Tuesday, July 06, 2010

Singapura...perjalanan pendek (continue)

Cont’d…

Fari dan Angah dah cerita macam mana the perjalanan should be. Nak naik bas apa, nak naik kat mana, turun kat mana, everything. Aku dengan Jeeb angguk-angguk, ye kan aje.

Sampai Larkin, atas nasihat Cik Yus, auntie si Jeeb, kitaorang amek bas 170 ke Singapura. Masuk dalam bas, kitaorang rasa sangat tourist OK haha with our bags and shorts, nasib baik aku tak pakai topi jala aku tuh kalau tidak ….

First stop Malaysian Immigration. Menonong je dua-dua orang buat muka konfiden and baca signage sana sini.

Selesai, kitaorang ikut ada pasangan pakcik dan makcik ni sebab kitaorang tak tahu nak menghala ke mana. Nampak bas yang kitaorang naik tadi dah blah. Aku confident cakap dengan Jeeb, kita naik bas lain je, tiket tadi kan dah bayar sampai Queen St.

Naik je bas, kena maki, ambik kau!!! Haha sebabnya tak bayar tiket. Gigih nak membuktikan tiket dah bayar tapi cari-cari tiket tak jumpa, ambik kau, bayar lagi sorang seringgit.

Duit kecik pulak takde, Jeeb terus mintak tukar dengan makcik yang kitaorang follow tadi. Makcik tuh terus jadi overly peramah pulak katanya so bersembanglah kitaorang dengan makcik tuh sampai ke the next stop, Singapore Immigration.

Sekali lagi dengan konfiden terus kitaorang menyerang kaunter imigresen only to be turn back sebab tak isi borang putih haha selalu dalam kapal terbang dia bagitau, apasal dalam bas tak bagitau? Matilar nak menyalahkan orang lain. So, kitaorang pun isilah, Jeeb siap jadi cikgu pulak pada sorang Indian from India neh, konfiden je padahal dia pun main belasah je isi form tuh.

Lepas setel, Jeeb kata kitaorang kena naik bas 905 ke Woodlands interchange. So mencangaklah cari bas 905, kat mana tatau. Cari-cari tak jumpa, yang ada 950. Terus tanya kat staf kat situ, confirm, Jeeb salah dengar, memang 950 bukan 905. Kejilah kau Jeeb!! 905 pergi Beijinglah.

Bila bas bergerak, Jeeb tunjuk something kat aku. Ada sampah kat tepi jalan katanya. Sempat lagi cari point nak carut tempat orang kan.

Sampai Woodlands interchange, baru kitaorang perasan, maxis line tak sampai sama dengan kitaorang dan we did not roam earlier. Tepuk dahi. Takpe, cari public phone, to call Cik Yus. Syiling takde tapi itu bukan masalah, beli je cekelat bodo yang rasa macam pelik untuk tukar duit.

Dengan lantang aku bagitau kat Jeeb, kitaorang kat Metro Plaza haha padahal tempat tuh nama Causeway Point. Harus time neh Cik Yus pening dan confuse kitaorang kat mana kekdahnya. Oh, well Jeeb, we have equal share of stupid things done for this trip haha

So call Cik Yus again to confirm that we are at Causeway Point and decide on the place to meet. While waiting for Cik Yus, again Jeeb showed me to a pile of rubbish. Jahat kau kan.

5 comments:

Pegawai Khalwat said...

Pergi Singapore memang kena isi borang putih tu. Lepas tu rokok tak boleh bawak masuk lebih dari dua kotak kalau tak dibuka lagi.

Jangan bawak backpack dan pakai cap and sunglasses. Harus kau dicop terroris. Tiap kali naik bas atau MRT atau kat imigresen kau akan di check.

ha ha ha...

Claire said...

muahaha...funny la ur friend Jeeb.

artisticklytouch said...

PK:
owh kitaorang lupa pakai cap

Claire:
he is, kalau u jumpa live mesti u akan kata dia cute

rena said...

sib baik tren kat gombak tu semua lalu depan klcc


hahahahaha

artisticklytouch said...

rena:
sib baik