Thursday, September 04, 2008

Pengalaman bercuti di kampong semasa cuti sekolah yang lalu – Episod 5

Hari ketiga yang penuh debaran wah…tiba jers. On this third day, weols dah charter a tour dengan one of the tourist agency....outdoor adventure.co.au

Hari bermula dengan bangun pagi seawal-awalnya…dah la semalam punya letih tak habis lagi, hari ni kena pulak bangun pepagi. Nevertheless, everybody manage to pull themselves out of bed and siap dalam masa yang ditetapkan.

Trip hari ni akan bawa kitaorang ke Blue Mountain. Ada banyak lagi tourist agent yang menawarkan trip ke Blue Mountain tapi yang ini best and murah jugaklah.

Our guide name is Brent. Memang tourist guide sungguh!!! Dialah guide, dialah driver, dialah tukang bancuh kopi, dialah tukang buat lawak, dialah juga peniaga direct selling yang berjaya ha ha memang puas hati bersama Brent on that day. Dah la rupa dia ada iras Mr. Big dalam SATC he he

First stop adalah Wildlife Park apa benda ntah, dah tak ingat tapi pergi semata-mata nak tengok Koala Bear. Koala Bear kat sini boleh pegang-pegang, kat tempat lain tak boleh. Tapikan, aku tak ada gambar dengan koala bear sebabkan, aku amek video, pastuh video tuh terdelete he he sangat bengong kejadian ittew. Jadi kita tengok menatang lain jelah ye..

Ada wombat yang sangat besar dan comel

Ada kangaroo dan wallabies


Ada penguin Happy Feet


Tak sampai Blue Mountain lagi ye, dalam perjalanan, trip stop sekejap untuk pertunjukan membaling boomerang oleh……..Brent!!!!! multi-tasking sungguh Brent neh. Pertunjukkan sahajalah, sambil dia ajar macam mana nak main menatang tuh tapi takdelah pulak dia nak suruh kitaorang try Cuma bila dah naik bas semula, si Brent ni start jual boomerang tu ha ha direct selling katanya.

Next stop is the Blue Mountain yang menjadi sebutan ittew. Sini ada The Three Sisters rock formation yang sangat popular ittew dan juga the steepest train ride in the world. Whoa memang steep uols..he he videonya juga terdelete ha ha terpaksalah korang pergi tengok sendiri or google je. Kita tengok gambar tiga adik-beradik pompuan yang gaygeh ittew

Asyira Bella, Nurina Fasya dan Zarinatul Mazlen sedang pose-pose cantik di dalam kabus selepas hujan


Asyira Bella, Nurina Fasya dan Zarinatul Mazlen yang bertukar menjadi batu kerana mereka sudah bosan menjadi manusia dan mereka mahu mencuba sesuatu yang baru.


Kitaorang ada dekat sini dalam sejam lebih je, kemudian terus ke lookout point di kawasan Blue Mountain jugak tapi jauh sikit ha ha sebenarnya aku dah lupa nama tempat ni. Here, kitaorang picnic dengan kopi and tea yang disediakan oleh Brent beserta biskut yang rasanya sungguh lemak-lemak sedap.

Itulah Brent yang pakai spek mata hitam. Yang berpeluk tu, laki bini dari San Diego, AS. Cina kat depan tuh, orang Singapore tapi duk kat AS.



Yang hujung tuh, couple dari New Zealand yang sentiasa lambat dalam segala segi, yang depan tuh, bro metal yang jiwang bila tengok wombat ha ha



Bunda nak tanam pokok neh depan rumah…aku kata…wateva!!! Tengoklah muka penuh harapan dia tuh..



Dah nak balik dah tapi singgah kejap dekat Lehra (nama macam makcik-makcik kan) sebuah penempatan yang nampak macam kampong tapi more to pecan yang kecik ar. Kawasan ini merupakan kawasan penempatan pinggir Sydney yang sangat popular dan sangat mahal. Kawasan kejiranan ini dipenuhi dengan towners yang mahukan kediaman hujung minggu yang jauh dari kesesakan kota walaupun kota Sydney tu takdelah sesak mana sangat kalau nak dibandingkan dengan KL.



Small bro suka rumah ni tapi lepas amek gambar baru perasan ini bukan rumah tapi church!!!



Dekat kawasan ini ada sebuah kedai yang menjual teapot yang pelbagai jenis dan cantik-cantik, sesuai untuk makcik-makcik yang suka mengumpul segala benda tapi demi membuktikan pada kami yang bunda bukan makcik-makcik, bunda kata dia tak taste pun nak pergi situ ha ha dia lagi taste nak pergi toilet wakakakaka

Sini juga ada satu kedai cokelat yang sangat meriah ok….aku capai itu ini tapi akhirnya aku tak beli apa pun ha ha there’s too many too choose from, kalau tak ada cari, dah ada…tak reti pulak nak pilih ye tak.

Next stop is the Olympic Park. Takde benda sangat kat sini, macam pergi Stadium Bukit Jalil je, tempat besar-besar tapi tak ada orang.


Ini nama-nama volunteer yang diabadikan pada tiang-tiang di perkarangan Stadium ni…mereka-mereka yang berjasa yang dijadikan bahan muzium sekali lagi ha ha



Stop terakhir setelah mengucapkan selamat tinggal pada Brent. Dia hantar kami sampai sini sahaja. Dari sini kami akan naik feri menyusuri sungai hapakebendantah menuju ke Sydney Harbour.

Tak ada apa yang menarik sepanjang perjalanan menyusuri sungai dengan feri tu, sekali-sekala kami berhenti untuk mengambil dan menurunkan penumpang. Di sesetengah tempat kelihatan rumah-rumah orang kaya yang tak tahu nak buat apa dengan duit diaorang melainkan invest untuk rumah-rumah besar tepi sungai with jetty and boats.

Dalam feri ni aku dah berkira-kira mahu ke Opera House….aku mahu dapatkan tiket untuk one of the performance the next day. Mahal pun mahal ar, bukan tiap-tiap hari kau dapat tengok show dekat Sydney Opera House ye tak, lagipun from the brochure that I saw, the performances sounds interesting…hmm…so once we dock at Sydney Harbour, weols catwalk ke Opera House for the ticket of….Frank Woodley play!!!!!

Me at the box office



Next will be the final day and performance day….yeay!!!

27 comments:

Count Byron said...

Great hols pics there. Love the giant tree. Bonda was right. Just plant one.. u'll learn to love it too. Next day, performance day??? U'r going to perform Art?? Really? At the Sydney Opera House? So u can sing too? OMG

artisticklytouch said...

count:
me...sing??? ni mesti ingat opera house is for singing opera..

next entry will be the explanation k my lovely count..

Pegawai Khalwat said...

Oi, apa pi Australia tak pi Uluru a.k.a. Ayers Rock dan Great Barrier Reef.

Tak cukup syarat la macam tu!

Macam pi Bali tak melawat Borobodur atau pi KL tak melawat KLCC la.

kamar hati said...

uikssss....tak abis citer lg ke??? bila yg nak abis nyer ni...ni mmg hikayat seribu satu malam ni...hihihihi....

aikssss....mana buah tangan nyer...takkan citer je kot...al lest bg la kanggaro sekor ke...pokok yg bunda nak tanam tu ka....hihihihihi....(",)

artisticklytouch said...

PK:
aku punya Uluru is Oxford Street, aku punya Great Barrier Reef is Performance @ Opera House he he cukup dah syarat.....

bilik:
ada satu entry lagik, eh tak, ada dua he he ko neh nak buah ke nak binatang ke nak pokok?

zulabdulrahman said...

Salam,

Salam hormat dan salam ramadhon.

Tumpang lalu, baru nak mula tulis kat Blog. Nak jadi Bloggers Jugakkk.. Buleh noo?

Apa habaq?

ZUL RAHMAN

zulabdulrahman said...

siap ada pengguin tu yang mahai tu.. sempoy la tempat tu..

artsoul said...

fuiiyoooo,panjang nye cite hang kat oversea,bole buat satu buku..

Pentas Teater JSBN said...

"Selamat Datang!" - "Welcome Home!"
Salam Hormat - Sekapur Sireh

Hidup Bersama
Kita sudah sampai di lereng amat indah,
di bawah pelangi, dalam ufuk yang masih mencabar;
dan kita ikhlas berjanji untuk bermaruah,
tenang dalam segala uji cabar dan debar.
Kita mencari hanya yang tulen dan jati,
sekata hidup, mengerti dan berbudi.

Kita wajar mendaki lagi kerana puncak yang jauh.
Dalam gelora dan taufan tak tercalar tekad kita
kerana kemerdekaan mengasuh kita bersuara dalam sopan,
yakin menyanggah musuh, tulus menambah kawan,
inti tunggak dan menara kebahagian.
-A. Samad Said


"SELAMAT DATANG! - WELCOME HOME!"

P.T mengucapkan Selamat Datang kepada semua Jurulatih Seni Budaya Negara (JSBN)
ke laman web yang diberi nama: "PentasTeater,JSBN"
di web: http://pentasteaterjsbn.blogspot.com/

Nota:
Sila maklumkan;

Nama Anda:
Nama Pena:
Nama Glamour: (Jika ada, he he he)
Nombor JSBN & Negeri:

Nombor JSBN & Negeri anda adalah yang paling penting sekali.
Sila maklumkan Nombor JSBN dan Negeri seperti yang tertera pada Kad Kuasa anda.
[Contoh: No.JSBN: 0888 Selangor]

Sebarang kemusykilan bolehlah diajukan kepada P.T di e-mail: pentasteaterjsbn@gmail.com

Nota lagi:
Untuk mewujudan laman web "PentasTeaterJSBN" ini,
pihak P.T ada merujuk kepada semua pihak yang berwajib
dan P.T dinasihatkan untuk menggunakannya
secara berhemah dan bijaksana.
Jadi kita MESTI pandai untuk menjaganya
dengan berhemah, bijaksana dan beretika.

Berhemah, Bijaksana & Beretika. Ketiga-tiga Perkara tersebut sudah kuat untuk menjadi Undang-undang Kefahaman atau "Rules & Regulations"
atau "Term & Conditions" kepada "PentasTeater,JSBN" yang kita sayangi.

Salam Hormat.
-P.T

P/s: Tak sabar menanti kehadiran semua Jurulatih Seni Budaya Negara untuk menjenguk-jenguk ke pentas karya kita ini. Weeeeeee....
Selamat datang kepada semua jurulatih!
-P.T

wahdi said...

Haiyo uols itu Featherdale wild life park occay!

Uol tak dpt kah patung koala free dari deyols?

artisticklytouch said...

zul:
kat penang ada penguin hitam yang jalan macam ketam he he

artsoul:
aku nak wat antologi travelog berfaedah ha ha

JSBN:
apa kes ko leh komen kat blog aku, aku takleh komen kat blog korang...yelah, aku jurulatih tak bertauliah he he

wahdi:
haiyoooo baru weols teringat, thanks hon!!! dapat uols koala chumel ittew..Brent letakkan di seat semasa kami melawat olympic park...wah seperti hadiah ikhlas dari Brent lagaknya ha ha terharu

Pentas Teater JSBN said...

MOHON AMPUN DAN MAAF DI PAGI RAMADHAN.

SESIAPA JUGA BOLEH BAGI KOMEN DAN PANDANGAN YANG BERHEMAH & BIJAKSANA. CUMA SETTING KAMI SAHAJA TER-OFF. MAAF.

SILA-SILA.
-P.T

Mak Su said...

wombat tu rupa mcm kak ti

artisticklytouch said...
This comment has been removed by the author.
artisticklytouch said...

JSBN:
maaf diterima, biasalah, aku kan drama

maksu:
Kak ti yang bersaiz giant ha ha

jerry maguire, jr. said...

ru gonna sing? or ru gonna act? OMG (join Mr Count). i mean - OMFG. huhu

artisticklytouch said...

jerry:
Sing??? nooooo....though i know i can sing!! ha ha

Rush Murad said...

aku pi tak ikut tour segala, siap tidur semalam kat area Blue Mountain.... yg trajisnya, motel aku tu sebelah rumah mayat... cissss... me gonna visit Aussie again... soon... :D

artisticklytouch said...

rush:
haiyooo...y so cerdik pandai uols!!! tempat tuh kan macam area pedalaman gitew..takpelah sexperiencekans...

nak berjalan lagi ke uols? haiyooo...uols, neh yang weols jeles neh...ko kerja apa sebenarnya neh, senang sangat dapat choti...aku choti raya pun tak dapat tau

emel me ur phone number...nak sembang2 sket - kalau boleh ar

debikdebuk said...

...



aku rasa aku mcm tak berani je pegang wombat tu.. mcm tikus pun ada...



...

artisticklytouch said...

debik:
oi, manaleh pegang!!! ko tak baca sign tuh? tapi adik aku belai2 menatang tuh..hish takut tengok, macam babi ada, macam tikus gergasi makan orang pun ada...tapi comel gak kan..

debikdebuk said...

..


sebenarnya tu la maksud aku.. rupa macam ba*i jer.. heheeheh...



....

artisticklytouch said...

lain kali cakap biaq terang

Nurbaya Hassan said...

ya tuhannnnn...

dah habis ka blum siri neh???

artisticklytouch said...

nurbaya:
belum noks...ada 2 episod lagik..ha ha jangan komplen k, uols punya telenovela lagi panjang lariiiiiiiiiiiiikkkkkk

H.O.T.S said...

We want a penguin-lah,
Dont want wombat!

We want Penguin, We want Penguin,We want Penguin..
HOTS

artisticklytouch said...

HOTS:
meroyankah?