Monday, November 24, 2008

giat memplagiat

came across this blog http://piahzadora.blogspot.com yang mengkondem mereka yang giat memplagiat....

haiyooo....tak sangka uols, ada juga orang yang buat perkara-perkara sebegini. Artikel copy and paste tu biasalah, melambak kat blogspot neh tapi yang kopi paste jurnal hidup orang lain dan feeling-feeling itu jurnal hidup dia adalah sangat keji uols!!!

Though, aku allergic jugak dengan entry kopi paste yang sangat plastik. Plastik sebab aku rasa ia sangat tidak sincere. Entry itu adalah kopi paste dan tidak ada nota mengatakan ia adalah kopi paste, apatah lagi kudos kepada pemikirnya yang menulis. Senang-senang je kopi dan paste, ubah sikit-sikit dan mengaku sendiri punya kerja. Memanglah ko letih mengeditnya tapi karya asal adalah hak milik orang lain....apalah salah kalau kau tulis sikit * kat bawah tuh...adaptasi daripada entry.....peon...ha...buat link...ini tak, sebulatnya ko kopi then ko ubah gaya bahasa je...kejilah ko neh!

Ada jugak tuh yang kopi paste bahan-bahan dan info-info ilmiah, sekali baca memang nak tergelak sebab ko rasa penulis tu sendiri tak faham apa yang dia entrykan, yelah kopi paste. Bila kau baca komen, ada pulak yang tergedik-gedik berterima kasih dengan info yang diberikan, motif!!!! Kau tak perasan ke ia adalah entry kopi paste!!! Ke kau tinggalkan komen kerana kau ada hidden agenda...yelah gambar pemilik blog itu macam tasty kan tapi ingat, gambar itu juga mungkin hasil kopi paste haha

Oklah, mungkin niat dia baik (kita harus bersangka baik) nak berkongsi maklumat tapi saranan aku, betterlah kau buat sedikit kudos kepada pemilik asal karya ataupun kalau ia adalah berdasarkan rujukan dari mana-mana bahan ilmiah, nyatakan sekali. Begitu lebih adil. Apa kau rasa kalau orang kopi paste kerja kau dan take credit from it, then one day, orang kata kau yang kopi paste kerja orang...tak kau menyirap...tak your blood go upstairs?

Kepada yang kopi paste jurnal hidup orang lain dan menjadikannya jurnal hidup diri sendiri tuh, sepatutnya pada masa anda berniat untuk kopi paste itu lagi anda sudah sedar yang YOU HAVE NO LIFE AT ALL!!! Go get a hobby ar sian sangat aku orang macam ni, dah takde hape sangat nak cite. Orang berblog, ko pun nak blog tapi orang ada idea....ko punya idea hanyalah kopi paste. Kenapa ko tak kopi paste je Harian Metro online, utusan online, atau apa saja yang online ha ha kita tengok sapa kena saman. Gaygeh ko ni kan.

Kalau dah takde idea sangat tapi tetap gaygeh nak buat blog jugak, ko tulih je hape-hape yang ko suka....walaupun orang lain takkan faham dan hanya ko je yang faham. Bak kata ada sorang blogger tuh, ko upload je gambar shampoo pantene yang ko baru beli kat watson petang tadi

wakakakakakkaka.....mari kita ketawakan dia!!!!

34 comments:

Pegawai Khalwat said...

ha ha ha...

Nasib baik aku tak masuk dalam kategori tu.

Mata Kecek said...

Pergh ... dewa la kalau plagiat cenggitu ...

Kupikir kala menulis assignment je org buat gitu ... blog pun dikopi paste? Giloz!

Ya, daku sokong buat entri shampo pentene tu ... sanggih!

en_me said...

saket atiiii.. kannns

Tepak Sireh said...

well, citer aku lagik la tragis, setakat copi paste jurnal tu tak per lagik...

kalau u perasan, my last few entries tu ada org komen mcm2 pasal i.... marah2 segala. she emailed me whatnot... at last dia dapat tahu, selama lebih setahun ni dia bercinta dgn 'Rush Murad' yg palsu! ada org guna pics i yg kat blog tu... sampai one day the girl terserempak my blog Tepak Sireh... isshhh panjang la plak nak citer... coz byk sangat org guna my pics kat blog utk menyamar..

artisticklytouch said...

PK:
hang kopi paste dari blog Bakawalee-Tetamu haha plagiat kerja sendiri

kecek:
kan....how pathetic can you be

en_me:
i haven't link you lah...y ar??? hari ni jugak in link ye da link ahaks

rush:
OMG!!! tak perasan pun, sat nak check..haha sian aweks ittew and sian u jugak tiba jers jadi selebriti

axim said...

wahhh semangat nampak!!

Mak Su said...

alamak! tatutnyer (aku ni blogger kategori ngok ker tak? huhuhu)

jinggo said...

weehhh....
hang kata kat aku nooo......
hihihii.......
rasa macam kena ketok kepala la pulak......

hahahahahahahahaha............

artisticklytouch said...

axim:
yes! yes! kobar-kobar den ni hah!

maksu:
hish...sajak tuh je dah menunjukkan maksu kategori brilliante

jinggo:
uiks pasai apa hang terasa??? entry ini tidak ditujukan secara spesifik kepada mana-mana blogger.

cendawanintim said...

art, ko keje katner sekang???musykil aku nih..

artsoul said...

siapa hah? kawan hang gak kan?

Sastri said...

isk isk isk... ada ka patut? nak tergelak pun ada...

cendawanintim said...

aku sohkong ko art...

jom ketawakan diaorang!!

muahahahahaha...

artisticklytouch said...

mushroom:
aku kat KL ar...tak mboh dok tganu dah boh

artsoul:
kawan aku ka? tatau tatau

sist sast:
afsal takleh masuk blog u...ini sangat tidak adil

mushroom:
eh, mu lagi...ha ha

~mista [s.h.a.n.d.y.e]~ said...

homaigosh...
weols klu nk letakkan articles from anywhere weols letak jewr link dye kat blog weols... senang...
as far as im concern i had never plagiarized anything from any blogs or other sources and paste it as an entry in my blog.
i supposed that negates the main reason of what blogs are all about... a place of birth of ideas and concepts whatsoever. don't you agree?
anyway...
tak lama lagi im gonna reach my 600th entry... and there will be something kinda slightly drastic that i will be doing to my blog...
huhu...

cendawanintim said...

art,

mana shoutbox???

naper takut jumpa ngan aku???aku tak pernah makan orang pon...huhuhuhu

artisticklytouch said...

shy:
exactly....gaygehkan mereka ittew!!! wah...cannot sabar menanti your 600th entry..and cannot sabar for our dating2 in Penang nanti

mushroom:
aku ada shoutbox ka? ko memang tak pernah makan orang tapi nanti aku jadi orang pertama yang ko makan haha sebab tulang aku sedap buat sup

jinggo said...

la.. la la la la la la........
lo lo lo lo lo ......

artisticklytouch said...

jinggo:
hang dah lama sangat berkawan dengan chorpe

blackpurple @ jowopinter said...

Ini kes menNatasha Hudsonkan hasil karya orang lainlah namanya, kan?Ha ha ha!

★☆inchek [s.h.a.n.d.y.e] ★☆ said...

hayoo... berlessie bagaikah kita?

larikk...

kite pg lepak feringghi nk?

rindu gle la dgn tempat tuh...

nk pg sendiri kaki sepasang nie sajorklah transportasi yg ada...

huhu...

artisticklytouch said...

BP:
Natasha Hudson jugak yang dapat nama kan...

shy:
MOJS!!!! Buleh beli CD

★☆inchek [s.h.a.n.d.y.e] ★☆ said...

makhayyam...
anda telah ditag...
sila buat...
im sure u r going to enjoy doing this one..

artisticklytouch said...

ayoooo....tag neh..hmmmm...nanti meks buat yer tapi perlu ke letak description segals ittew..

wénkt said...

melampau giler
hahahahha

kalau amik fakta kira ok laig
sbb ramai akan google fakta

tapi citer kehiduapn harian pun
nk plagiat
melampau

artisticklytouch said...

wenkt:
eh....eh sapa neh?

well, bila hidup kau dah bosan sangat, hidup orang lain yang bosan pun akan nampak sangat menarik pada mata kau

thanks for dropping by

Nunn said...

ee ee buruk nye perangai kalau copy paste ni .....

farah sr said...

hahahaha!!
mari ketawa!

kamar hati said...

singgah mai blog kamar...ada something kat sana... (",)

Sastri said...

afsal u takleh masuk? dah lama dah bukak pintu rumah i tu... huhuhu... :p

artisticklytouch said...

nunn:
burukkan!!! buruk sangat!!!

farah:
ha ha ha ha

bilik:
uiksss...ada pe tew? tatutnya!!!

sis sast:
takleh ar..tak tau pasai pa

debikdebuk said...

Mana shampoo pantene ko?

arnamee said...

tak sngke kan..huhu
nyway,salam =)

jerry maguire, jr. said...

erk - bro, ru ok? haha