Monday, June 21, 2010

Singapura...perjalanan pendek

Akhirnya aku Berjaya jugak menjejakkan kaki ke seberang tambak – Singapura. It was a short trip. Very very short, dua hari satu malam je. Semua semata-mata mahu menonton the uncensored SATC2.

Ramai juga kawan-kawan yang pelik dengan tujuan aku ke Singapura ke sana semata-mata mahu menonton wayang sedangkan filem yang sama sedang ditayangkan di Malaysia.

Adalah sebabnya. Perlu ke nak mempersoalkan aku?

Anyway, the trip was only me and Jeeb (good friend dari sekolah lagi). Both of us are a big fan of SATC since the series started years back and have been talking about the sequel for like ages.

So, on the early morning of Saturday, 19 June 2010, we woke up with all smiles and make our moves.

First stop, Hentian Putra to park the car. Penuh pulak parking sebab across the road at PWTC some Uni is having its convocation ceremony. So selain daripada kereta yang berlambak, penjual bunga juga berlambak-lambak. What is it with convo and bunga? Lepas seminggu bunga tu kering ok.

From there, we walked to PWTC LRT station and boarded the train to Bukit Jalil.

Perjalanan selesa, tak ramai orang pagi-pagi and once reach there we marched straight to the bus station tapi stop kejap sebab Jeeb nak beli plaster, kakinya dah melecet. Kulit sensitive katanya.

Terminal bas sementara kat Bukit Jalil ni takde bezanya dengan Puduraya dulu.

Kotornya, bisingnya, asapnya, ulatnya…letih nak ignore ulat tuh. Dah kita buat tak tahu tuh, faham-faham jelah, ini tak lagi di ikutnya kita. RIMASSSSSSS.

Kitaorang awal. Bas lagi setengah jam baru nak gerak. Perut lapar, makan dulu. Makan memang tak sedap, just mengalas perut je.

So this time aku masih setia dengan Maraliner. Lagipun boleh beli online and pay by card. Senang cerita. Kalau datang sini beli tiket harus aku stress nak melayan ulat-ulat tuh. Bas Maraliner pun best, selesa, tak laju sangat, tak pelan sangat, just nice.

Tapi bas rosak tengah jalan lepas Batu Pahat. Tak tahu rosak apa, cuma ada kedengaran bunyi macam bunyi alarm yang menjengkelkan. Pemandu bas pun tak tahu apa yang jadi, sibuk dia telefon sana sini mintak tolong tapi takde sapa yang faham situasi dia dan tahu macam mana nak tolong.

Selepas beberapa kali start mati start mati enjin tuh, bunyi pun hilang. Alah, macam masa PC korang hanged, kan korang tutup switch pastu on balik dan segala masalah pun selesai.

Aku contact Angah, tauke panggung yang dah janji nak bagi tiket free kat aku. Dia kata tiket dah book tapi untuk show 20 haribulan. Kecut perut aku dengar, terus aku betulkan. Aku nak menonton 19hb malam, bukan 20hb, 20hb aku dah ada kat KL.
Perempuan itu memang ting tong tapi sebab dia tauke panggung, senang hati je dia tukarkan. Terima kasih Angah for your hospitality.

to be continued....

4 comments:

Pegawai Khalwat said...

hang memang hardcore SATC. kalau tidak hang tak beli la SATC dvd pirate whole season.

Sebut pasai ulat, aku ni kan jarang naik bas. Baru aku perasan rupanya aku penah jadi mangsa jugak masa kat pudu lama dulu.

Haha, bertahun baru perasan.

WanHidayat said...

Peep!!!

Kalau dah jadi kegilaan, bukan setakat Singapore kot...kat mana2 pun akan pergi kannnn?

Ulat???, hiksss...byk kali dah lalui zaman2 study dulu....buat muka selenge jeak lah....

KC | The Minimalist Guy said...

Art ni kau macam kepal duit jer ...duit banyak naik bus g Spore..:-)

Btw, aku ada rahsia..aku pon peminat SATC suatu ketika dahulu...

Watak kegemaran adalah Mr Big yang komitmen-phobik tu...:-)

Kau ni mesti Kim Catrall watak kegemaran kau aku tau ni Art......

Skrg aku minat teater arahan Pegawai Khalwat jer tapi dia selalu tak inform aku....tsk tsk

artisticklytouch said...

PK:
eh, hang tau na pasai CD tuh?

wan:
hehe first SATC I watched it in Sydney

KC:
kenapa ko dah tak minat SATC ke sekarang? sekarang Mr. Big dah tak best, dah baik, aku suka Big yang dulu..hehe imaginelah boleh chicken out on wedding day haha thats a bummer. on Kim, yes you are right. she is my Idol.

aku bukan kepal duit, in the end, aku cuma keluar duit untuk return bus trip and one lunch je hehe jimat tak travelling aku?

kenapa pegawai khalwat tak inform hang pasai show? ish, hang dah tak relevan pada dia kot