Friday, January 14, 2011

Shopping di Bandoeng (part 4)

tu dia...
memang betul pusat membeli-belah, dah sampai part 4 pun tak habis-habis lagi cerita shopping di Bandoeng ni. Takpe, promise, ini yang terakhir.

Kali ni nak bercerita pasal sebuah pusat jualan buku pada harga murah yang sangat besar di Bandoeng iaitu Palasari

Palasari
Palasari ni terletak di daerah Cibiru, Bandoeng. Dari airport rasa macam jauh je tapi Pak Idan kata dia ikut jalan jauh untuk elak macet. Sempat jugaklah aku rasa mual nak muntah duk dalam van dia tuh.

Aku boleh tergerak nak cari buku-buku kat kawasan ini pun selepas disarankan oleh Pak Idan. Katanya buku-buku dekat sini murah dan selalu dikunjungi anak tempatan yang tak mampu membeli buku di toko-toko buku di gedung-gedung besar. Sebab ia murah adalah kerana buku-buku ini merupakan buku secondhand.

pandangan dari depan kawasan pasar buku Palasari

Tak adalah spesifik buku yang aku berminat cuma nak tengok-tengok, kalau ada yang menarik, kita sambar.

kawasan dalam pasar buku Palasari

Tempat ni takdelah besar sangat. Biasa je tapi sebab dia mengumpulkan banyak jenis buku di satu kawasan, memang kira syurgalah.

Betul kata Pak Idan, buku-buku kat sini memang murah cuma dia lupa nak beritahu, buku-buku baru juga ada dijual di sini.

Kebanyakkan buku-buku di sini adalah buku-buku teks dan rujukan universiti. Lantas aku teringat pada lambakan buku di tingkat atas bangunan Chow Rasta di Penang. Itu kira kecik ye, ini adalah dekat 100 pintu.

Sesetengah kedai, buku-buku yang dijual adalah agak spesifik. Ada yang menjual buku agama sahaja, ada buku universiti sahaja, ada buku lama sahaja.

Boleh dikatakan, hampir 80% buku-buku di sini adalah hasil karya tempatan ataupun karya luar negara yang telah dialih bahasakan.

Dalam lambakan buku-buku itu, aku ternampak sebuah buku S. Othman Kelantan (kalau tak silap Melati Kota Bharu) dan sebuah buku mengenai Negeri Perak (alah coffee table book yang penuh gambar tu). Senyum banggalah kejap.

In the end tak beli apa pun sebab tak ada yang berkenan. Lagipun dah dapat buku ni kat Toko Buku Agung hari sebelumnya pada harga 2 ribu lebih mahal dari harga di Palasari. Takpelah, harga beli tu, lepas convert tetap murah.

ini adalah dwinovel, tajuk novel satu lagi ialah Cinta Di Dalam Gelas

Shopping Malls
Kalau dah kaki shopping tu, pergi mana pun tetaplah cari shopping malls. Cuma ada dua yang menarik perhatian aku.

Yang pertama, Paris Van Java mall.
Namanya semacam gini sebab Bandoeng ni katanya Paris di Tanah Jawa. Pondan berangan mana entah yang bagi nama ni tidaklah diketahui umum sebab aku tengok tak ada pun ciri-ciri Paris kat sini. But then again, I have never been to Paris, maybe pondan tu pernah tinggal sana.

Anyway, malls being malls sama je kat mana-mana dan kau boleh expect kedai-kedai yang ada dekat malls di sini ada dekat sana. Of coslah Malaysian brand tak ada tapi macam Zara, Debenhaum, Esprit, Levi's dan sebagainya ada. Harga, sama je dengan Malaysia cuma untuk menyamakan harga itu, berderetlah kosong kat tanda harga tu LOL

ha, ini dia bahagian dalam Paris Van Java Mall

Yang kedua, Hypermart Jalan Cihampelas
Hypermart tu tak best tapi kedai-kedai yang ada majoriti adalah local brand and designers. Harga berpatutanlah dan yang aku suka sangat adalah design-design baju brand local ni lain dari yang lain. Nampak chic tapi sesuai untuk semua golongan.

OK. Enough pasal shopping, in the end barang paling berharga dan saya sangat suka yang saya dapat di Bandoeng adalah ini...

Sekali tangkap empat yer!!! kau mampoooo...

Ada banyak cerita pasal Bandoeng lagi...tunggu naaaa...

9 comments:

nizamsani said...

seronoknya.

rena said...

waaa..

ko dah dapat andrea hirata yang itu???

jeles.

jeles lagi.

dan lagi.

hmmphh!!

artisticklytouch said...

nizamsani:
oklah...

rena:
hehe hanya aku je baca buku ni dalam LRT

Kimmi Zarul Hamzah said...

Toodiah lawatan ilmiah!

Pegawai Khalwat said...

BErapa tahun nak dok Bandoeng ni? Bila nak balik Malingsia?

shandye. said...
This comment has been removed by the author.
shandye. said...

bila maw kasi hapdate ini belog?

ini belog baru sy. kasi hapdate itu link ya?

en_me said...

ammvoiii sonoknyerr gi bandung tewww.. ehehe

make fun said...

Hello tuan, saya telah dikaitkan web yang bagus anda, supaya anda boleh link blog saya?Saya berharap anda tidak keberatan ...
ini adalah blog saya http://webmarhaen.blogspot.com/

nasib baik