Friday, July 11, 2008

sentuhanseni dan entry dwibahasa yang terselit sedikit unsur-unsur untuk membuatkan orang jeles

Sebab wahdi tanya, aku kena sexplainlah.

Sexplain sorang kat wahdi akan jadi scandal masuk TV dan Harian Metro jadi to be fair, aku sexplain kepada semua orang.

Sentuhanseni asalnya adalah direct translation from my web nick which is art_touch. I use art_touch in my email, on myspace, on friendster and beberapa website terlarang. Kadang-kadang masa untuk chatting juga aku pakai nick ini and I have been using this nick since 1996 so it's already 12 years now.

Art is a commercial adjustment of part of my real name. Jiwa aku juga menjurus kepada bidang seni jadi nama itu sangat sinonim dengan aku juga passion aku.

Why art_touch or sentuhanseni for that matter was simply because if you really noticed, theres a lot of meaning that can come from that one word. To me, ia membawa maksud anything that I have touched. Touched macam mana pulak? Touch on any issues, ie. i have touched on the issue of mat rempit, on the issue of boikot Holland, on the issue of traffic Jam. Touch on people, ie. I have touched on people that are dear to me, people whom I love and then left me, people who come across my life in an instant and went of in an instant as well. Touch on things, ie. basically on things that I see, bought, or even thought.

art_touch has always sounds too personal to me so I never wanted to share it with anyone else. Maksudya aku tak mahu orang kenal aku sebagai art_touch. Oleh hal yang demikian, I came up with sentuhanseni. It sounds more commercial. At that moment I was actively involve in the art scene so sentuhanseni sangat menepati kriteria nama pena yang aku cari.

I was thinking, if I to have a brand name, what would I name it?

SENTUHANSENI of course!!!

If I to be known to other people outside the art world, what word would describe me best?

SENTUHANSENI...

This blog start off with lots of entry on art scene. Make it theater review, film review and publication. After 2 years, I sense that my entry has gone from talking about people and other things around me to me, just me. At first I was kinda sad to realised this because it seems like there was no maturity in my writing so I was thinking to change the blog name, dah tak relevan katanya, later bila pikir balik, there's always at least 2 ways to look at one issues...kan..

Aku masih lagi touched here and there, touched this and that though the central attraction is now me. Sentuhanseni doesn't have to talk about aktiviti seni sahaja kerana seni itu luas. Seorang lelaki yang berbogel (kenapa mesti lelaki yang berbogel? ha ha) itu adalah seni. Susunan papan-papan pintu sebuah kedai itu adalah seni. Bagaimana kamu bersin adalah seni. Cara kamu bercakap adalah seni. Seni itu di mana-mana. Oleh itu apa sahaja yang aku sentuh, aku sentuh dengan penuh seni kerana seni dalam diri aku datangnya dari hati yang ikhlas, yang passionate.

SENTUHANSENI kekal di tempatnya.

Sekarang ini aku sedang berehat dari lapangan seni. Aku mahu menumpukan kepada matlamat kewangan yang aku telah tetapkan. Oleh itu kuranglah entry mengenai seni, even kalau aku mengkomen pun mengenai pementasan atau filem yang aku tonton, aku rasa separuh daripada kamu tak akan faham ha ha berapa kerat je yang faham entry ini agaknya. Sila angguk tanda faham ha ha

Untuk maklumat lanjut sila sms ke 32555 dan tekan butang * kemudian jeritlah ha ha ha

Kenapalah engkau dilahirkan bodoh? Untuk maklumat lanjut, baca entry-entry aku yang lepas kemudian kamu analisa sendiri dengan pie chart atau keluk penawaran dan permintaan.

See, there's a seni in my entry. Down here a prove of seni he he

tu dia pi ostolia kerana senikah? sujudssssss....

Group teater mana ntah yang duk heboh kata buat show kat Auditorium P.Ramlee? Tang mana tuh? Citalah sat ha ha

*matila kena sumpah jadi prop

25 comments:

artsoul said...

sentuh sana,sentuh sini cam touch and go...haaaa...mmg dok buat heboh lani kat p.ramlee..tp klu ada sentuhanseni hang..laaagiiiiii la heboh..

Chen said...

hi! have fun in the sun this weekend!

Pegawai Khalwat said...

Hahh... sedaq takpa.

Aku buat blog pun lepas hang buat dulu tau. Alih-alih hang pulak jadi lembap.

Ha ha.....

Grup mana?
Ha ha.....

Grup yang bakal memecahkan sejarah depa sendiri.

kamar hati said...

huhhh...panjang berjela penerangannya...huhuhu...klau tak paham gak tak tau la...huhuhu...

wahdi said...

Oooooo Gethu jawapanya barulah den paham kalau tak i ingat jari jemari uols leh meghasilkan produk kesenian desa yg boleh dieksport gethu! tu yg den nunggu2 tak muncul2 entry kraftangan uols gethu!

hehehehehe thnx penerangan yg amat memerlukan fokus yg amat tinggi membacanya ;)

artisticklytouch said...

artsoul:
hidup juga touch and go...

chen:
i did!!!

PK:
kurang bahanlah sini...bahan-bahan terlarang tak buleh nak blog ha ha

bilik:
ko paham tak?

wahdi:
entry penuh seni katanya...haruslah fokus, macam menonton artwork uols juga, perlu fokuskan?

Beruang Madu said...

Alamak panjangnya entry tapi Abg Bear tak sampai peringkat faham bahasa gagah yg digunakan... gi mana pun

salam singgah dari beruangmadu.com

artisticklytouch said...

bear bear:
abg bear kena fokus...fokus..

Putera Keroro said...

uih, panjang lebar penjelasan dr incik art.semoga penjelasan incik art telah menjawab kemusykilan para hadirin, hehe.
incik art sehat?

butaseni said...

tiket tu mat salaeh tertinggal kat lobby hotel ka?hahahaha

larik jugak!

artisticklytouch said...

putera keroro:
haiyoooo...aku rasa kau pun kena wat penjelasan mengenai nama ko, mula-mula aku baca kerogol ha ha

butaseni:
sudeh....sudeh...jeles...jeles...

pjoe said...

i miss u la
haha

Rush Murad said...

nak buat orang jeles ler tu tayang tiket pi Opera House.... memang jelessss punggg... bila lah dapat pi sana lagik...

dah balik ke belum ni???? enjoy, be safe n safety first.... :)

debikdebuk said...

kat tv byk tunjuk pasal ostralia. teringin gak aku nak ke sana... ntah la bila.. hihihii

Sastri said...

owh... begitu ceritanya... barulah faham... dan tiba-tiba tingat kat lagu MC Hammer U can't touch this... keskeskes... :p

blackpurple @ jowopinter said...

Seni tak akan berhenti sentuhannya bro'... Berehat mungkin.

:D

cendawanintim said...

art,

gitu kaedahnyer erk...

32555 ha ha ha..tettttttttttt..!

WanHidayat said...

Salam bro....tu dia entry pengenalan yang cukup panjang, awat tak letak kat 1st entry dulu...kalu begitu lah asal usul sentuhan seni nih....tang mana sentuhan yang berjiwa seni tuh....

yang beshnye...siap dok tayang tiket masuk opera....ada rezeki boleh pi sana nnti...lompat2 sampai gak nnti...hehehe....kumpoi duit banyak2...

ok bro, selamat berhujung minggu....

artisticklytouch said...

pjoe:
miss u 3 hon!!

rush:
harusssss....jeleskah? dah balik pun...safety first? ha ha siot je!!!

debik:
pergi je jangan pikir, dah sampai sana baru pikir

sis sast:
can't touch this tay nenet nenet

BP:
eh..eh korang ni macam berjanji pulak nak komen sama-sama kat blog aku...romantiklah tu....

mushroom:
ko dah sent ke?

dayat:
ada...cuba baca betul2...tapi dulu masa mula tak ramai peminat, sekarang dah ramai peminat so kena cerita sekali lagi.

hanya sekali...ahaks..koserrrrr!!!

rena said...

huwaaaa...
banyaknya cter pasal seni yang bersentuhan...

Mak Su said...

kena sumpah jadi prop? hahahaha, err... jadik curtain best skit

cassandra said...

abg atttttttt..ble nak mencemarkan dulim ke kl?????

artisticklytouch said...

rena:
sentuhanseni katanya

maksu:
kalau jadi curtain nanti kena call he he curtain call katanya

casandra:
sapa ni? KL sudah tidak menjanjikan apa-apa untuk aku

WanHidayat said...

Salam...bila nak hapdate....tak nampak ke labah2 dah byk...

kita kat atas kapal boleh hapdate......

artisticklytouch said...

dayat:
hamboi....molot!!!! eh, salah jari!!!!

haiyooo....i baru terbuka mata, kejap ye lariiiikkkk