asked Mr. Google or Ms. Yahoo)

The building is so nicely crafted and magnificent tapi wait until you see the interior.
Tadaaaa….melertskan….look at the mosaic!! Ignore the SALE bunting.

This is actually a shopping mall with the exterior of bangunan dulu kala dan dalamnya dipenuhi dengan branded shop outlets hinggakan brand ko tak pernah dengar pun ada tapi the way they presented their outlet seems like they are some big brand ar. We didn’t shop here because half of the outlet you can find kat KL, the price is almost the same, even with the sale so what’s the point.
Look at this stairs….beside it is an elevator with an old system…aku rakam tapi dah terdelete he he
And this is gents….
Sebenarnya singgah sini nak kencing je ha ha lariiiiiiiikkkkk…..

Jauh lagi ni nak sampai ke Harbour Bridge..
He he macam spookykans
Ha ha OMG!!!! This is TMTH uols!!!
Puff Daddy pergi clubbinglah tew
First glimpse of Harbour Bridge..

Masa ni ingatkan dah pukul 11 malam ke hapa sebab dah lama sangat jalankan, rupanya baru pukul 8.30 malam. Tapi crowd macam dah kurang pulak. So kitaorang snappy-snappy berlatarkan Harbour Bridge and Opera House dalam hujan gerimis dan kesejukan malam.

wah...penamat macam penamat citer novel ayat-ayat cinta pulak....ewah..ewah..eh eh

Next day pulak na..

24 comments:

Chen said...

toilet looks very weird la! lain dari toilet malaysia!

Pegawai Khalwat said...

hang kalau tak dak entri, tak dak langsung.

dah ada, berderet.

-:afIk:- said...

tk larat baca dos... TMTH la abg...

artisticklytouch said...

chen:
toilet ni je spesel. Toilet lain sama jer!!!

PK:
siri cerita tertangguh ha ha

afik:
keh keh rasaain...

Rush Murad said...

pics tu semua menjadikan trip ini kurang jelesssss..... pi ngan family ekk??? tak dapat lah nak mengirai kat area Oxford Street tu ekk.... atau tiap2 malam curi2 keluar????

Sastri said...

keskeskes... pagi-pagi dah tergelak sowang2 dpan pc ni baca entri-entri Art... best2...

QVB tu, tandas dia canggih kan? nak masuk pun saspen sket... :)

jeles sebab Art sempat ke Paddy's Market... saya tak sempat lagi... asyik sampai tak kena masa jer... huhuhu...

~mista [s.h.a.n.d.y.e]~ said...

kenapa tidak ada gambar mammarazzi lelaki2 hot di ostolia??

haku sangat sentap!!

Mak Su said...

tempat kencing tu menarik ek, utk korang ler. ahaks

artisticklytouch said...

rush:
oxford street tak sampai lagik he he tunggu na...entry seterusnya tapi perlu ke cerita?

sist sast:
wah...good to know i make someone ketawa..eh tapi kan orang jawa lagi pandai menulis entrikan he he kitaorang pergi paddy's market tu pun sebab arrangekan flight so kena dengan harinya. The first time pergi dulu tak sempat gak

shy:
sorang i dont do sharing...lagipun diaorang kata jangan tunjuk gambar pada mereka-mereka yang diaorang tak kan taste

maksu:
menarik sangat maksu, pastuh ada cermin besar...buleh tengok kita kencing macam mana, tak yah tanya kat mentadak dah

wahdi said...

Oxford street? ada apa uols? OPSS

artisticklytouch said...

wahdi:
situ ada banyak jual kamus Oxford

-:afIk:- said...

kekekekekeke...
penat lah.... rosak bahasa melayu ngan bahasa inggeris i...

WanHidayat said...

Salam bro...tu dia, bila takde entry tunggu 3 purnama pun entry susah nak update....sekali dah update...mcm2 kluar...mcm besh jeak percuian tuh ek...pastu ngn family lagik...heheheh....

Mana nye saguhati, cenderahati, apa2 hati lah....dari sana....

mesti byk lagi episod percutian ni kan...brapa episod lagi yang ada nih...take your time lah bro....pergi lah berenang2 kat pulau tu dulu....hitam kan balik kulit tuh...

artisticklytouch said...

afik:
bukan dah memang rusak ke?

dayat:
aku bawak balik biskut hati lembu, nak? ha ha ko jelah berenang datang sini, dah tak jauh dah

rudy bluehikari said...

sydney.... kota yg sy jelajah 2005. suka melepak kat paddy market...ekekeekekeke

artisticklytouch said...

rudy:
melepak ke shopping tapi memang best kan...yelah kita datang sekali sekala, cuba tiap2 hari duk situ mesti boring

-:afIk:- said...

fik tk rusak lahhhhh...
kekekekekekekekekekeke...

jinggo said...

jalan-jalan cari makan...
hihihi.....

kamar hati said...

wahhhh jalan sakan eek...dah jalan tu mai la blog saya eek...
nak bg award ni...mai ambik nooo... :)

artisticklytouch said...

afik:
he he

jinggo:
tak makanlah, kami posa

bilik:
wah dapat award katanya

Nurbaya Hassan said...

uols,
perlu kah disebut jaket zara tuh berulang2 kali?hehehe...
gi sapu sale ka kat sana?

butaseni said...

kat airport tak kena banyak soal ka?

artsoul said...

abis semua satu ostalia hang pusing..

artisticklytouch said...

nurbaya:
perlu ok!

butaseni:
takde pun, ok jer...

artsoul:
Sydney je