Thursday, August 16, 2007

PELABUHAN

Asalnya puisi ini aku tulis pada ketika aku masih bekerja dengan TAS Greenhall. Oleh kerana TAS Greenhall letaknya hanya beberapa meter dari laut, jadinya setiap kali kebosanan di ofis, aku akan melepak di tepi laut sambil hisap rokok. Tiba-tiba pada 19/9/2005 idea hadir di jiwa maka lahirlah puisi ini. Ini hadiah untuk cik bunga rampai yang teringin melihat puisi dalam blog ini. Pada awal-awal blogging aku memang ada entry-entry puisi, entah kenapa sekarang idea sudah hilang, jadi, enjoy....PELABUHAN...




Penantian yang tidak berpenghujung

Kesepian
Hanya deru angin
Hempasan ombak di batu-batu
Dan kicau burung menjadi temanku

Kapal bersilih ganti
Datang dan pergi
Dan aku masih di sini
Menanti

Burung itu menegur
Katanya
Sudah lama kau di sini
Apakah kau masih mahu menanti

Senyum

Ombak menyapa
Katanya
Cukuplah penantian itu
Apalagi yang kau takuti
Pergilah kau dari sini

Senyum

Angin menjerit
Katanya
Dunia ini luas
Jangan kau pasangkan tembok-tembok konkrit lesu dan bisu di sekelilingmu
Hanya kerana penantian ini

Senyum

Duhai angin
Duhai ombak
Duhai burung

Penantianku tiada berpenghujung
Walaupun berlabuhnya dia nanti bukan untukku
Aku cuma mahu kembali merasa
Secebis kasih itu

25 comments:

lotsachi said...

u wrote this?! whoaaaa...i feel it so close to my heart. it resonates so much! awww... *hugs*

what a beautiful poem. can i ciplak (and translate) to my blog?

artisticklytouch said...

sure y not, go ahead.

i was almost rundown with tears myself ...

it is sad but true

enn@j said...

hi there art!!!!!!

it's me, just dropping by to say hi =)

"the last card"

Nunn said...

pergh..
camne nak tulis camne ek..

Mak Su said...

fuyoo.... beshnyer owang ada bakat seni ni... caiyuk, caiyuk, teruskan.

artisticklytouch said...

nunn:
mula-mula kau kena carik laut, pastu kau kena ada rokok, pastu pulak kau kena ada satu ribu satu macam rasa dalam hati kau pada satu-satu ketika itu...haaa...rasa itulah ignition keynya...

jika saya begitulah...

maksu:
ish maksu ni...I malu!

Nezjoe said...

tak sangka bro kita ni ada side yang sungguh halus!
awwww!!!

nice poem dude!

akirasuri said...

menarik :)
sedikit kekaguman saya dengan orang-orang seni ni.
:D

miss_tree said...

Che Art!!

Sangat lah menusuk kalbu..
Kena plak ngan emosi sekarang nih..
Wahhhhh...

blackpurple @ jowopinter said...

Oh! Aku cemburu kerana kau dapat melihat kapal yang lalu silih berganti. :D

bunga rampai said...

Salam puisi :)

Saya terharu dengan hadiah ini, dan amat menghargainya. Terima kasih.

Cantik puisi ini, indah bait-baitnya. Saya dapat merasakan luahan hati itu. Alahai.

Penantian tidak berpenghujung selagi ada getar nafas. Penantian mengasuh hati untuk bersabar. Sabar mendidik jiwa untuk bertenang. Dalam tenang ada bahagia.

'Dia' tetap ada, yang terbaik diciptaNya untukmu. Menantilah dalam doa.

Doa saya mengiringi.

(aiseyymaaaan, terpanjang pulak dah komen ... ikut rasa hati, duh!)

E.f.f.a.r.o.j.i.e (K.A) said...

waduh...berselirat brsimpul maknenya ittew..tapi i pasti maksud utama..."aku perlukan lelaki cando sebelum aku bersawang di pelabuhan inniew~"

LOL

artisticklytouch said...

Nerd:
awwww...clear whotar dont sangkha no boya!!1

Akirasuri:
puji-pujian hanya bagi Allah chewah...

cik misteri:
menusuk kalbu??? kena dengan emosi sekarang?? ohhh...patutlah saya nampak macam ada kelibat di hujung pelabuhan sana

BP:
aku tidak melihat sebenarnya..aku cuma menanti dalam hiba

cik bunga rampai:
'Dalam tenang ada bahagia' - ya, itu yang kita cari!!!

cik castmar:
KEJIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!

kamarul said...

kool. i like it. :)

Sayuti said...

penantian itu satu penyeksaan...

kesian... anda terseksa.

Pegawai Khalwat said...

Cehh.... peram berapa lama daaa...

butaseni said...

wui dasyat,belakon boleh,sajak boleh,nyanyi?:D

artisticklytouch said...

kamarul:
you likey? thanky.. ;)

sayuti:
tau takpa tapi dah tak tunggu dah

PK:
nostalgia sempena ulangtahun ke-2 sentuhanseni.blogspot.com he he

butaseni:
Boleh!!! - yang penting konfiden!

tegezoot said...

bukan saja pandai berlakon, pandai menyanyi, pandai tulis sajak, tulis skrip, pandai mengarah teater juga.... pandai mengumpat aku! Kenapa ang link aku guna nama 'bulan cinta' ha? ha? ha? Banyak sangat makan nasi dagang la tuh!!!

Rush Murad said...

i dah link ur blog.... kat pulau redang ek? errrm.... tak pernah pi sana.... esok2 kalau jadi pi t'ganu, leh ler tunjuk jenjalan ek? nice puisi, lahir dari mata hati....

artisticklytouch said...

tergezoot:
kenapa ek? aku pun lupa..tapi aku rasa sebab kalau dengaq lagu bulan cinta teringat kat hang ha ha aku tak mau mengumpat hang tapi dah hangat sangatkan...join ler he he ampunkan patik penunggu gua!!!! anyway tahniahlah hatrik PLT!!! tu pun sebab aku takda, cuba aku ada...*matila kekwat tak sedar diri aku ni!!!!

artisticklytouch said...

rushmurad:
geee...thanks!! ha, nak mai sini bagitau k

senah said...

amboi berpuisi sakan, hehehe
Dulu kat Kelas Tekad, mcm tak nampak pun bakat seni puisi kau?? hehehe
tu la bakat anuare tertumpah kat kau la, anak mentor dia juga. Hikhikhik

artisticklytouch said...

senah:
aku anak Masromlah! keji tau!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)