Monday, March 29, 2010

the colour of men

Dalam dunia ni ada banyak warna. Masa sekolah dulu, kita dikenalkan dengan pensel warna. Korang ingat tak betapa kagumnya kita pada masa itu kalaer dapat pensel warna (kaler warna aku panggil). Habis semua kita kaler kecuali buku kaler dan buku sambung-sambung titik tuh.

Masa tuh yang femes adalah kaler LUNA sebab dia mahal. Tapi kita yang dari golongan berpendapatan sederhana neh, yang mak bapak cuma kerani kerajaan, cukuplah dengan kaler warna brand apa pun tak kisah, janji boleh kaler.

Jadi mak bapak kita pun belilah kaler warna yang kontot tuh, sebab murah. Kita pun bawak pergi sekolah dengan bangga. Dekat sekolah bila menyeringai senyum kita sambil keluarkan kaler warna itu dari beg dan meletakkannya atas meja, kawan kita yang rumah dia lagi besar dari kita bawak keluar kaler warna LUNA. Bukan yang kontot tapi yang panjang. 12 batang tak cukup dik, 24 batang semuanya!!!! Kuning ada macam-macam kuning, hijau ada macam-macam hijau, pendek kata kaler malerlah sangat kaler warna dia tuh.

Terus kaler warna takde brand kita yang kontot 12 batang tuh nampak macam hina je.

Tapi aku tak nak cerita pasal kaler warna ha ha dah separuh muka baru masuk topik.

Hari tuh kawan aku bagitahu. Tunang dia kata putih itu warna salju. Putih itu melambangkan kesucian. Sebab itu dia suka warna putih. Sekarang pun dia kerja di persekitaran yang putih-putih saja.

Tunangannya tambah lagi, warna merah jambu itu (atau lebih manja dikenali sebagai PINK) adalah warna orang perempuan, bukan warna orang lelaki. Orang lelaki tak sesuai memakai warna PINK nanti boleh diragui kejantanannya.

Aku kata "WTF"

Kau pakailah apa warna yang kau suka pun, ia tidak melambangkan apa pun sebenarnya. Pada aku lelaki yang memakai warna PINK yang telah distereotypekan sebagai warna keperempuanan itu adalah lelaki yang berani kerana dia bertindak melawan norma biasa.

Orang yang berfikiran cetek saja yang mengklasifikasikan orang lain berdasarkan warna pakaian.

Jadi hari ini aku berpakaian hitam, aku jantan..esok aku berpakaian PINK, aku tidak jantan, lusa aku berpakaian rainbow kaler, macam mana pulak?

Zaman berlalu, manusia berubah. Tuntutan fesyen juga berubah. Tak perlu lagi kita terkongkong dengan idealisma yang menekan, yang sudah terkebelakang. Semua orang berevolusi tetapi kenapa tidak kamu??

*aku bangga dengan kaler warna takde brand 12 batang yang kontot itu. Kau mampu?